Kada se u jednoj osobi spoje vrtlarica, filozofkinja i doktorica znanosti, tada pažljivo uzgojeno povrće i dobro promišljene umotvorine jednostavno ne mogu izostati. Pravi dokaz te teze su organski plodovi OPG-a Anino povrće koji stižu iz vrta Ane Smokrović i njezina nedavno objavljena knjiga "Što jedeš? Mitovi, istine i stvarnost na tanjuru" u izdanju izdavačke kuće Planetopija.
Dok u njezin povrću, koje raste u podnožju Kastva, mogu uživati građani Rijeke, jer Ana svoje povrće prodaje na glavnoj riječkoj tržnici svake subote, sva znanja o permakulturi, biodinamičkoj metodi uzgoja povrća i drugim važnim životnim temama ova znanstvenica prenosi na brojnim radionicama i predavanjima, a odnedavno i svojim publicističkim prvijencem.
U knjizi "Što jedemo?" dr. sc. Ana Smokrović analizira koje mjesto hrana zauzima u našem svakodnevnom životu, kako je razumijemo, kako o njoj govorimo i što biramo za jelo te kako sebe stavljamo u odnos s hranom, ciljajući pritom osobito na utjecaj koji hrana ima na žensko tijelo i njegovu percepciju.
Ovo izrazito pitko štivo svidjet će se svima koji žele shvatiti kako je došlo do situacije u kojoj se trenutačno nalazimo kada je riječ o dostupnosti kvalitetne hrane, kako ona uopće nastaje i dolazi do nas, gdje radimo kompromise, a ne bismo trebali te što je potrebno učiniti kako bismo spriječili daljnje propadanje prehrambenog sustava. Pritom Ana Smokrović kroz tekst na dopadljiv način provlači i vlastite stavove, nenametljivo, ali mahom duhovito. Anegdotama s tržnice i iz vlastitog života unosi u tekst šarm dobrog pripovjedača koji čitatelja vješto vodi kroz izrazito ozbiljne teme, kojima je autorica pristupila jako temeljito i pažljivo.
Knjigu možete potražiti u knjižarama i webshopu Planetopije, a za nju ćete izdvojiti 18,90 eura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....