Wine bar Pupitres boutique vinske kulture, sommelierke Jelene Šimić Valentić, na hrvatsku vinsku scenu donosi slatke zalogajčiće koji su posebno kreirani za sljubljivanje s najpoznatijim hrvatskim sortama vina kao što su malvazija, graševina, teran, plavac mali, zinfandel i pošip.
Win bar na adresi Frankopanska ulica 1 adresa je gdje je tijekom osam godina održan niz vinskih školica, tj. preko 1000 vinskih radionica. S osobitom pažnjom Jelena Šimić Valentić njeguje priču o autohtonim hrvatskim vinskim sortama koje istinski poštuje i pa kada je riječ o njihovoj promidžbi, osjeća dodatnu odgovornost pa ne čudi da je upravo Jelena prepoznala potencijal mlade slastičarke i poduzetnice Mirte Atlije koja stoji iza brenda Miscotti koji smo predstavili u Dobroj hrani.
Zajedno su u ovo predblagdansko doba kreirale slatke keksiće koji se odlično slažu uz vino i okusom idealno sljubljuju s odabranim vinskim sortama.
- Sve je počelo kad se Mirta pojavila na vratima Pupitresa i neočekivano mi predložila suradnju - kaže Jelena i ističe kako upravo zato što je i sama poduzetnica ima potrebu podržati mlade i proaktivne ljude te im na taj način dati dodatan vjetar u leđa. I tako je započela ova slatka vinska priča koja zasad donosi šest limitiranih izdanja Pupitres keksića uz vino, nazvanih po različitim vinskim sortama: malvazija, graševina, teran, plavac mali, zinfandel i pošip – po kojima je Hrvatska sve prepoznatljivija u svijetu. Svi su keksi napravljeni od kvalitetnih sastojaka te u sebi srodne okuse koje pronalazimo i u vinu s kojim ih sljubljujemo. Tako je, npr., za keksiće za teran karakterističan miris višnje, te savršeno prijaju uz to vino, dok se za graševinu karakterističan okus meda može pronaći u Pupitres keksićima pripremljenim baš za tu sortu. Suradnja je i edukativnog karaktera jer na svakoj kutiji Pupitres keksića uz vino dolazi kratki opis te sorte koji potpisuje Jelena Šimić Valentić.
Pupitres keksići za vino osim što mogu biti vaš slatki užitak, idealan su poklon za sve koji uz vino preferiraju slatke, ali ne preslatke zalogaje, a koji su savršeno sljubljeni s odabranim vinom. Pupitres keksići uz vino dostupni su u Pupitres boutiqueu vinske kulture, a moguće su i narudžbe preko njihove web stranice kao i društvenih mreža.
U nastavku donosimo Mirtin recept za kekse s pistacijima i tamnom čokoladom
Za kekse:
- 150 g šećera
- 60 g maslaca
- 2 jaja
- 205 g brašna
- 60 g kakaa
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 90 g očišćenih neslanih pistacija
- 90 g tamne čokolade
Za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 2 žlice ulja
- nasjeckane pistacije
Pjenasto izmiksajte šećer s maslacem sobne temperature. Dodajte jedno po jedno jaje i sjedinite. U zasebnoj posudi prosijajte brašno s kakaom, praškom za pecivo i prstohvatom soli. Suhim sastojcima dodajte pistacije i tamnu čokoladu isjeckanu na komadiće. Smjesu brašna, kakaa, pistacija i čokolade dodajte u smjesu šećera, maslaca i jaja i kratko promiješajte dok se smjese ne sjedine. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 170 °C. Smjesu za kekse podijelite na 4 podjednaka dijela i svaki dio oblikujte u štrucu, odnosno valjak te malo spljoštite gornju stranu. Što je valjak širi, keksi će biti veći. Smjesa će se raširiti u pećnici, pa štruce trebaju biti međusobno udaljene. Pecite 25 - 30 minuta, dok smjesa ne bude čvrsta na dodir i dok se cijela štruca ne bude mogla pomaknuti s papira. Izvadite pečene štruce i smanjite temperaturu pećnice na 150 °C. Ohladite štruce na plehu ili rešetki za hlađenje i nakon desetak minuta oštrim nožem narežite šnite debljine od 5 do 10 mm, po želji. Za duže kekse režite štruce pod kutom. Poslažite izrezane kekse na pleh za pečenje i pecite 6 - 7 minuta. Ako su keksi veći, potrebno im je više vremena tijekom drugog pečenja. Preokrenite svaki keks i ponovno pecite isto vrijeme. Keksi će biti hrskaviji što se dulje peku. Za glazuru otopite čokoladu s dvije žlice ulja. Pečene kekse do pola umočite u glazuru, složite na papir za pečenje i pospite nasjeckanim pistacijama. Ostavite da se glazura stegne. Kekse čuvajte u limenoj kutiji ili zatvorenoj posudi. Najbolje pašu uz čaj ili kavu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....