KISELIMO REPU

PRIPREMA ZIMNICE: Povuci, potegni, iščupaj i ukiseli repu!

 Mario Kučera / Hanza Media
Nema tko nije čuo onu rusku narodnu pjesmu o djedu koji nije mogao iščupati repu.

Kao djeca smo je svi znali napamet i tada su nam stihovi o repi bili simpatičniji od nje na tanjuru. Danas je situacija drugačija, repa se vratila u naše kuhinje na velika vrata. Iako je berba repe počela u rujnu i bit će je sve do travnja, sada je vrijeme za njezino konzerviranje, odnosno kiseljenje. To je samo jedna u nizu kiselih zimnica koja se može služiti na salatu s paprom, mljevenom crvenom paprikom i pokapana uljem, pogotovo bučinim. Takva salata ide uz suho kuhano meso i krumpire, uz pečenja i variva ili se i takva ukiseljena može kuhati u raznim kombinacijama.

REPA
Dobra hrana
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Vjerojatno najpoznatije jelo s kiselom repom je grah varivo, no odlična je i dinstana sa svinjetinom na luku u lažnom sekeli gulašu, a tek juha od kisele repe i leće. Uz to jestivo je i njezino lišće koje ima okus senfa, a može se dodati sirovo u salate, ali se i kuhano, poput blitve ili kelja, može pomiješati s krumpirom i poslužiti kao prilog i ribi i mesu. Ove lijepe primjerke, dan prije iščupane u Zagorju, donio nam je Darko, na čijem štandu na zagrebačkoj Trešnjevci je repa sad glavna namirnica. Samo kiseljenje nije nikakav problem, potrebna je samo repa, sol, malo šećera, dobar ribež i plastična kanta s poklopcem.

Prvi red naribane repe treba posuti šećerom koji će biti odlična hrana za mliječne bakterije, što ubrzava kiseljenje. Pa onda red repe, malo soli pa red repe pa sol. Stisnite rukom svaki red, a na kraju stavite tanjur koji će pokriti repu, zatvorite i stavite u prostoriju s temperaturom od 15 do 18 Celzijevih stupnjeva. Nakon toga samo se treba naoružati strpljenjem i čekati mjesec i pol do dva da “iščupate” svoju repu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 17:38