PLUS DOBRI SAVJETI

Recept za najbolje lazanje na svijetu! Priprema je trajala četiri dana, sastojci su vrhunski, a rezultat nevjerojatan

Ovo je priča o najboljim lazanjama na svijetu, koje sami vjerojatno nikada nećemo moći rekreirati, ali recept Matije Bogdana i Karla Munđara svakako će nam poslužiti kao šalabahter za svaki idući pokušaj

Od kraja veljače do sredine svibnja, Hrvatsku i Hrvate treslo je nezapamćeno lazanja ludilo. I dok su neki "na repeat" slušali Rim Tim Tagi Dim, oni drugi, inače ne preveliki fanovi Eurosonga, koje je ove godine ipak ponijela atmosfera, neumorno su u tom razdoblju po nekoliko puta u pećnicu ubacivali omiljeni talijanski složenac - lazanje. Nećemo lagati, već smo spremni priznati da smo se tamo negdje kada smo završili drugi, a ludilo je još uvijek trajalo jače nego ikad, i sami zaputili do mesara i tržnice, nabavili najbolju svježu tjesteninu, opskrbili se povrćem i sirom, pa se kod kuće bacili na višesatno kuhanje. Jer, nakon što smo tisuću i jedan puta u danu čuli riječ "lazanja", sve na što smo mogli misliti bili su slasni slojevi iz kojih curi kombinacija bogatog mesnog umaka, bešamela i sira. A kad smo već uložili sav taj trud, jasno je da smo se svojim uratkom pohvalili i na društvenim mrežama. I upravo tu krenula je priča o najboljim lazanjama na svijetu.

image
Neja Markicevic /Cropix

Naš poznati chef Matija Bogdan naišao je na našu samohvalu, obrisao sline iz kuteva usana i odlučio nam pokazati kako točno izgledaju zaista dobre lazanje. U priču je uvukao i Karla Munđara, svog dugogodišnjeg prijatelja, nekadašnjeg kolegu iz kuhinje, a uskoro i poslovnog partnera, zadao rok od četiri dana i obećao nam tog sretnog utorka u redakciju donijeti, kako je najavio, lazanje kakve još nismo jeli.

image
Neja Markicevic /Cropix
image
Neja Markicevic /Cropix

U tu smo priču u potpunosti povjerovali tek kada smo Matiju i Karla vidjeli kako u daljini, svako za jednu ručicu, nose veliku limenu posudu za pečenje iz koje se još puši. Protrljali smo oči, triput udahnuli na nos, kao da ćemo time prizvati miris lazanja s druge strane ulice, a onda, nakon fotografiranja koje kao da je trajalo cijelu vječnost, napokon kušali te slasne, sočne, moćne, bogate, kremaste i tako nevjerojatno dobre lazanje.

image
Neja Markicevic /Cropix

Nakon prvog zalogaja protresli smo cijelo tijelo, uštipnuli se tek da provjerimo sanjamo li, a onda gotovo izljubili Matiju i Karla, jer ovo su zaista bile najbolje lazanje koje smo dosad probali. Šteta je samo što ih kod kuće ni mi, a vjerojatni ni vi, nikada nećemo moći rekreirati. Zašto? Jedan pogled na recept, sigurni smo, bit će dovoljno objašnjenje. Matija i Karlo, naime, prilično su zakomplicirali priču, temeljac počeli kuhati četiri dana prije pečenja lazanja, koristili su čak i odležanu junetinu, a veći dio toga napravili su sami, od početka do kraja. No, da ne bi sve bilo tako crno, s nama su podijelili nekoliko dobrih savjeta za pripremu.

image
Neja Markicevic /Cropix

DOBAR SAVJET: LJUBAV PREMA UMAKU I PREMA MESARU

Za početak, rekli su nam, mesni umak dio je lazanja kojem, htjeli ili ne htjeli, morate dati najviše ljubavi. Meso je potrebno zapeći na vrućoj tavi i dobro ga karamelizirati, te ga dodavati postupno da se tava ne zakrči, ohladi i meso se počne kuhati, a ne peći. Obavezan je i dodatak dobrog mesnog temeljca, a umak možete dodatno začiniti acetom balsamicom jer, kažu, kiselina diže (gotovo) svako jelo. Na kraju, umak se kuha satima uz povremeno podlijevanje temeljcem, i tu nema kompromisa.

