PROVJERENI RECEPT

PRVOMAJSKA ATMOSFERA U VLASTITOJ KUHINJI: Porcija graha za Praznik rada!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Ponekad je najteže napraviti najjednostavnija jela: evo prilike da se okušate u kuhanju svima dragog variva

Kakav bi to Praznik rada bio bez dobroga graha? Zasigurno ne dovoljno ukusan. Ova je popularna grahorica tisućljećima bila osnovna hrana naroda diljem svijeta, a u našim krajevima od njega pripremamo gusto varivo, salatu u koju dodajemo bučino ulje, miješamo ga s ričetom i radimo paštafažol. Priprema se razlikuje ovisno o tome koristite li stari ili mladi grah. Stari grah možete lagano krčkati i do dva sata, ovisno o tome koliko je star i jeste li ga dovoljno namakali.

Zagreb, 110517. 
Svaki dan u 10,30 sati svi zaposlenici restorana Vinodol zajedno marendaju.
Na fotografiji: chef Marijo Cepek posluzuje grah.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Inače, stari grah prije kuhanja namačemo jer ga želimo polako rehidrirati i vratiti mu svježinu. Ako bismo ga kuhali bez namakanja, opna graha bi ostala tvrda, lakše bi gorila, a sve bi rezultiralo lošim okusom. Ipak, to nije jedini razlog zašto je grah dobro namočiti minimalno noć prije nego ćete ga kuhati. Namakanjem grah u vodi ostavlja dobar dio spojeva koji negativno utječu na nadutost pa se svi problemi na ovaj način svode na minimum.

Mladi grah, s druge strane, kuhamo kratko, oko 30 minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prethodno zamrznuli. Što se mesa tiča, nama je najbolje ono suho, ali nećete pogriješiti ni sa debrecinkama ili češnjovkama uz koje ste stavili konkretan komad slavonske slanine. Nekoliko je stvari koje trebate zapamtiti; grah kuhajte u velikim količinama, kuhajte ga polako (minimalno dva sata) i namačite barem 24 sata.

Prvomajski grah

250 g suhog smeđeg graha
100 g luka
3 češnja češnjaka
100 g mrkve
svježi peršin
sol
papar
crvena mljevena paprika
3 lovorova lista
250 g suhog mesa
1,5 litara vode

Za zapršku:

50 g ulja
50 g glatkog brašna
1 žlica crvene mljevene paprike

Zagreb, 131017.
Jesenska jela; grah s kobasicama i suhim mesom, domaca ukiseljena paprika,slozenac od staroga kruha s sunkom, domaci kruh; rakija, vino.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Grah namočite preko noći. Suho meso stavite kuhati u zaseban lonac. U većem loncu na masnoći dinstajte nasjeckani luk, češnjak i mrkvu uz podlijevanje sve dok ne omekša povrće. Dodajte potom grah i lovorov list. Posolite, popaprite i dodajte crvenu papriku. Ulijte vodu. U grah možete dodati i nekoliko decilitara vode u kojoj se kuha suho meso. Pustite da se krčka na laganoj vatri dok grah ne omekša. Kad je suho meso mekano, dodajte ga u grah. Zapršku napravite tako da na ulje dodate brašno i pržite ga dok ne dobije lagano tamniju boju. Maknite s vatre i dodajte crvenu papriku te odmah umiješajte u grah. Krčkajte još desetak minuta. Dodajte i nasjeckani svježi peršin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 08:52