Vinski MasterClass

Slavonske vinarije, osječka Tvrđa te ladanjsko imanje Principovac pokazali su najbolje od naše graševine

 Katarina Živković/Press
Graševina Croatica organizirala je trodnevni MasterClass na prekrasnim slavonskim destinacijama

Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg MasterClassa, Graševina Croatica nastavila je s brendiranjem i organizacijom poslovnih susreta na odabranim lokacijama i vinskim položajima Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Ovogodišnji Graševina MasterClass održan je od 9. do 11. listopada s vrlo raznolikim programom, a događanju su se odazvali vinski profesionalci, distributeri, sommelieri, i najznačajniji domaći mediji koji su kroz radionice, ali i B2B druženja otvorili bitne teme o pozicioniranju Graševine.

Događanje je započelo u Kutjevu u vinogradima Krauthaker uz kušanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, a zatim se nastavilo u vinarijama Galić i Sontacchi, gdje su se pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića održale dvije radionice pod nazivima "Dosljednost i izvornost vina i vinarija Graševine Croatice" i "Terroir 2.0 vinogorja Slavonije i hrvatskog Podunavlja". MasterClass u Kutjevu zaokružen je degustacijskom večerom u restoranu Slavonska kuća Vinkomir, gdje su sudionici imali priliku kušati specijalitete lokalne kuhinje uz pažljivo odabrana vina.

image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press

Drugi dan, rezerviran za konferenciju GO (Graševina Osijek), održan je u osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Turističke zajednice OBŽ i Graševine Croatica. Glavne teme konferencije bile su "Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj" i "Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište?".

image
Katarina Živković/Press

"Graševina je naša gospodarski najznačajnija sorta koja u proizvodnji čini 25 % površina i gotovo 45 % proizvedenog vina. Od ove sorte vinari proizvode široku lepezu mirnih vina te pjenušava vina. S obzirom na količine i kvalitetu, pri čemu je 80 posto vina u kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina, graševina kao sorta ima daleko najveći izvozni potencijal te može biti lokomotiva i za ostala hrvatska vina. Stoga graševina svakako zaslužuje posebnu pozornost i ovakvu konferenciju na kojoj se raspravlja o aktualnim izazovima u proizvodnji i mogućnostima marketinške prezentacije te novim načinima komunikacije prema potrošačima osobito mladim pripadnicima Z generacije“, rekao je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press

Istoga dana kušala su se vina prema odabiru Željka Garmaza na položajima vinarije Erdut, a poseban je interes bio za Grand MasterClass radionicom odabranih graševina koju je vodio Saša Špiranec u impresivnom Starom podrumu Iločkih podruma.

Da su gastronomija i enologija usko povezani s turističkim aspektom brendiranja destinacija, potvrdili su sudionici i trećeg dana MasterClassa, razgledavajući podrume Iločkih podruma i zidine Starog kraljevskog grada Iloka koje su sveprisutne oduševile ljepotom, elegancijom i iznimnom poviješću.

Uzvanici iz svih krajeva Hrvatske i regije potom su se uputili na jednu od najudaljenijih točki Hrvatske, Vinariju Papak, gdje je bilo organizirano kušanje graševina iz više zemalja po izboru vinskih stručnjaka Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina, što je bila i uvertira u završnu svečanost ovog trodnevnog boravka u Slavoniji.

image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press
image
Katarina Živković/Press

Na ladanjskom imanju Principovcu pod zvijezdama održan je Dunav Wine Festival - specijalizirani boutique festival u organizaciji Graševine Croatice i u suradnji s TZ Vukovarsko-srijemske županije i hrvatskim vinskim portalom Vinski klub. Festival je ponudio jedinstveno iskustvo za ljubitelje vina i pažljivo biranih gastro delicija, a uz odabrana vina Slavonije, hrvatskog Podunavlja i susjednih zemalja, renomirani kuhari Ivan Đukić, Saša Vojnović i Igor Vlatković pobrinuli su se za showcooking stage pripremivši na kreativan način jela koja su se savršeno sljubila s vinima za vrhunski doživljaj gastro kombinacija. Festivalski program vodila je Ana Radišić, a atmosferu su dodatno začinili glazbenici Marina Soldo i Dorian Brekalo.

"Nakon vrlo uspješne prve godine odlučili smo nastaviti s ovom odličnom praksom i pokazati novu destinaciju. Graševina, kao jedna od najznačajnijih sorti srednje Europe te najzastupljenija hrvatska sorta zaslužuje događanja ovakvog tipa", rekao je Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice.

image
Katarina Živković/Press

Konačno, iz Graševine Croatice poručuju kako su sinergija vinske struke, turističkog i gastro sektora te državnih institucija neophodni za provođenje usuglašene strategije kako bi graševina kao sorta ispunila svoj velik potencijal i doprinos gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 16:28