Vjerovali ili ne

Službeni kraljevski quiche bacio je sjenu na krunidbu kralja Charlesa III.

Iako pionir u promicanju organskog uzgoja i pedantni konzument lokalno uzgojenih namirnica, britanski poglavar zbog jednog je recepta naišao na otpor i osude

Britanski supermarketi prepuni su posebno upakiranih krunidbenih kolačića, krunidbenog piva i, naravno, krunidbenog čipsa s dressingom od kraljevskih kozica. Postoje čak i kolačići inspirirani psima kralja i kraljice Bluebell i Beth. No, kraljevski par vjerojatno neće jesti ništa od toga (pogotovo ne poslastice za pse). Kralj Charles III. i kraljica Camilla prije svega vole voće i povrće, po mogućnosti organsko i iz vlastitih vrtova. Vole ribu i salate. Za doručak traže da im se servira izbor od šest vrsta meda i posebnu mješavinu žitarica, a za kraj obroka traže tanjur sira od lokalnih proizvođača. Kralj je dva dana u tjednu vegetarijanac, a jedan se dan u tjednu odriče i mliječnih proizvoda.

No, može li prvi britanski monarh ekološki orijentiran uvjeriti naciju koja voli nedjeljno pečenje, pomfrit i piletinu da prigrli lokalno uzgojenu, organsku i klimatski prihvatljivu prehranu koju on slijedi, propitkuje The New York Times. Nedvojbeno postoji moć u tome kako se hrane vođe nacije i njihove obitelji. Jacqueline Kennedy postavila je mladog francuskog kuhara iz New Yorka u kuhinju Bijele kuće. Bračni par Obama su zasadili povrtnjak i iskoristili ga za promicanje lokalne hrane i zdravije školske užine. Predsjednik Trump poslužio je švedski stol s brzom hranom nogometnom timu prvenstva kako bi naglasio svoju borbu s demokratima i kako bi uljepšao svoj populistički imidž onim što je nazvao "odličnom američkom hranom".

Kada je riječ o stvaranju trajne promjene u nacionalnoj kulturi hrane, kralj ima prednost koju američki predsjednici nemaju, rekao je Jamie Oliver, britanski chef i televizijska ličnost koji se uhvatio u koštac s nezdravim školskim obrocima. Radio je s Charlesom na brojnim projektima i s njim je podijelio nekoliko obroka i nekoliko šalica čaja.

image
Yui Mok/Afp/Profimedia

“Ljudi u javnosti dolaze i odlaze, ali ne i kruna,” rekao je Oliver, “tako da je on bio vrlo važan za napredak Ujedinjenog Kraljevstva. Ta dosljednost i nepopustljivost imaju iznimnu vrijednost, jer njegovo tajno oružje nije samo biti kralj - već je to vrijeme koje je odvojio."

Kralj je jedan od onih koji su rano usvojili organske poljoprivredne prakse, još u vrijeme kada je to bilo dovoljno novo da ga mediji, pa čak i članovi vlastite obitelji, osude. Nije pomoglo ni to što je bio zagovornik razgovora s biljkama i puštanja glazbe kako bi mužnja bila ugodnije iskustvo za njegove krave. Čak je i svoj plavi Aston Martin iz 1970., poklon koji je dobio za 21. rođendan, preinačio da vozi na bioetanol dobiven iz viška engleskog bijelog vina i sirutke preostale od proizvodnje sira.

image
George Rogers/Sipa Press/Profimedia

Ali, kako ono ide u poslovici - tko se zadnji smije, najslađe se smije. Charles je 1100 hektara pokraj Highgrove Housea, njegova imanja zapadno od Londona u Gloucestershireu, pretvorio u organsku farmu koja je naposljetku opskrbljivala mesom i proizvodima za Duchy Originals, tvrtku koju je osnovao 1990. Postala je multimilijunski brend hrane u unosnom partnerstvo s luksuznim lancem mješovite robe Waitrose. Dobit ide u dobrotvorne svrhe, a vjerojatno će pposao preuzeti kraljev stariji sin, princ William.

Mali poljoprivrednici u Britaniji stoga vide Charlesa kao heroja, a njegovi stavovi o klimatskim promjenama i regenerativnoj poljoprivredi učinili su ga herojem među nekima u naprednoj poljoprivrednoj klasi.

“Kada se rukujete s njim, shvatit ćete što mislim kad kažem da ima ruke farmera”, rekla je chefica i autorica kuharice Romy Gill, koja živi oko 20 minuta vožnje od Highgrove Housea.

image
James Manning/Pa Images/Profimedia

Utjecaj na poljoprivredne prakse je jedna stvar. Uvjeriti javnost i restoratere je nešto drugo, kao što dokazuje trenutačni bijes zbog kraljevskog recepta za quiche.

