DAVID SKOKO

‘Ramseya smo vodili na ronjenje, u lov na tartufe, a raspametio se hranom koliko je dobro jeo!‘

 National Geographic/Justin Mandel
Naš kulinarski virtuoz i svjetski poznati avanturist Gordon Ramsay 19. rujna zajedno na National Geographicu

Kulinarski avanturist Gordon Ramsay, jedna od najpoznatijih televizijskih gastronomskih ličnosti, za treću sezonu svojeg serijala "Neistražene kuhinje" obišao je Meksiko, Teksas, Maine, Portoriko, Smoky Mountains i - Istru. Tamo ga je ugostio jedan od naših najpoznatijih chefova David Skoko koji je poznat kao kulinarski virtuoz čiji je ključ uspjeha u jednostavnosti, pa uvijek naglašava da je njegovo podrijetlo iz ribarske obitelji i da ga je kuhati naučila - mama.

Premijera je ove emisije, koja će nesumnjivo biti zanimljiva, 19. rujna u 21 sat na National Geographicu, i to u sklopu Hrvatskog dana na tom prestižnom kanalu. Dok je čekamo, bacili smo ćakulu sa Skokom koji nam je odgovore poslao na autentičnom istrijanskom naglasku koji smo, nažalost, ipak morali malo utišati.

image
National Geographic/Justin Mandel

Što ste sve radili na snimanju emisije "Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje"?

- Dok smo planirali snimanje, pokušali smo predstaviti što više zanimljivih ljudi i njihovu povezanost sa svojim okruženjem, prirodom i hranom. Ljude koji punim srcem žive ono što rade. U vrijeme snimanja nije bilo lako organizirati cijelu produkciju zbog covida. Kristina Lovrić i Light film International uložili su jako puno energije u realizaciju i na tome sam im jako zahvalan.
Vodili smo Ramsayja u pešku, na ronjenje, u lov na tartufe, na farmu koza, u maslinik i među magarce.

Kakvi su bili njegovi dojmovi? Što ga je najviše oduševilo?

- Gordon je već vidio cijeli svijet, a ovo mu je bio prvi dolazak u Hrvatsku. Zapravo je jako malo znao o nama. Čuo je da imamo lipo more, znao je za dobra vina i ulja koja nudi i u svojim restoranima. Znao je i da nam je zemlja lijepa i da imamo super ribu i tartufe, ali zapravo o našoj kuhinji nije znao baš ništa. Iskreno, ni s čim ga nismo imali namjeru impresionirati. Emisija "Neistražene kuhinje" priča priču o zemljama, ljudima i hrani koja predstavlja njihov osobni životni stil. Mislim da mu se najviše svidjela jednostavnost i iskrenost ljudi koje je posjetio. Svi smo pokazali ono što radimo i živimo svaki dan, bez pretenzija, i to mu je bilo super. Posjetio je nekoliko restorana u Puli i Rovinju. Odlično je jeo. Mislim da se najviše oduševio ljepotom Istre, ležernim ljudima i odličnim namirnicama koje je kušao i koje je kuhao.

Jeste li se vas dvojica prvi put upoznali prilikom snimanja?

- Da, nismo se poznavali prije snimanja. A meni se čini kao da ga znam godinama, koliko sam ga puta gledao. Upoznali smo se večer prije snimanja. Gordon je super zabavan lik, opušten i dobrog humora. Pun je pozitivne energije i stalno je održavao dobru atmosferu na setu. U pauzama smo pričali o njegovim autima, jurcanju na motorima i mojem brodu. Tijekom snimanja i moji su klinci bili s nama. Anton ga obožava. Njih dvojca su odmah kliknuli. Super smo se zabavili.

Sigurno pratite njegov rad. Što vam je u njemu najfascinantnije ili najzanimljivije?

- Pratim ga otkad me zanima kuhanje, skoro 25 godina. Čovjek je legenda. Čak sam jednom i sam snimao prema njegovu formatu "Kitchen Nightmare". I to našu "Jezikovu juhu". Pogledao sam brdo njegovih emisija i sad baš s guštom pratim njegove nove putopise i kuharske emisije koje su posve drugačije od onih koje je nekad snimao. On je baš onakav kakvog ga vidimo na telki: energičan, brz na jeziku i jako koncentriran na ono što radi. To mi se najviše sviđa, ta njegova direktnost u komunikaciji, iskrenost i manjak potrebe da veliča prosječnost.

Kako je snimanje izgledalo po nekim tehničkim pitanjima? Koliko je trajalo, kako izgleda kad tako velika produkcija nešto snima?

- Pripreme za snimanje trajale su više od dva mjeseca, a samo snimanje tjedan dana. Nikad nisam snimao s tako velikom ekipom. National Geographic je jedna od najvećih televizija na svijetu, a takve su im i produkcije, goleme. S našom i njihovom produkcijom bilo nas je više od 50 na setu.

Jeste li već pogledali epizodu ili i vi čekate premijeru?

- Pogledao sam epizodu i baš mi je lipa.

Što mislite, koliko je epizoda ove emisije u Hrvatskoj važna za našu gastronomiju općenito?

- Mislim da smo lijepo predstavili ljude koji stoje kao baza istarske gastronomije. Ljude koji još uvijek love, uzgajaju i proizvode hranu koju jedemo. Kao dobar primjer u kojem bi smjeru trebala ići naša gastronomija ako želimo kao zemlja postati gastronomski prepoznatljivi. U smjeru lokalno proizvedene hrane i iskrenog pristupa gastronomiji.

Čime ste okupirani u posljednje vrijeme? Kako vam je prošla ljetna sezona i koji su vam planovi za jesen?

- Ma, svašta radim, opet sam pretjerao s obećanjima i obavezama. U posljednje vrijeme sve više surađujem s lokalnom zajednicom s ciljem dizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane naše djece. Mislim da je to jako važno za njihovu i našu budućnost. Radim na nekoliko edukativnih projekata. Snimam za televiziju, promoviram dobre prehrambene navike i zdravo kuhanje. Gostujem po super kuhinjama i družim se s mnogo kuhara. Tu i tamo se odmorim koji dan. Jedrim kad stignem, a ostatak vremena sam s obitelji. Sezona je super, počastila nas je lipin vremenom i gladnim gostima. Jesen će biti izazovna i ako nas opet ne zatvore, nadam se raditi punom parom. Imam sto ideja, poslovnih i osobnih projekata. Ako realiziram i deset posto, bit ću jako zadovoljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 07:56