Ako ste kojim slučajem mislili da je sve što poznati chefovi znaju o kuhanju još iz vremena škole i prakse ili, pak, da uvijek i isključivo rade jela po svojim receptima, mogli biste se iznenaditi. I oni, poput mnogih među nama, obožavaju kuharice. Jedne su im inspiracija, druge im otkrivaju potpuno nove svjetove, a treće služe kao nadogradnja na njihovo znanje i iskustvo. Ono što će vam prvo upasti u oko jest sasvim sigurno kako su njihovi horizonti veliki, a "glad" za znanjem nepresušna. Knjiga, složili su se, im nikad nije dosta, a to im je, kako se čini, i jedan od najdražih poklona. I nije bitno jesu li od domaćih ili stranih autora, bitno je da imaju priču i dobru ideju. Četvero domaćih chefova pitali smo koje su im najdraaže kuharice i evo što su nam odgovorili.
Priska Thuring, chef restorana Stara škola, Krasica
Kako se mijenjam kao osoba i kao chef, kroz godine sam imala različite kuharice koje su mi u to vrijeme bile zanimljive i napete. Prve knjige koje sam kupila i čitala tamo negdje 2000-te, kad sam još bila na praksi, bile su od Donne Hay. Njezine knjige meni su bile top!
Potom mi je dosta godina velika inspiracija bio chef Peter Gilmore i naslov Quay: food inspired by Nature. Nedavno mi je moj sous chef posudio knjigu Ikoyi… Premda je meni isprva bila inspiracija samo priča Jeremyja Chana, kako nekada ni sama ne znam gdje pripadam jer sam rođena u Švicarskoj, odrasla u Kanadi, a danas živim i kuham u Istri.
Međutim, Jeremy Chan, nadahnjuje me i kao osoba koja ne staje, stalno gura naprijed, a naravno i njegovi recepti su ludo zanimljivi.
Deni Srdoč, chef restorana Nebo i Hidden Wine Bistroa
Volio bih izdvojiti ove tri, premda ih ima još puno. To su: Magnus Nilsson, Fäviken: 4015 Days, Beginning to End (Nordic Cuisine from World-Renowned Swedish Chef Magnus Nilsson), zatim Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean i The French Laundry Cookbook (The Thomas Keller Library).
Prva jer je pisana na jedan poseban način, počinje njegovom pričom, zatim ide recept, ali je ideja iza svega prikazati trud i rad te je ovo izvrstan naslov za svakog da proba shvatiti požrtvovnost i predanost radu. Drugu knjigu mi je kupila draga nakon našeg ručka u Nomi, jer bio sam skeptik. Međutim, izašao sam s tolikim oduševljenjem da sam se htio zadubiti u njihovu priču. Opsežna je knjiga i nije za svakoga, jer je receptura kompleksna.
Treća knjiga je od mog idola. Thomas je osoba - od odnosa s ljudima do hrane - ono kako je meni blizu savršenog (iako znam da savršeno ne postoji). Uživam u njegovim receptima.
Petra Jelenić, pastry chef u bistro i pekari Salo
Moje omiljene kuharice su Mira Vučetić: Velika knjiga kuharstva, Leonardo di Carlo: Tradizione in Evoluzione, Bo Friberg: The Professional Pastry Chef i Sandra Rončević: Mrvu ovog, zeru onog.
Miru konzultiram kad god zapnem na nečem tradicionalnom, a mama ne zna:) Leonardo, zovu ga slastičarskim alkemičarom, mijenja mi cijeli pogled na slastičarstvo. Bo Friberg pruža fantastične osnove, a Sandrina knjiga mi je trenutno najčešća pomoć. Fantastična, kako ona kaže - knjigokuharica. Al‘ to je samo prva pomoć. Nikad dosta knjiga, ako mene pitate.
Marin Rendić, chef Bistroa Apetit
Jedna od meni omiljenih kuharica je bila Under Pressure (The Thomas Keller Library).
Knjiga koja je to koja je na neki način mijenjala filozofiju kuhanja i pokazala kako se može kuhati u vakuumu i samim time sačuvati, odnosno izvući bolji okus iz namirnice, sačuvati boju, pripremiti namirnicu... Svakako za preporuku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....