KAKO VAM PEČENJE MOŽE BITI BOLJE?

SOČNI RECEPTI I SAVJETI TVRTKA ŠAKOTE: Poznati chef otkrio tri genijalna recepta za pečenje koje neće razočarati!

 CROPIX
Ako ste se dosada oslanjali na mame, bake ili tete kad je priprema pečenja u pitanju, sada uz savjete top kuhara možete i sami pripremiti svoju pečenku.

Nekada, u vrijeme naših majki i očeva, baka i djedova, pa i dalje od toga, meso se pripremalo i jelo vrlo rijetko. Bilo je rezervirano isključivo za nedjeljni ručak ili posebne prigode. U to skromno doba takva se hrana i više cijenila, njezinoj se pripremi pristupalo s pažnjom i poštovanjem. Danas se također prema onome što se kuha za blagdane odnosimo na isti način. Ti specijalni dani nas nekako usredotoče na ono najbolje, vadimo kuharice, proučavamo recepte, ispitujemo one starije, mijesimo, pečemo.

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

To su okusi koji bude uspomene, koji se vole i koji ostaju upisani za cijeli život. Mi vam u ovom editorijalu donosimo recepte za malo drugačija svinjska i pileća pečenja. Jednostavnost i sočnost su njihove odlike, treba samo pratiti recept korak po korak i savjete našeg suradnika, chefa Tvrtka Šakote. Naš izbor je svinjski kare s Harissa začinskom mješavinom, rolani odojak punjen čvarcima i začinjeno otkošteno rolano pile. Nije baš da bi ovo moglo pripremiti dijete, ali nije ni neka teška nauka. Svaki detalj je važan za savršen rezultat, posla ima. Kao i priprema svakog jela, i ova također zahtijevaju određenu koncentraciju.

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Posvetite se propisno onome što kuhate, otpustite kočnice, kuhajte, isprobavajte, pozovite i pomoć ako treba, u društvu je sve ljepše raditi.

Rolano otkošteno pile s pečenim krumpirima

Savjet: zamotati pile u papir za pečenje pa zatim u aluminijsku foliju da se sačuvaju svi sokovi, u kombinaciji s pečenjem na niskoj temperaturi

1 pile, cca 2 kg
1 čajna žličica baharat začinske mješavine
1 čajna žličica sjemenki komorača
4 režnja češnjaka
2 dcl maslinova ulja
2 žlice svježeg ružmarina
sol, crveni papar

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Otkoštiti pile od svih kostiju da dobijete čisto meso. Smiksati baharat, sjemenke komorača, češnjak, 1 dl maslinova ulja, sol, crveni papar i napraviti pastu. Namazati pile izvana i iznutra, zarolati i zavezati špagom te ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći. Krumpir narezan na krupne komade začiniti solju, ružmarinom i preostalim maslinovim uljem. Sve zamotati u papir za pečenje pa u aluminijsku foliju i peći 3 sata na 14O stupnjeva. Odmotati i pojačati gornji grijač na 200 stupnjeva pa peći još 15 minuta.

Svinjski kare s harissom i salatom komorača

Savjet: ciljati unutrašnju temperaturu svinjetine na oko 70 stupnjeva, da se ne bi presušila

svinjski otkošteni kare, cca 2 kg
Harissa začinska mješavina, 2 žlice
1 dl maslinova ulja
1 dl argan ulja
4 režnja češnjaka
sol

Smiksati oba ulja s češnjakom, soli i harissom. Namazati kare i ostaviti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Zagrijati tavu i karamelizirati meso sa svih strana, prebaciti ga u posudu za pečenje i staviti potom u pećnicu na 180 stupnjeva oko dva sata, odnosno dok meso iznutra ne postigne temperaturu od 70 stupnjeva. Ostaviti meso da odmori oko pet minuta prije rezanja.

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Salata

2 komorača
2 tikvice
miješana zelena mlada salata
1 dl maslinova ulja
3 žlice kvasine
1 režanj češnjaka
1 čajna žličica senfa

Smiksati senf, kvasinu i češnjak, miksati ulijevajući ulje. Posoliti. Povrće narezati na mandolinu na tanke trakice, pomiješati sa zelenom salatom. Sve preliti pripremljenim dresingom.

Rolani odojak punjen čvarcima i pistacijom, pečene bundeva s kaduljom i limunom

otkoštena potrbušina odojka, cca 2 kg
100 grama pistacija, slanih, preprženih
200 grama čvaraka
4 režnja češnjaka
2 kg muškatne bundeve
šaka svježe kadulje
2 organska limuna
2 dl maslinova ulja

Zagreb, 221116.
Tvrtko Sakota iz Rougemarina pripremio je pecenke za svecani blagdanski stol.
Ta mesa marinirana i pripremljena za pecenje mogu se izmedju ostale mesne ponude kupiti u njihovoj mesnici Sandoku u neposrednoj blizini restorana.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Smiksati čvarke, pistacije i češnjak. Namazati potrbušinu, dobro je posoliti izvana i iznutra. Ostaviti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Bundevu začiniti kaduljom, soli, limunovom koricom, a ostatak limuna peći s mesom. Meso staviti u pećnicu na 120 stupnjeva oko 3,5 sata, a posljednjih sat i pol dodati bundevu. Pojačati gornji grijač na 200 da kožica postane hrskava, oko 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 13:06