BLIŽI SE ZIMSKA EUFORIJA

PRVI SMO KUŠALI BÙKĒ KUHANA VINA MEDAK & ŠPIRANEC: Ovih pet vina s dva potpisa zauvijek bi trebala promijeniti imidž tog (ne)slavnog napitka!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Svake zime ista priča. S prvim zagrebačkim adventskim štandovima, s prvim zimskim izletom na Sljeme ili, recimo, na neko od gradskih klizališta, malo će tko odoljeti mirisu kuhanog vina s cimetom i klinčićima i, u najboljem slučaju, još i s narančinom koricom. I kafići se mahom priključuju toj zimskoj euforiji. No, svi su izgledi da će vam to prvo kuhano vino sezone ujedno biti i zadnje.

Jer, ako je u vašoj čaši, ili čašama, i bilo vino, a ne samo prašak pomiješan s vrućom vodom (ima i toga, već godinama), ubrzo vam postaje jasno da je riječ o vinu koje više ne valja ni za što drugo, da ne kažemo - o industrijskom otpadu. Koje se onda maskira šećerom i začinima, pa božićna bajka tako tako postaje glavoboljka. A kroz to vam se onda više ne prolazi opet, barem ne do iduće zime.

TRI BIJELA, DVA CRNA

A da kuhano vino može biti idealno piće za hladne dane, uvjeren je Marin Medak, šef bistroa RougeMarin i svih njegovih ekstenzija, koji već godinama inventivno promiče domaće namirnice. Svoju je zamisao proslijedio našem uglednom vinskom piscu Saši Špirancu. Ideja je bila kreirati i ponuditi tržištu kuhano vino u nekoliko varijanti, oslanjajući se na hrvatski vinski sortiment, odnosno pojedina monosortna vina čije će se karakteristike sačuvati i u tom vrućem zimskom napitku.

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Tako je nastao brend Bùkē kuhano vino Medak & Špiranec, sa sloganom “Kuhana vina s dva potpisa”. Špiranec je u suradnji s Medakom kreirao pet kuhanih vina, koja će biti predstavljena javnosti uoči adventa, a već idući tjedan moći će se kušati u centru Zagreba u lokalu BABA by RougeMarin. Dobra hrana prisustvovala je završnom balansiranju okusa i raspravama o konačnoj recepturi. Kušali smo tom prigodom i svih pet kuhanih vina: Slatko-kiseli zagrljaj, Gustu graševinu, Mirisni lončić, Vruću sangriju i Božićni nektar. Rezultati su, odgovorno tvrdimo, odlični i možemo im već sada predvidjeti lijepu budućnost.

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Glavna je ideja bila ne samo sačuvati nego i istaknuti karakteristike pojedinih sorata, u našem slučaju graševine, pušipela (šipona), traminca, frankovke i plavca malog. Svako smo vino nastojali skuhati u kombinaciji s namirnicama i začinima koji će potencirati upravo njihovu aromatiku, odnosno potaknuti, a ne suzbiti njihov identitet. Primjerice, u plavcu malom, uz ostale začine, imamo i suhe šljive i papar, graševinu smo kombinirali s pireom od jabuka starih domaćih mirisnih sorti, ali smo joj dodali i list bosiljka, i tako dalje - ističe Špiranec.

I doista, svaka nam se od ovih pet čaša predstavila na svoj način, svaka je donijela drukčije iskustvo. Kuhano vino tradicionalni je zimski napitak, koji grije i energizira organizam, tipičan za hladnije kontinentalne dijelove europskih vinorodnih zemalja, iako praksa kuhanja vina, u raznim oblicima, postoji i na europskom Sredozemlju.

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

U Zagrebu ima dugu tradiciju, a do prije nekoliko desetljeća pod kuhanim vinom tu se podrazumijevalo gotovo isključivo bijelo jer su u zagrebačkoj okolici tradicionalno prevladavale bijele sorte. U novije se vrijeme pak češće nudi crno, koje je, uostalom, u kuhanoj varijanti i globalno prisutnije - 70 posto kuhanog vina danas je od crnih sorti. Od ovih pet kuhanih vina, tri su od bijelih sorti, a dva od crnih, što zapravo odražava i omjer potrošnje crnih i bijelih vina u nas.

NIZ MOGUĆIH KOMBINACIJA

Svako od ovih pet kuhanih vina ima svoj naziv koji ga stilski određuje i sugerira njihovu aromatiku. No, po kojem su ključu odabrane upravo ove sorte?