image
Neja Markicevic /Cropix

"Osim velike količine ljubavi, najvažnije je i odabrati kvalitetne namirnice i njegovati odnos sa svojim mesarom. Veliki pozdrav mesnici Neno", poručili su Matija i Karlo i ostavili nam svoj (pre)komplicirani recept. U nadi da ćemo se, ako ga ovdje ostavimo zapisanog, jednom ipak odvažiti na pripremu, isto savjetujemo i vama, pa da zaključimo ovu eru života baš kako treba. S lazanjama, baby!

image
Neja Markicevic /Cropix

RECEPT ZA NAJBOLJE LAZANJE NA SVIJETU

Za mesni umak:

1 kg mljevenog mesa (500 g junetine i 500 g svinjetine)

300 g mljevene odležane junetine (45 dana)

50 g špeka narezanog na male kockice (veličine nokta na malom prstu)

200 g luk

150 g mrkve

60 g engleskog celera (narezanog na kockice iste kao špek)

5 režnjeva češnjaka

250 g umaka od rajčice

400 ml crnog vina jakog tijela

začinsko bilje: list kadulje (2), timijan svježi narezan i usitnjen bez grana (1 jušna žlica), ružmarin usitnjen (pola jušne žlice), origano (suhi – jedna jušna žlica), lovor list (5 komada)

goveđi temeljac

ulje

sol

Priprema:

Mljeveno meso pržite na ulju u loncu sa širokim dnom. Posolite tek kad meso počinje dobivati boju. Iznimno je važno da se meso jako karamelizira. Pustite ga da se počine loviti na dno tave, pa ga stružite metalnom francuskom žlicom i taj postupak ponavljajte dokle god nije dobro karamelizirano. Kada je gotovo, meso izvadite i stavite sa strane. U isti lonac stavite špek i pustite ga nekoliko minuta da dobije boju i pusti masnoću. Na špek dodajte luk, mrkvu i češnjak koji su prethodno usitnjeni u blenderu. Posolite malo i dinstajte dok se ne počne karamelizirati, cca 10 minuta, ovisno o količini. U pola procesa dodajte engleski celer. Dodajte crno vino, timijan, ružmarin, origano, kadulju i lovorov list. Pustite da vino potpuno ispari ili da se iskuha alkohol. Kad je isparilo, dodajte meso, umak od rajčice i goveđi temeljac. Pazite da se previše ne soli jer će se kuhati cca 6 sati i reducirati. Sol se lako doda na kraju ako bude potrebe. Kuhajte oko 6 sati, prema potrebi dodajte temeljac i povremeno pomiješajte da se slučajno ne bi primilo na dnu. Kad je umak gotov, mora biti dovoljno reduciran da se tekućina uopće ne vidi ili odvaja. Smjesa mora biti kompaktna i gusta.

Umak od rajčice:

230g luka rezanog na ploškice

1 kg cherry rajčica

3 žlice šećera

50 g maslaca

30 g aceta balsamica – 25 godina odležan

30 g bosiljka

50 g ekstra maslaca

Priprema:

Prodinstajte luk na ulju, kad uvene dodajte šećer i 50 g maslaca. Pustite da se karamelizira. Dodajte cherry rajčice, aceto balsamico i bosiljak. Kuhajte na jakoj vatri. Pazite da ne zagori pri dnu lonca. Blendajte, emulzirajte ekstra maslac i procijedite.

Bechamel umak:

120 g brašna

120 g maslaca

600 g mlijeka

100 g ribanog sira (parmezan ili comté)

120 g žumanjaka

sol

Priprema:

U posudi najprije otopite maslac i dodajte brašno. Miješajte kako biste spriječili da se uhvati za dno posude. U tri navrata dodajte toplo mlijeko neprestano miješajući dok ne postane glatko. Prebacite umak u plitku posudu, na vrh stavite papir za pečenje i kuhajte 30-40 minuta. Povremeno promiješajte. Maknite s vatre i umiješajte žumanjke, sol i sir.

Prebacite u plitku posudu za pečenje, prekrijte papirom za pečenje i stavite u hladnjak na hlađenje.

Kada se ohladi, stavite u blender i blendajte dok ne dobijete gusti umak. Provjerite je li dobro začinjen i doradite po potrebi.

SLAGANJE LAZANJA

Trebat će vam još i sirevi:

Auricchio Provolone

Asiago Fresco Nero

Pecorino Sardo

Slaganje:

Posudu za pečenje možete premazati maslacem. Na dno stavite žlicu mesnog umaka, dodajte tijesto, pa opet umak, zatim bešamel, ribani sir, tijesto i tako dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj neka bude tijesto te umak i bešamel pomiješani u omjeru 50:50, Pecorino Sardo sir i origano. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 do 45 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:44