Ekipa iz zagrebačkog restorana Bicko ljubiteljima iznutrica već je dobro poznata po svojim Nutrijadama i tematskim S‘tripp day večerama kada se u njihovoj kuhinji svaki put iznova krčkaju inovativna jela od prezrenih komada. Mnogi ovdje vole svratiti na porciju špek fileka za gablec i kunu se u njihovu kvalitetu pa tako i ne čudi da se već na spomen nove tematske večere okreće broj restorana na početku grada i rezerviraju stolovi za najodaniju ekipu. Upravo se to dogodilo i prošlog petka, kada je održan 6. po redu S‘tripp day by Bicko. Velika dvorana restorana popunjena je, kako smo saznali, nikad brže, a sve kako bi stotinjak obožavatelja fileka (ili tripica) uživalo u pet autorskih jela chefova iz Bicka – Vjeke Gelemanovića i Karla Kovačevića.
Bila je to večer janjećih i junećih tripa na ovak‘ i onak‘, a ekipa u kuhinji restorana upakirala ih je u tradicionalna, svima dobro poznata jela pripremljena na malo drugačiji način. Na meniju je tako bilo toplo varivo s janjećim filekima, bobom i raštikom, zatim sarma od junećih fileka s pireom od ljubičastog batata, češnjovka s junećim filekima u tradicionalnoj kombinaciji s restanim krumpirom i dinstanim zeljem, gravče na tavče s junećim filekima te bučnica s janjećim filekima.
"Nabavka fileka nije uvijek lak zadatak, osobito kad ih trebate u većoj količini kao što je za ovaj festival i kad se radi o janjećim filekima. Tad se potežu sve veze, zovu svi telefonski brojevi koje imate i priprema i nabavka znaju biti vrlo uzbudljivi. A kad stigne potvrda da namirnice stižu, chefovi stave glave skup‘ i osmisle večeru za pamćenje", rekli su nam iz Bicka.
Sva jela na večeri u Bicku su uparili s vinima baranjske vinarije Zlatno Brdo, a između ostalog, poslužena su i vina nagrađena prestižnim Decanterovim priznanjima - Graševina 2018. (Decanter 2022 BRONZE) i Gold Cuvée (Decanter 2022 GOLD).
Festival ovog tipa inače se održava jednom godišnje, najčešće u rujnu ili listopadu, a ekipa iz Bicka s nama je podijelila i simpatične anegdote s ovogodišnjeg izdanja.
"Kako statistika ljubitelja fileka ide u korist muškaraca, posebno veselje cijelog Bickovog tima na ovogodišnjem festivalu izazvao je kompletno ženski stol, a izgubljena oklada za drugim je stolom stvorila jednu novu ljubiteljicu fileka. Dobra atmosfera, nasmijani i zadovoljni gosti i super komentari uz najave da se vraćaju ono su što cijeli tim restorana Bicko potiče na razmišljanje o novim tematskim večerama na kojima će zvjezdana namirnica biti – iznutrica. S tom idejom već se počinje osmišljavati Nutrijada, festival iznutrica koji se tradicionalno održava početkom kalendarske godine", najavili su iz Bicka.
Osim prepričavanja dojmova s još jedne uspješno odrađene večere, ekipu iz kuhinje zamolili smo i za dva recepta za jela poslužena na večeri prošlog petka – češnjovku i gravče na tavče s junećim filekima. Pa, dok čekate idući tematski događaj u Bicku, razmislite o pripremi ovih pravih jesenskih klasika s malim zaokretom i u vlastitoj kuhinji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....