Osim sira i vrhnja, bijele kave s trganim kruhom, žganci ili, primjerice, trenaca, mnoga djetinjstva obilježila je i obična kriška kruha namazana domaćom svinjskom masti. Neki su je posipali šećerom, drugi suhom mljevenom crvenom paprikom, lukom ili, pak, češnjakom. No, pronaći je u ponudi restorana doista je teško. Stoga smo se iskreno obradovali kad smo za nedavnog posjeta zagrebačkom Ficleku, u sklopu našeg projekta Zagrebački gablec, u ponudi predjela ugledali i ovo skromno težačko jelo.
Servirano u zdelici posipan mljevenom crvenom paprikom uz domaći, još topli kruh koji ovdje sami peku, već nas je prvi zalogaj vratio u bezbrižne dane kad smo se s odrezanom kriškom kruha i žlicom znali spuštati u mračni podrum ili smočnicu kako bismo zagrabili domaću mast i namazali je na kruh, pa je gotovo skrivećki jeli s velikim zadovoljstvom. I redovito trčali po još jednu krišku...
Jedno je to od onih jela koje je zapravo vrlo karakteristično za našu tradiciju, a doista se rijetko, i moramo naglasiti - nažalost, susreće u našim restoranima. Stoga nam je izuzetno drago istaknuti kako postoje mjesta koja njeguju našu gastronomsku baštinu, pa ako još niste posjetili Ficlek na adresi Pod zidom na kućnom broju 5, iskoristite odlazak na zagrebački Advent da to ispravite. Ovdje nude ukusne i ozbiljne porcije klasika zagrebačke kuhinje, a autentična purgerska hrana, pokazala se kao pun pogodak kako za Zagrepčane, tako i za sve goste ovog grada pa svakako vodite računa da na vrijeme izvršite rezervaciju kako biste ih kušali.
I na kraju, ako vas je zaintrigirao spomen trenaca, podsjetimo kako smo vam podijelili i video pripreme ovog dragog nam kremastog sirotinjskog jela za koji recept možete pronaći ovdje, a video na našem Instagram profilu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....