"Ovdje postoje, kao što možete zamisliti, neki malo drugačiji pogledi na kraljevsku obitelj", rekao je Calum Franklin, britanski kuhar i pisac koji se proslavio kao majstor pomno istraženih i sofisticiranih tradicionalnih slanih pita u Holborn Dining Roomu. I on je jedan od onih koji svojim jelom doprinosi krunidbenom ludilu, pa kraljevsku pitu, koja je usput rečeno rasprodana, prodaje po 30 funti. Radio je gotovo godinu dana na razvoju ograničene serije Crown Jewel Celebration Pork Pie u suradnji s proizvođačem pita Dickinson & Morris, koji će ručno napraviti 500 složeno dizajniranih kolača koristeći svinjetinu i prsa od fazana uzgojenih u Velikoj Britaniji.

Franklin je, naime, proveo gotovo godinu dana razvijajući svoju krunidbenu pitu od svinjetine, koja je punjena želeom od Madeire i kraljevim omiljenim mesom divljači, fazanom. Gornju koru oblikovao je prema vladarevoj kugli, zlatnim draguljima optočenom globusu i križu iz 1661. koji se daje svakom novom monarhu kao podsjetnik da njihova moć potječe od Boga.

image

Dickinson & Morris: Crown Jewel Celebration Pork Pie - kreirao Calum Franklin

Screenshot/porkpie.co.uk/

Za one koji ne znaju zašto pita, dodajmo kako su slane pite imale ključnu ulogu u britanskoj tradiciji. "Pite su imale sve veću popularnosti na temelju kraljevskih banketa, što možemo vidjeti kroz povijest", kaže Franklin. Izraz skromna pita, na primjer, dolazi od pita napravljenih s komadićima mesa i iznutrica kojima su se hranili seljaci koji su sjedili daleko od kraljevske obitelji na banketima.

Pojedinosti o tome što će kralj i kraljica jesti za proslavu krunidbe su škrte, iako ljudi koji su kuhali za Charlesa kažu da će jelovnici biti jednostavni i sezonski, najvjerojatnije usredotočeni na njegov omiljeni protein, britansku janjetinu. Na stolu će se također vjerojatno naći sirevi kao što su Stilton i Cornish Brie, med iz Highgrovea i, kao i uvijek, mali lončić kraljeve prilagođene mješavine začina, koja je bogata kuhinjskom soli s dodatkom celera.

Kraljevska obitelj potiče Britance da kuhaju za niz uličnih zabava tijekom krunidbenog vikenda. Glavni događaj, nazvan Krunidbeni veliki ručak, održat će se u nedjelju 7. svibnja, dan nakon krunidbe novog kralja. Tada će jelovnici uključivati svakodnevnu, brzu hranu poput peciva s kobasicama i sendviča..., ali Buckinghamska palača je Britancima poslala i prijedloge recepata koji uključuju pečenu janjetinu s marinadom u azijskom stilu, tacose s tvrdim škampima sa salsom od ananasa i patlidžan na žaru s dresingom od mango chutneya, jogurta i curry praha.

image

Dame Prue Leith

Bravo Tv/Backgrid/Backgrid UK/Profimedia

Pravu pozornost, kako smo već spomenuli, privukao je krunidbeni quiche, službeno jelo koje su odabrali kralj i kraljica, a razvio ga je chef Mark Flanagan u kuhinji Buckinghamske palače. Novo jelo, koje je brzo dobilo nadimak Quiche Le Reign, napravljeno je od špinata, estragona, mahunarki i Cheddara, kao omaž jajima sa sirom koja kralj ponekad voli pojesti za doručak. Kora za ovaj recept radi se sa svinjskom mašću, što je izazvalo javnu raspravu.

Dame Prue Leith iz "The Great British Bake Off" izjavila je da je to "stvarno dobar quiche". Drugi se ne slažu. "Nemaštovitije jednostavno ne može", rekao je Franklin.

"Ogromna zemlja puna jedinstvenih kuhinja i OVO je sranje koje ste odabrali???" komentirao je jedan korisnik Twittera. "Sada je 2023., a ne 1973. Jedemo li uz to vol-au-vents i sir s ananasom na štapiću?"

Komentiranje recepta brzo se pretvorilo u "politički složenac". Reformistička stranka nazvala je jelo "stranim blatom" i rekla da bi pita trebala biti domoljubniji izbor, a i socijalistička partija im nije ostala dužna. Također, mnogi su prekorili kraljevski par što su predložili jelo s jajima u jeku nacionalne nestašice jaja izazvane ptičjom gripom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 18:13