PROVJERENI RECEPTI

SLATKA I MIRISNA MARELICA: Čokoladne tortice s marelicama

 Marko Miščević
Napokon je stigla na tržnice...

Tijesto:

120 g brašna za kolače tip 400
30 g kakaa
30 g šećera u prahu
75 g maslaca
1 jaje
1 žlica vode

Nadjev od marelica:

250 g marelica sok i korica jednog limuna
100 ml vode

Krema:

140 g maslaca
120 g tamne čokolade
2 jaja
60 g šećera u prahu
3 cijele marelice

Marko Miščević

Od sastojaka zamijesite tijesto, stavite u hladnjak i pustite da odstoji sat vremena. U tavu stavite očišćene i na manje komade narezane marelice, prekrite ih vodom i limunovim sokom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Omekšale marelice u blenderu usitnite u pastu. U posudu za miješanje stavite jaja i šećer te dobro izmiješajte. Na pari otopite čokoladu i maslac. Ohlađenu smjesu sjedinite s jajima i šećerom. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pola centimetra debljine i oblikujte njime mini kalupe za tart koje ste prethodno namazali masnoćom i pobrašnili ih. Kalupe s tijestom stavite peći 10 minuta na 180°C. Stavite na tijesto rižu ili kuglice za pečenje da se tijesto ne diže. S obzirom na to da je riječ o malim kalupima, svakako ih stavite u veću posudu za pečenje zbog lakšeg vađenja iz pećnice. Nakon 10 minuta izvadite košarice iz pećnice. Na dno svake stavite veću žlicu paste od marelica. Na nju stavite kremu od čokolade i jaja toliko da prekrije tijesto. Vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta. Ponovno ih izvadite i tek tada stavite polovice marelice na svaku košaricu. Možete, a i ne morate oguliti kožu s marelice jer će ona prilikom pečenja malo potamniti. Pecite još 10 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 09:53