- Htjeli smo ponuditi za svakoga ponešto, a pritom ukazati na raznovrsnost, bogatstvo i niz mogućih kombinacija. Nitko se dosad u nas nije time ozbiljno pozabavio. Ja sam u tome vidio mnogo mogućnosti za afirmaciju pravog kuhanog vina umjesto kojekakvih patvorina, ali kako nisam veliki stručnjak za vina, obratio sam se Saši, koji je prihvatio izazov. Umjesto traminca, u Mirisni lončić mogli smo staviti i neko drugo aromatično vino poput muškata, kao što je za Vruću sangriju konkurirao i teran, ali smo se ipak odlučili za mekšu frankovku. Dugo već radimo na tome i siguran sam da smo na dobrom tragu. Uostalom, uskoro ćemo se u to uvjeriti, kad ljudima već za advent ponudimo pravo kuhano vino u pet različitih okusa - zaključuje Medak.

Temeljni recept za kuhano vino

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Čisto vino treba zakuhati. Čim zavre, dodati začine i sve dodatke, sve to prokuhati još nekoliko minuta i ostaviti da se hladi. Količina šećera u vinu ne bi trebala prelaziti 15 posto, odnosno 10 posto ako se koristi čisti šećer, ili 15 posto ako se koristi med ili javorov sirup. Nakon 20 minuta do pola sata, ovisno o tome jesu li začini mljeveni ili cijeli, začine treba izvaditi, odnosno vino procijediti, jer bi začini u protivnom vino učinili trpkim (najjednostavnije je začine staviti u vrećicu za čaj). Kuhano vino servira se na temperaturi od 60 do 70 stupnjeva.

Slatko - kiseli zagrljaj

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Na fotografiji: Slatko kiseli zagrljaj
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

STIL: strukturom lagano, aromatično, slatko-kiselo kuhano vino

VINO: pušipel (šipon)

IZGLED: svjetlije, življe zlatnožute boje, pomalo mutno, ukrašeno zapečenom kriškom karamelizirane mandarine i tostiranim indijskim oraščićem

SASTOJCI: vino, livadni med, cimet, anis, đumbir

Mirisni lončić

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Na fotografiji: Mirisni loncic
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

STIL: Slatko i aromatično kuhano vino

VINO: suhi traminac

IZGLED: jantarnonarančaste boje, ukrašeno kriškom naranče i tostiranim bademima

SASTOJCI: vino, liker od naranče (triple sec), šećer, sušeni cvijet ruže, liker od ruže, vanilija, cimet, kriška naranče, tostirani brazilski oraščić

Božićni nektar

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Na fotografiji: Bozicni nektar
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

STIL: gusto i snažno crno vino

VINO: plavac mali

IZGLED: guste, duboke i neprozirno tamnocrvene boje, ukrašeno suhom šljivom i kriškom naranče

SASTOJCI: vino, vinjak, vanilija, javorov sirup, kardamom, karamelizirani šećer, crni papar, suhe šljive, cimet, klinčić, anis, kandirana kora naranče

Gusta graševina

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Na fotografiji: Gusta grasevina
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

STIL: gusto i bogato kuhano vino s voćnim aromama

VINO: graševina

IZGLED: žutosmećkaste boje (kao mutni sok od jabuke s puno taloga), ukrašen listom bosiljka i zrncima crvenog papra

SASTOJCI: vino, pire od jabuke, smeđi šećer, klasična mješavina začina (cimet, klinčić, kardamom), list bosiljka, crveni papar

Vruća sangria

Zagreb, 071119.
Kuhana vina prema ideji i recepturi Sase Spiranca (vinskog strucnjaka) i Marina Medaka (vrhunskog chefa). Napravili su 5 posebnih receptura u kojima koriste vrhunska vina s dodacima mirodija i zacina. Imena kuhanih vina  Buke' koja ce se moci kusati u Rougmarinu i na adventu u Zagrebu na njihovoj kucici su: Slatko kiseli zagrljaj, Gusta grasevina, Mirisni loncic, Vruca Sangria i Bozicni nektar.
Na fotografiji: Vruca sangria
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

STIL: voćno-pikantno crno vino sa živahnim kiselinama i višnjastim šarmom

VINO: frankovka

IZGLED: duboke i guste tamnocrvene boje, ukrašeno kriškom naranče

SASTOJCI: vino, karamelizirani smeđi šećer (melasa), cherry brandy, sirup od višnje, kriška naranče, kompotvišnja, mješavina začina (cimet, klinčić, anis, kardamom)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 07:00