Slavonski je sendvič svakako himna suhomesnatim divotama, tu nije bilo dvojbe. Umjesto slavonske šunke premijera slavonskog pršuta pojačanog čvarcima, a uz to majstor i su odlično iskoristili slaninu preobraćenu u pancetu. Davno postavljeni obrasci, pokazalo se, nisu nedodirljivi i nepromjenjivi.
Novi slavonski brend suhomesnatih proizvoda “Dobro”, pokrovitelj ovog projekta, najbolji je dokaz. U Čepinu uz najsuvremeniju tehnologiju proizvode slavonski pršut, slaninu, slavonsku salamu...
Njihovi se proizvodi njeguju na slavonskoj ravnici, i to sljedivo od same prirodne stočne hrane, preko pasmina svinja, sve do gotovih proizvoda bez aditiva. Korijeni slavonske kuhinje nisu isključivost i čistunstvo, nego prepoznavanje potencijala koje su migracijske seobe nosile sa sobom. Taj kozmopolitski duh koji je krasio Slavoniju na neobičan su i vrlo slastan način uskrsli Andrej, Jeffrey i Marko.
Slavonski #dobrosendvič s pršutom
125 g polovica baguettea 20 g domaći ajvar 30 g čvaraka 100 g “Dobro” pršut |
Namaz:
50 g grčki jogurt 25 g kuhana cikla 10 g ribani hren |
Na jednu polovicu kruha stavite namaz i čvarke, na to pršut, a drugu polovicu kruha namažite ajvarom i preklopite.
Vinska pratnja
Piše: Saša Špiranec
Bogata slavonska kuhinja traži bogatija vina. Ovom sendviču ajvar i hren daju pikantnost, čvarci i pršut slanost, a cikla i jogurt svježinu i kremoznost. Idealan partner će mu biti meka frankovka poput one iz Belja ili Feravina ili blend poput Iločkog Kapistrana gdje uz frankovku nalazimo i nešto cabernet sauvignona. Ta su vina dovoljno živa i sočna da daju balans masnoći i pršutu, a s druge strane dovoljno mekana i sa zaista vrlo blagim taninima, zbog čega će pikantnost ostati umjerena. Kao vrlo funkcionalna alternativa jako će dobro poslužiti rose od bordoških sorti poput merlota i cabernet sauvignona. Ako inzistirate na bijelom vinu, u obzir dolaze samo zrelije graševine kasnih berbi i iločki traminac.
Slavonski #dobrosendvič sa slaninom
100 g kukuruzni kruh, dvije šnite 50 g mladi kravlji sir 100 g rolana panceta “Dobro” |
Salata:
30 g rezana cherry rajčica 15 g mladi luk 15 g rikola |
Na jednu šnitu kruha stavite pancetu i sir, preko salatu i preklopite.
I konična slavonska vinska sorta graševina u ovom je sendviču dobila idealnog partnera. Graševina je u bregovitoj Hrvatskoj ili u Sloveniji gdje je zovu laški rizling lagano, njež- no i ugodno kiselkasto vino. U Slavoniji i Podunavlju je sasvim drugačija. Svježinu posjeduje i dalje, jer to joj je najizraženija sortna odlika, međutim i u tijelu i aromatski je puno bogatija i harmoničnija. Svježina fine slavonske graševine uravnotežuje masnoću i slast slanine, a arome svježih jabuka i agruma nadogradit će se na one svje- žeg sira, cherry rajčice, lišća mladog luka i rikole. Kao alternative graševini mogu poslužiti rizvanac, pinot sivi i pinot bijeli. Rose od frankovke će zbog svoje voćnosti i svježine također vrlo dobro funkcionirati i imati isti efekt kao i bijelo vino.
Žito grupa, vodeća poljoprivredna i prehrambena industrija u Slavoniji, lansirala je novi brend trajnih mesnih proizvoda DOBRO. Žele potaknuti novi početak u Slavoniji, nova radna mjesta i poslovne prilike, vjerujući u viziju dobre Hrvatske. “Na vlastitim poljima sami uzgajamo zrno kojim hranimo generacije domaće slavonske svinje. Prema svjetskoj recepturi, najsuvremenijom tehnologijom stvaramo DOBRO. Želimo svojim primjerom potaknuti ljude da čak i kad je to teži put, uvijek biraju dobro.Vjerujemo u Slavoniju i Hrvatsku sastavljenu od dobrog
Što je još dobro u Hrvatskoj? Uključite se i vi u prvu veliku javnu raspravu o dobrome!
Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Žito grupe Osijek, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....