IMAMO I RECEPT

Službeni desert jubileja kraljice Elizabete izgleda fantastično, pogledajte samo ove slojeve

 @icedbyjem Instagram/
Englezi su ovog vikenda slavili 70 godina kraljice Elizabete, u nastavku donosimo recept za službeni desert slavlja

Britanska kraljica Elizabeta II. okrunjena je sa svojih 27 godina, a danas, kada je navršila 96 godina slavi dugih 70 godina vladavine, takozvani platinasti jubilej. Tim su povodom diljem Engleske organizirana raskošna slavlja i koncerti. Slavlje, naravno, ne može proći bez hrane, a posebnu je pažnju ove godine privukao službeni desert jubileja. Riječ je o Platinum Jubilee Puddingu, kako su prozvali slatki složenac u čaši sastavljen od amareti keksića i kreme od limuna.

Natjecanje za desert jubileja organizirao je brend Fortum&Mason, a sve u svrhu kako bi se pronašla slastica koja bi zadovoljila čak i kraljicu. Zanimljivo je dodati kako se u konkurenciji za službeni desert slavlja natjecalo preko 5000 recepata, a top pet autora recepata na kraju su se okupili na jednom mjestu gdje su njihove slastice ocjenjivale slavna Mary Berry i Monica Galetti, piše Today.

Pobjednica natjecanja za najbolju kraljevsku slasticu je Jemma Melvin, 31-godišnja copywriterica, koja je osmislila desert napravljen od sočnih biskvit rolica, kreme od limuna, želea i umaka od mandarina, korice agruma i amaretti keksića. Njezin desert ući će u povijest kao službeni desert jubileja, uz poznatu Victoria tortu i piletinu u umaku od curryja koja se posluživala na samoj krunidbi. Melvin je nakon pobjede komentirala kako je recept osmislila s ciljem da ga lako ponovi svaki kućni slastičar amater, piše Today.

Recept za pobjednički desert u cijelosti prenosimo sa stranice Royal.uk.

Za biskvit rolice će vam trebati:

4 jaja

100 g šećera u prahu

100 g brašna

Maslac

Za lemon curd:

4 jaja

135 g šećera

85 g maslaca

Korica jednog limuna

80 ml limunova soka

Za žele:

6 listova želatine

4 domaća limuna

3 naranče

150 g šećera

Za kremu:

425 ml slatkog vrhnja

3 žumanjka

25 g šećera

1 žlica kukuruznog škroba

1 žličica ekstrakta limuna

Za amaretti kekse:

2 bjelanjka

170 g šećera

170 g mljevenih badema

1 žlica amaretta

Maslac ili ulje

Za umak (coulis) od mandarina:

4 konzerve mandarina, oko 300 g svaka

45 g šećera

16 g aru praha

½ limuna, samo sok

Za čokoladu:

50 g korice od agruma

1 žlica šećera

200 g bijele čokolade

Dodatno:

600 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Pećnicu najprije zagrijte na 180 stupnjeva. Maslacem premažite posudu za pečenje i obložite papirom za pečenje. U većoj posudi najprije miksajte jaja i šećer oko 5 minuta, dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu. Polako dodajte brašno i pomiješajte. Podijelite na dva dijela i pecite oko 10-12 minuta dok biskvit ne poprimi zlatnu boju. Nova dva papira za pečenje pospite s malo šećera i na njih prebacite biskvite, zarolajte ih i pustite da se ohlade.

Lemon curd napravite tako da žumanjke, šećer, maslac te limunovu koricu i sok stavite u staklenu zdjelu iznad kipuće vode (pripazite da zdjela ne dodiruje vodu). Uz neprestano miješanje kuhajte dok curd ne postane gust i kremast. Trebat će vam oko 15 minuta. Prebacite u čistu zdjelu i ostavite da se ohladi.

Za žele najprije u hladnoj vodi namočite želatinu, oko 5 minuta. Dok čekate na želatinu, ogulite šest trakica s domaćih limuna i šest s domaćih naranča i ubacite u zdjelu sa šećerom i 400 ml vode. Kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i izvadite koru. Vodu iz želatine dobro ocijedite i umiješajte je u sirup od agruma. Pustite da se ohladi. Ocijedite limun i naranču, trebali biste dobiti 150 ml soka. Umiješajte u sirup sa želatinom, procijedite i pustite da se ohladi.

Kremu napravite tako da u zdjelu stavite slatko vrhnje i uz povremeno miješanje drvenom kuhačom pustite da se zagrije.. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer, kukuruzni škrob i ekstrakt limuna. Dobivenoj smjesi polako dodajte vruće slatko vrhnje. Nemojte prestati miješajte. Kada ste sve pomiješali, odmah vratite na laganu vatru i kuhajte uz neprestano miješanje dok ne dobijete čvrstu kremu. Prebacite kremu u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Amaretti keksiće napravite tako da u većoj zdjeli istučete bjelanjke u snijeg. Dodajte šećer i bademe, amaretto i laganim pokretima umiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na papir za pečenje stavljajte male hrpice dobivene smjese i pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva.

Za coulis od mandarine najprije ocijedite dvije konzerve mandarina. Maknite sok i voće ubacite u posudu sa šećerom. Zagrijte i kuhajte dok se voće lagano ne počne raspadati. Maknite s vatre. U manjoj posudi pomiješajte aru prah s dvije žlice hladne vode i dodajte toplim mandarinama. Dodajte limunov sok i pomiješajte pa prebacite u veću zdjelu. Ocijedite i preostale dvije konzerve mandarina i dodajte pripremljenim mandarinama i pustite da se sve zajedno u potpunosti ohladi.

Čokoladu napravite tako da bijelu čokoladu otopite na pari, a zatim je izlijete na papir za pečenje i po njoj rasporedite koricu limuna i naranče. Ako je korica previše vlažna, uvaljajte je u šećer. Pustite da se stisne pa razlomite na komadiće.

Desert sastavite tako da biskvit premažete lemon curdom, zarolate i narežete na rolice debljine 2,5 centimetra. Rasporedite ih uz rub prozirne posude i na dno. Na rolice rasporedite žele i stavite u hladnjak kako bi se sve dobro stislo. Nakon tri sata na žele dodajte kremu i dodajte kekse. Dodajte coulis od mandarine. U većoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje i stavite preko coulisa. Na kraju pospite amaretti keksima i ukrasite čokoladom.

Savjet!

Koristiti možete i kupovne amaretti kekse, lemon curd i žele po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:10