"OSTAVITE BUREK NA MIRU"

Slovenac u Londonu napravio pizza burek, komentari su, naravno, najbolji dio njegovog video recepta

 Esin Deniz/Getty Images/istockphoto
Video recept pogledan je gotovo 100 tisuća puta, a kada dođete do kraja, obavezno pročitajte i komentare

Rene Strgar, Slovenac koji već dugi niz godina živi i radi u Londonu te se specijalizirao za pripremu sourdough pizza, nedavno je na svojoj Facebook stranici objavio video pripreme pizza bureka. U opis videa napisao je kako je u pitanju balkanski pizza burek te kako je to jelo iznimno popularno u Ljubljani. Dodao je i da je njegov omiljeni burek onaj sa sirom, ali kako je i ova varijanta, sa sirom i rajčicama, zbilja odlična. Za pripremu je, rekao je, koristio kvalitetne sastojke koje inače stavlja na svoje pizze.

Pizza burek radi od kupovnih kora za savijače, ali u nastavku objave ostavio je i recept za domaće vučeno tijesto. Prska ga zatim mješavinom mineralne vode, ulja i soli, a umjesto klasičnog mesnog nadjeva, koristi kombinaciju fior di latte mozzarelle, San Marzano rajčica, pecorino sira i svježeg bosiljka te origana. Cijela stvar izgleda prilično slasno, no s time se nisu složili baš svi.

Komentari na pripremu ovakvog bureka su, naravno, najveći hit. Najviše je onih koji smatraju kako je burek samo pita s mesom te onih koji se s njima slažu.

"Molim vas, ostavite burek na miru. Nisu potrebni nikakvi popravci, savršen je upravo takav kakav je. Hvala vam. Svi s Balkana", napisala je jedna korisnica društvene mreže Facebook.

"Izgleda jako slasno, ali u isto vrijeme zvuči kao bogohuljenje. Ne mogu se odlučiti, a dolazim iz Bosne i Hercegovine gdje se rade najbolji bureci i pite", komentirala je druga korisnica, dok je treća osoba napisala: "Znaš li da je to isto kao da Talijanima serviraš pizzu s ananasom?"

Ipak, javili su se i oni kojima se ideja spajanja pizze i bureka u jedno jelo svidjela. Neki su kombinaciju već isprobali, neki preporučuju pekarnice u Rijeci i Splitu gdje se pizza burek može kupiti, a neki su zaključili kako je najbolja opcija u komentarima objasniti kako burek zapravo ne dolazi iz Bosne i Hercegovine, već iz Turske gdje se pod tim nazivom kupuju pite s različitim nadjevima, a ne samo s mesom.

"Dolazim iz Bosne i Hercegovine, živjela sam svugdje po svijetu i jela sam najrazličitiju hranu. Iskreno, nije me briga za nazive. U Turskoj burekom nazivaju sve; sirnice, zeljanice... Bosanci se naljute jer je za njih burek samo s mesom, ali ja ne razumijem u čemu je stvar. Jedino što je meni bitno je okus, a ovo jelo izgleda preukusno i sigurno ću ga isprobati", zaključila je jedna korisnica.

Recept za pizza burek možete potražiti ovdje, a više informacija o Reneu Strgaru potražite na njegovoj službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:29