![35255889](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/09/14/k_35255889_640.png)
Vrganji
Dva zdrava vrganja, jedna glavica luka kozjaka, dvije velike žlice maslinova ulja, jedna mala žlica maslaca, sol, papar, dva jaja.
– Na ulju i maslacu prodinstati sjeckani kozjak, posoliti te dodati na listiće narezane vrganje. Istrajbati jaja u koja ste dodali malo soli i papra pa ih izliti na vrganje i lagano miješati do željene gustoće.
Pera zelenog luka
Zelena pera od svežnja mladog luka, dvije šnite dimljenog špeka ili pršuta, sol, papar, dva jaja, par kapi maslinova ulja.
– Na maslinovu ulju popržiti narezani špek ili pršut, a zatim dodati na kolutiće narezana pera mladog luka i lagano ih prodinstati. Na to dodati ulupana dva jaja i svježe mljevenog papra.
Zelena rosa
Dvije šake zelene rose, malo ribanog tvrdog sira, dva jaja, prstohvat soli, papar i maslinovo ulje. Na zagrijanom ulju prodinstati kratko rosu uz dolijevanje nekoliko kapi tople vode.Nakon nekoliko minuta uliti razmućena jaja, sir, po potrebi sol i mljeveni papar.
Divlje šparoge
Dva jaja (možete za promjenu uzeti i prepeličja jaja), stručak divljih šparoga, dvije žlice ulja (maslinovog), žlicu maslaca, sol i papar.
– Na maslinovo ulje i maslac dodati natrgane šparoge te smanjiti vatru i miješati, dodajući po nekoliko kapi tople vode da šparoga omekša. Nakon tri minute dodati ulupana jaja, posoliti i popapriti.
![Rocko polje, 190315.
Na podrucju Rijeke i unutrasnjosti Istre obisli smo 5 restorana i napravili prezentaciju njihovih top jela sa sparogama. U unutrasnjosti smo brali sparoge i pripremili ih na tradiocionalan nacin u domacoj atmosferi u Vili Peruniki u Rockom polju.
Na fotografiji: Branje sparoga u Rockom polju i priprema jela u Vili Perunika.
Foto: Berislava Picek / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/19/15/sparoge_radne9-200315.jpeg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....