U MREŽI KORUPCIJE?

Slobodna Dalmacija objavila da se tuna za jadranske kaveze Gotovinine tvrtke nabavlja iz Libije

 Philip Fong/Afp
Održava se niz sastanaka kako legalizirati uvezenu tunu bez iti jednog valjanog dokumenta, koja se na kraju i legalizira.

Slobodna Dalmacija danas je objavila kako se tuna za jadranske kaveze dviju tvrtki "Jadran tune" i "Pelagos net farme" kojoj je osnivač general u miru Ante Gotovina, nabavlja iz Libije, bez ikakvih papira, te za nju plaćaju dva eura po kilogramu. Marko Pupić Bakrač, zadraski ribarski inspektor te županijski i gradski vijećnik Akcije mladih (AM), u tekstu Lade Burčul za Slobodnu Dalmaciju je izjavio kako se papiri kasnije rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, kako bi se sve legaliziralo. O tome saznanja imaju i policija i Državno odvjetništvo.

- Prvo moram naglasiti da ovo govorim kao javna osoba i županijski vijećnik, a ne kao zaposlenik Ministarstva poljoprivrede. To što se događa u spomenutoj instituciji poznato je i policiji i DORH-u. To je još jedan od predmeta koji tamo skuplja prašinu – ustvrdio je Pupić Bakrač za Slobodnu i dodao:

- Tu se radi o uvezenoj tuni iz trećih zemalja (država izvan EU-a, op.a.) bez valjane dokumentacije. Potom se drže sastanci u Ministarstvu poljoprivrede, kojima predsjeda ministrica Marija Vučković, o tome kako je legalizirati.

Znači, kako legalizirati tunu, a ne kako raditi po zakonu. Da je po zakonu, ta tuna bila bi puštena. Za tunu su propisi vrlo strogi i mora ju pratiti sva dokumentacija, a ovdje nema dokaza o podrijetlu ribe niti nikakve valjane dokumentacije. Prema riječima lokalnog vijećnika, tuna može biti uvezena, ali ako nema sve prateće papire tada Ministarstvo, odnosno ribarska inspekcija, treba narediti njezino puštanje.

- S obzirom na posao koji obavljam čudno bi bilo da o tome ništa ne znam. Uostalom, o tome svi znaju sve i u Ministarstvu i u ribarskoj industriji.

Mene progone na sve moguće načine jer u resornoj administraciji vladaju korupcija i bezakonje, a ja se tome protivim kao i inače u svom javnom djelovanju – naglasio je predstavnik AM-a.

- Manji dio ribe je pušten, čini mi se pedesetak glava, to je pro forma, ali sve ostalo što je uvezeno stavljeno je u kaveze. Budući da je ta tuna plaćena dva eura po kilogramu, na tome je ostvaren ogroman profit – ustvrdio je Pupić Bakrač.

Pupić-Bakrač navodi kako je za rješavanje papirologije potreban potpis ribarskog inspektora, ali on to nije potpisivao. Za Slobodnu je izjavio kako je potpuno siguran da su tune dovezene iz Libije bez potrebne dokumentacije.

- Da, a u Ministarstvu poljoprivrede su držali sastanke kojima je predsjedala ministrica Vučković o tome kako legalizirati tu tunu – kazao je vijećnik, koji je, kao reakciju na zahtjev za očitovanjem iz Ministarstva poljoprivrede odaslao u Zagreb ljutit odgovor, u kojem spominje koruptivne radnje.

Svoj dopis podijelio je s javnošću, a cijeli tekst pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:34