Pretjerajte sa zagorskim štruklima!

zagorje, zabok, 080306 gastro i turisticka ponuda hrvatskog zagorja gresna gorica strukli foto: robert belosevic -posebni prilozi-
 / CROPIX
U subotu krenite put Zaboka na Štruklijadu gdje rade najbolje zagorske štrukle!

Ove subote kušajte najbolje zagorske štrukle od 15,00 sati na Trgu Ksavera Šandora Gjaskog u Zaboku. Istoga dana, prethodno početku Štruklijade, bit će organizirana promotivna biciklijada, kojom će biti najavljen završetak projekta „Mreža rekreativno-turističkih biciklističkih ruta na području Krapinsko-zagorske županije“. Po završetku manifestacije, od 18,00 sati na Zivtovom trgu u Zaboku posjetitelje očekuje animacija uz „Zagorca“, balon na vrući zrak.

/ CROPIX
Zagreb, 210211 Hotel Aristos. Chef hotelskog restorana Miroslav Dolovacak. Strukli u juhi. Foto:Zeljko Grgic / CROPIX

Foto: Željko Grgić

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeću se 22 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra a održava se po sedmi puta. Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok izazvati na dvoboj nekadašnje učenike te iste škole, a danas kuhare u poznatim zagorskim restoranima. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima ali i vidjeti sam način pripreme.

/ CROPIX
Krapinske toplice, 210211 Villa Magdalena. Chef hotelskog restorana Mislav Bozic. Kuhinja sredisnje Hrvatske. Zagorski strukli. Foto:Zeljko Grgic / CROPIX

Foto: Željko Grgić

Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno u razdoblju 16.-31.05.2015. u 17 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija sa popustom od 50% na zagorske štrukle. Popis restorana i cijeli program manifestacije nalazi se OVDJE .

Ocjenjivački sud koji će kušati sve štrukle natjecatelja i iskušanim nepcima presuditi najboljeg čine Ivica Štruml, chef kuhinje hotela Palace , učitelj brojnih zagorskih kuhara, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje . Organizatori Štruklijade 2015. su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije , medijski promotor je Hrvatska turistička, a manifestaciju još podupiru i sufinanciraju partneri Grad Zabok, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Srednja škola Zabok.

/ CROPIX
zagreb 100207 rubeticeva ulica salata restoran kod pere hrana strudla od jabuka i strukli pero foto neja markicevic -ned-

Foto: Neja Markičević

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već sedmu godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 12:05