VINA KOJA SE PAMTE

Pušipel kao najveće blago međimurskog kraja! Od laganih i osvježavajućih do pamtljivih vina jakog karaktera

 Marko Todorov/Cropix
U zagrebačkom restoranu Baltazar međimurski vinari otkrili su svu raskoš svog pušipela
U zagrebačkom restoranu Baltazar međimurski vinari otkrili su svu raskoš svog pušipela

U zagrebačkom restoranu Baltazar početkom tjedna, u organizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja ‘Hortus Croatiae’ Štrigova, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, okupila se lijepa grupa važnih međimurskih vinara i u opuštenoj atmosferi veselo i ponosno nazdravila punoljetnosti pušipela.

image
Marko Todorov/Cropix

Već 18 godina, naime, njeguju projekt pušipela, koji su kroz sve te godine podigli na visoku razinu, zajedničkom suradnjom učinili svojim i prepoznatljivim, brendirali ga pa stvorili vina koja često jednostavno ostavljaju bez riječi. Pušipel je danas, među ostalim, lijep simbol jednog kraja, kojim se Međimurci mogu i trebaju itekako ponositi.

Nije, stoga, čudno što su vrlo brzo i lako popunili restoran Baltazar do posljednjeg mjesta, jer pušipelu se svi i uvijek rado vraćaju. Za stolovima, među probranim gostima, sjedili su i sami vinari čija su se vina kušala, tako da su gosti sve informacije mogli saznati direktno od onih koji su proizvod stvarali.

image
Marko Todorov/Cropix

Večer je započela pjenušcima, pri čemu je prikazana sva raskoš pušipela, potencijal i moć da se stvore izvrsna, lagana, osvježavajuća, aperitivna vina, od kojih su neka već prepoznata i na internacionalnoj sceni. Od Tomšićevog pjenušca Zlatni zvir 2024., preko Štamparovog Urban White Extra bruta 2022., Kocijanovog pjenušca Felicita extra brut 2022., do pjenušca Proganost Toni extra brut 2022. vinarije Hažić i nadaleko poznatog Pozoja extra brut 2021. vinarije Dvanajščak Kozol, svaka od ovih etiketa pokazala je velik potencijal pušipela. Istovremeno eleganciju i svježinu i, naravno, bila odličan uvod u druženje koje je tek uslijedilo.

image
Marko Todorov/Cropix

Uz međimurske delicije, domaću salamu, kuhanu šunku, sir i vrhnje i zaseku, na stol su počeli stizati i pušipeli classic iz 2024., među kojima je svatko od prisutnih imao svog favorita. Od lepršavog, svježeg i lijepo naglašene kisele pušipela vinarije Kovač, preko nešto umjerenijeg, ali i dalje intrigantnog classica vinarije Knehtl Medenjak i nježnog Kermanovog klasika, do Vukovićevog i Kunčićevog, koji su u čašama svakim novim gutljajem mijenjali karakter i postajali samo sve bolji, zanimljiviji i uzbudljiviji.

Pušipeli classic su, zapravo, i najpoznatiji na hrvatskoj vinskoj sceni, mogu se pronaći u najvećem broju restorana i predstavnici su međimurskog pušipela. Bez obzira na to uz što se poslužuju, kradu pažnju i pamte se dugo.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Uz krvavice ili, kako bi Međimurci rekli, čurke, slasni buncek, dinstano zelje i restani krumpir posluženi su odležani pušipeli. Tamnijih nijansa, s dozom zrelosti i lijepo zaokružena vina pokazala su da pušipel, osim lepršavog karaktera, može poprimiti i onaj ozbiljniji. Pušipel vinarije Munđarov breg iz 2021. sve je okupljene zaintrigirao dubinom, gustoćom i punim aromama, Horvatov K32 iz iste godine pokazao je upravo tu ozbiljnost o kojoj se toliko govori, dok su Preinerov Salix 2023. i Xtreme2 2021. vinarije Cmrečnjak pokazali koliko puno zapravo jedan pušipel može dati u svakom pogledu. Uz Jakopićev pušipel Supreme 2019., sva ova vina goste su natjerala na razmišljanje i upoznala ih s pušipelom na nekoj novoj razini, otkrila novu moć koju kriju kada se nađu u čašama, posebice uz jaka jela kao što je to bio slučaj u Baltazaru.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Za one koji uvijek vole slađa, jača vina koja se u ustima zadržavaju dugo i ne zaboravljaju tako lako, kraj večeri zasigurno je bio vrhunac, jer na redu su bili predikatni pušipeli. Na meniju su se, uz svima omiljenu međimursku gibanicu, našli pušipel izborne berbe bobica, 2015. vinarije Novak i Moslavac, prosušene bobice, 2003. vinarije St. Jerome.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Vinski presjek koji je donijela ova večer pokazao je veliku svestranost pušipela, mogućnost transformacije od finih aperitivnih, pjenušavih vina, do sve ozbiljnijih vina koja dobro prate cijeli raspon jela, od međimurskih zalogaja i mesa iz tiblice do dalmatinskih klasika kao što je, primjerice, dobar rižoto i riba. Odležavanje, pak, pokazalo se, pušipelu donosi plemenitost i pretvara ga u ozbiljno dobra, teža i moćnija vina koja se odlično nose s finom zimskom hranom i pokazuju pušipel ponovno u nekom novom, još zanimljivijem svjetlu.

Međimurski vinari brendingom pušipela napravili su velik korak, pokazali da se, uz puno rada, truda, promišljanja i zajedništvo mogu napraviti čuda. A pušipel, u svakom obliku, njihovo je veliko blago koje će, vjerujemo, s godinama postati sve cijenjenje i još važnije. Jer to doista i zaslužuje.

Sadržaj nastao u suradnji s Društvom vinogradara i vinara Međimurja ‘Hortus Croatiae’ Štrigova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 11:28