Tko god voli kuhati i jesti, sigurno je pogledao simpatični crtani film pod nazivom Ratatouille – priču o malenom mišu koji ima tako istančan osjećaj za okuse, teksture i mirise da je nadmašio sve svoje ljudske kolege-kuhare i osvojio srce bespoštednog kritičara Antoinea Ega. Servirao mu je naime ratatouille – francusko jelo od povrća kao stvoreno za toplije vrijeme.
Ako ste se ikad zapitali kako se to slavno jelo pravi, bacite oko na recept koji slijedi.
Za 4 osobe:
• 5 rajčica • 0,5 dcl maslinova ulja • 1 veliki luk, oguljen i narezan • 1 patlidžan, narezan na kockice • 1 crvena paprika, očišćena i narezana na trake • 1 žuta paprika, očišćena i narezana na trake • 2 režnja češnjaka, sitno rezana • 1 veća tikvica, narezana na kockice • 2 čajne žlice koncentrata rajčice • 1 jušna žlica kvasine • 1 čajna žlica svježih listića majčine dušice • pola šake trganih listova bosiljka
Rajčicama odstranite kožu tako da ih križno zarežete pri dnu i zatim ostavite kratko u kipućoj vodi, izvadite i ogulite i narežite na kockice. U širokoj zdjeli, na maslinovu ulju, popržite luk i kad omekša dodajte mu papriku. Nakon deset minuta pirjanja izvadite iz zdjele luk i papriku i stavite ih na tanjur po strani. Zatim na srednje jakoj vatri pirjajte patlidžane koje ste prije toga posolili. Kad patlidžani malo omekšaju, vratite papriku i luk u zdjelu. Dodajte rajčice, koncentrat rajčice, tikvice i timijan. Na laganoj vatri kuhajte 20-ak minuta povremeno miješajući. Na kraju dodajte češnjak, kvasinu i bosiljak, promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....