![34812283](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/08/07/k_34812283_640.jpg)
Jedan od najčešćih problema i bolesti koji se javljaju kod beba i djece kada započnu s dohranom nedostatak je željeza koji uzrokuje anemiju. Stručnjaci kažu da je to ponajviše zato što djeca od prvih dana imaju "loše" prehrambene navike i nedovoljno uravnotežene obroke. Prema najnovijim studijama, crveno meso može se uvesti na bebin jelovnik već u dobi od šest mjeseci, a željeza, osim u njemu, ima najviše u iznutricama, žumanjku jajeta, tamnozelenom lisnatom povrću, mahunarkama i morskim plodovima.
Sve su to namirnice koje većina roditelja zbog neutemeljenog straha izbjegava u prvim mjesecima dohrane, a neki čak i kasnije. Strah od konzumiranja pojedinih namirnica s roditeljske strane kasnije može rezultirati i raznim prehrambenim poteškoćama poput izbirljivosti i alergija, a kao što je poznato iz brojnih istraživanja, u većoj mjeri dolazi i do anemije. Potaknuta tom informacijom, odlučila sam pripremiti jela s najboljim izvorom željeza, crvenim mesom, te sam ih kombinirala s netipičnim prilozima. Pa je tako bolognese serviran sa zelenim povrćem, jetrica na saft s pireom od buče i krumpira, juneći umak s špagetima od batata...
Jetrica na saft
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/10/9/14/3.jpg)
Bolognese
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/10/9/14/1_1.jpg)
Juneći umak
![Zagreb, 021018.
Cetiri mesna umaka s zanimljivim zdravim prilozima prema ideji Nastasje Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/10/9/14/petric-mesni-umak4-021018-MM_IC-1.jpg)
Teleći odresci u umaku
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/10/9/14/2.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....