Kad smo počeli planirati blagdanska druženja na popisu će se vjerojatno naći riblja večera za Badnjak, raskošni božićni ručak, pjenušci za proslavu Nove godine, kao i divni kolači. Nedostajali su nam još kokteli koji će oduševiti društvo, ali i koje bismo poželjeli pijuckati sklupčani uz dobru knjigu.
Međutim, kome se obratiti s takvim zadatkom?
Javili smo se najboljem miksologu u Hrvatskoj Marinu Nekiću koji je kao od šale za nas osmislio tri topla koktela koje s lakoćom možete i sami rekreirati!
- U veljači 1996. godine sve je krenulo sasvim slučajno. Imao sam drugačije ambicije, a potom se valjda dogodio život, kako to inače biva. Tog se trenutka sjećam kao danas, moj prvi kontakt s koktelima bio je s blue curaçao, plavim likerom s kojim se u to vrijeme radio popularan Hawaii koktel zelene boje. Taj moment miješanja plavog likera sa žutim sokom od naranče i ananasa da bi dobio zeleni koktel s okusom kokosa, ajme - ispričao nam je uz smijeh.
Danas je mnogo lakše biti kreativan kod pripreme koktela, kad je zbog interneta sve lako dostupno, no na počecima je bilo mnogo drugačije. - Danas je miksologija osobni izričaj i stav osobe koja miješa koktele, nešto kao u kuhinji. Njegov ili njezin pogled na neki recept, transformacija tog istog recepta kroz modernije tehnike... Prije je cilj bio postići što autohtonije piće, znati pravi recept, omjere i takve detalje. Podsjećam da nije bilo YouTubea i dostupnosti informacija na internetu. Knjige su bile vrednovane kao zlato. Prva točka je bila uopće detektirati autora neke kvalitetne i provjerene knjige ili literature. Nakon toga nov izazov je bio nabaviti isto - prisjetio se Marin. - Slična stvar je bila sa sirovinom od koje ste pravili koktele. Naučna fantastika je bila nabaviti bilo kakvo piće, sirup, liker. Ponekad sam odlazio (ovisilo je koliko sam imao novca) u Austriju ili Italiju da kupim neko određeno piće kako bih uopće s njim došao u kontakt. Došao bih, recimo, u Trst i kupio bih bocu koju sam tražio, sjeo u autobus i vozio se doma te lagano degustirao i isprobavao neki prekrasni liker i razmišljao. U tim dugim vožnjama jednostavno od dosade smisliš neke recepte. Danas sve to zvuči nevjerojatno. Dijeli vas poziv ili kratko istraživanje na internetu i vi dobijete informaciju ili neko piće iz Afrike, Amerike ili Indije!
Nakon zaluđenosti vinom i craft pivima, polako, ali sigurno raste popularnost koktela u našim krajevima, na radost svih iz sektora alkoholnih pića. Svoje oduševljenje ne skriva ni Marin.
- Čekao sam gotovo 20 godina da ljudi napokon dožive koktele i alkoholna pića te da ih smjeste bok uz bok s enologijom i gastronomijom, gdje doista i pripadaju. Ulazak u pore i detalje svakog tog pića i koktela je avantura i otkrivanje novih okusa. Čeka nas još dug put do ozbiljne scene, ali sam jako sretan i ponosan kada vidim jednu totalno novu generaciju barmena, miksologa koji svakim danom stvaraju jedan novi svijet tekućih doživljaja.
Tu važnu ulogu ima i velik broj ljudi za koje nitko i ne računa da postoje. Recimo kompanije koje se trude dovesti neke od najboljih pića na svijetu nama u dvorište - naglasio je.
Miješajte što manje sastojaka, učite recept po recept, griješite i ispravljajte te greške na ludim kućnim partyjima.
- Ponavljanje je majka znanja. Nekako smatram da što više radite mogućnost je veća da pogriješite. Čim pogriješite, učite i onda ispravljate te greške. Ponekad se dogodi da su ljudi oko vas sretni i zadovoljni s nekim vašim greškama - rekao nam je.
- I nemojte biti opterećeni formom pravog i autohtonog recepta, ili nečeg što je negdje, kao, cool. Pijte i miješajte isključivo ono što se vama sviđa, ali kušajte što više. U tom isprobavanju naići ćete na svoj okus.
Osobno se za izradu koktela ne ograničavam barskim potrepštinama, već koristim sve što je pitko, jestivo, probavljivo - objasnio nam je.
Fenomenalna topla čokolada Marina Nekića
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....