Savršeno dizano tijesto u šest koraka

Dizano tijesto prati zao glas. Osjeća se kvasac, neće da se podigne, neće ovo, neće ono…

A zapravo je stvar vrlo jednostavna. Poštujte kvasac pa će i on vas. Volite ga pa će i on vas (osim ako mu nije istekao rok trajanja, a to provjerite čim zasučete rukave da ne biste izgubili vrijeme bezveze.)

Dakle, imate kocku svježeg kvasca – što sad?

  1. Prvo i osnovno: u prostoriji u kojoj radite ne smije biti hladno jer inače od kruha i kolača neće biti ništa. Kvasac voli sobnu temperaturu. Neka sve namirnice, kao i posude koje upotrebljavate budu sobne temperature. Tako se kvasac neće šokirati ako dođe u dodir s hladnom posudom.
  2. Da bi se kocka svježeg kvasca aktivirala, potrebno ju je izmrviti u mlaku tekućinu (mlijeko ili vodu, ovisno o receptu) sa žlicom šećera ili meda te žlicom brašna. Potom mješavinu treba ostaviti na toplome da se stvori pjena. U ovoj fazi nipošto ne smijete dodavati masnoće ili sol jer oni sprječavaju aktivaciju kvasca.
  3. Kad se kvasac aktivirao, dodajte mu preostale sastojke i umijesite tijesto. Najlakše je to učiniti mikserom (s nastavcima za tijesto, koji nalikuju kukama), ali možete i ručno. Potrebno ga je mijesiti 15-ak minuta tako da se svi sastojci dobro povežu i da se u tijesto inkorporira i zrak koji će poslije dati one fine mjehuriće koji se napušu u pećnici.
  4. Potom slijedi prvo dizanje. Dobiveno tijesto ostavite na toplom mjestu u posudi prekivenoj blago vlažnom kuhinjskom krpom sve dok ne udvostruči volumen. Možete ga ostaviti u toploj prostoriji blizu grijanja ili pak u pećnici s odškrinutim vratima na temperaturi 40 – 50 °C. Ipak, pazite – ne smije biti ni pretoplo, dakle izravan kontakt posude s, primjerice, radijatorom nikako se ne preporuča.
  5. Kad je tijesto naraslo, premijesite ga, a zatom ili preselite u kalup ili napravite trokute/kuglice/kiflice/koji god već oblik želite pa ga zatim ostavite da se još jednom diže. Treba se opet vidno povećati jer smo ga miješenjem ipak malo spljoštili.
  6. Kad je drugo dizanje gotovo, preselite tijesto bez oklijevanja u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite prema receptu.

Kratka rekapitulacija: aktiviramo kvasac u tekućini, zamijesimo tijesto, prvo dizanje, ponovo mijesimo, drugo dizanje, pečenje. Nije strašno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 08:16