Kobno za zdravlje

Sigurno ih ponekad koristite: Obožavaju ih i djeca i odrasli, a sadrže opasne kemijske spojeve

 Pexels
U popularnom proizvodu nađene su opasne supstance koje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica po naše zdravlje

Rezultati velike europske analize naizgled bezazlenih artikala - slamčica za piće od papira i bambusa - koju su proveli belgijski znanstvenici, pokazali su alarmantnu novost: prisutnost supstancije PFAS, i to u čak 18 od 20 uzorkovanih slamki od ovih materijala. Slabo tješi činjenica da je opake tvari manje u plastičnim, odnosno staklenim slamkama, jer upravo su papirnate najomiljenije djeci.

Analize su pokazale još jednu važnu činjenicu, naime, prisutnost opasnih kemijskih spojeva (bisfenola A i BPA) u u kuhinjskim ubrusima. Preporuka je, sukladno nalazima, da se - ako je već recikliran - koristi smeđi papir sa stopostotnim udjelom celuloze, lišen kemijskih spojeva koji se mogu akumulirati u našem tijelu tijekom godina i prouzročiti zdravstvene tegobe.

image

Ništa bolje na analizi nisu prošle ni plastične i staklene slamčice

Pexels

"Slamke izrađene od materijala biljnog podrijetla, poput papira i bambusa, često se reklamiraju kao održivije i ekološki prihvatljivije od onih izrađenih od plastike. Međutim, prisutnost PFAS-a u tim slamkama znači da to nije nužno točno", kaže istraživač dr. Thimo Groffen, ekološki znanstvenik sa Sveučilišta u Antwerpenu, koji je uključen u ovu studiju. njegov tim testirao je proizvode 39 proizvođača napravljenih od papira, bambusa, stakla, nehrđajućeg čelika i plastike.

Inače, kemijski spojevi PFAS su na crnoj listi: uzrokuju, naime, manju težinu fetusa (kod trudnica), lošiju imunosnu sliku, bolesti štitnjače, više razine kolesterola, dijabetes, oštećenja jetre, pa čak i karcinoma bubrega i testisa, piše Science Daily u istraživanju objavljenom 25. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:52