Melkiorov leksikon

Poznati chef otkrio nam je koji mu je najveći strah, kako provodi slobodne dane i što ga uvijek nasmije

Melkior Bašić

 Neja Markičević/Cropix
Strastven u želji da druge nauči tehnički ispravnom kuhanju, pitali smo ga sve što ste željeli o njemu znati, a do sad nigdje niste mogli doznati

S omiljenim chefom Melkiorom Bašićem sastajemo se u zagrebačkom River pubu, koji je četvrta destinacija njegove ovogodišnje gastro turneje. On, naime, već drugu godinu zaredom putuje po pubovima i restoranima diljem Hrvatske i priprema inovativne menije koji su komplementarni s pivom. Prva je ovogodišnja Staropramen večera bila u Pivani, druga u Osijeku u Merlonu, treća u Avangardu u Rokovcima, a u kuhinju River puba smo zavirili netom prije četvrte večere.

- Neki su ljudi bili na večerama i prošle godine i kažu da im je ovaj novi meni još draži - govori nam chef, kojeg na turneji čekaju još Zadar, Pula, Rijeka, Dugo Selo pa onda ponovno Zagreb.

Polazišna točka za stvaranje ovog jednostavnog menija bila mu je činjenica da ljudi obožavaju grickanje uz pivo. Toplo predjelo je tako bio žgvacet od kokoši s njokima, ukiseljenom ciklom i kukuruzom.

- Picek se hrani kukuruzom, a kukuruz odlično ide uz pivo, baš kao i kokice - objašnjava Melkior, tumačeći nam kako promišlja svaki element svojih jela, za koja će recepti uskoro biti dostupni na Staropramen webu, odmah uz one prošlogodišnje.

image

Melkior Bašić

Neja Markicevic /Cropix

Za glavno je jelo skupa s River ekipom pripremao sporo pirjane juneće obraze s gratiniranim krumpirom, pireom od bundeve i tostiranim kikirikijem, dok je za desert bila namelaka od višnje i mliječne čokolade s crumbleom od sezama i karamelom od crnog sezama, sve uz dodatak sezama. Ideja je da svi recepti idu uz omiljeno Staropramen pivo, koje je karakteristično po svojem umjereno hmeljastom okusu s blagom gorčinom koja nije previše intenzivna, ali je dovoljno prisutna da osvježi.

- Element kojeg sam povezao s pivom u glavnom jelu je kikiriki. On se posebice u azijskoj kuhinji često poslužuje s junetinom. U desertu je i sezam koji je odličan s pivom, kao i višnja. Sjećam se da je prije postojalo pivo od višnje, to mi je bilo genijalno - priča chef.

Inače, on je baš prije nekoliko tjedana pokrenuo i vlastitu web aplikaciju, koja je izazvala veliki interes jer nudi inovativan pristup receptima, razbijajući ih na jednostavne korake, popraćene video uputama i voiceoverom. Melkior je strastven u želji da ljude nauči tehnički ispravnom kuhanju.

image

Melkior Bašić

Neja Markičević/Cropix

- Ljudi su odlično reagirali na web. Želimo objasniti da se svaki recept zapravo sastoji od puno malih recepata. Recepti su basic, ali imamo i one naprednije. Cilj je prvo ljude naučiti osnove, kako se stvari tehnički pripremaju. A onda svatko ima svoj tač i nijanse koje voli u hrani. Na koncu je najvažnije da je hrana ukusna - kaže.

Mimo aplikacije, otvorio je i vlastiti catering. Uz to, radi i kao korporativni chef za poznatu hrvatsku korporativnu turističku kompaniju. Na pitanje kad to sve stigne, Melkior nam na mobitelu pokazuje svoj kalendar prepun boja i zadataka pa tu odlučujemo ovaj intervju odvesti u drugom smjeru. Umjesto dugih i opširnih, Melkioru dok kuha postavljamo niz kratkih, leksikonskih pitanja.

Ime?
Melkior

Prezime?
Bašić

Nadimak?
Maki, Melvis, Ćelavi, Mrgude...

Najdraža boja?
Trenutačno crna.

Što si htio biti kao klinac?
Znao sam da ću biti kuhar od šestog razreda. U školi sam jednom na engleskom rekao da želim biti ‘cooker‘ (u prijevodu s eng. štednjak) pa mi se profesorica smijala.

Da možeš otići u bilo koju zemlju na svijetu, gdje bi išao?
Negdje na hladno. U Skandinaviju.

Najdraži film ili serija?
Trenutno gledam anime, "Solo Leveling".

Najdraži bend ili žanr?
Slušam svašta. Volim rock. Prije nekoliko dana sam bio na proslavi 25 godina Žapca. Gošće su bile Ivana Banfić i Minea i bilo mi je top. Ta muzika koja je nastala kad sam bio mlađi mi je uvijek super za zabavu. Kad krene "Tek je 12 sati"...

Najdraža knjiga vezana uz kuhanje?
Nije kuharica, ali mi je jako draga knjiga, "The Flavor Bible". Volim ju jer uči razmišljati o okusima i potiče na eksperimente. Voliš kikiriki? Dodaj ga u neko jelo. Želiš malo drugačiji desert? Stavi prstohvat soli... Volim i "Znanost kuhanja", ona je više orijentirana prema tehnici, i preporučio bih ju svakome tko želi malo profesionalnije ući u kuhinju.

image

Melkior Bašić u kuhinji River puba

Neja Markičević/Cropix

Jutarnji tip ili noćna ptica?
Noćna ptica.

Plaža ili planine?
Kako nam ide sezona, radije ću u planine.

Kako provodiš slobodne dane?
Vegetiram. Budem sa suprugom, volim fino papati i da telefon bude što dalje od mene. Odmarati. Ne idem planinariti. Kad stojiš u kuhinji po 12 sati, aktivni odmor ti i nije neka ideja.

Najdraži sport?
Rukomet.

Tko ili što te uvijek može nasmijati?
Gluposti u životu. Nasmijem se i na loše stvari. Dobijem kaznu i umrem od smijeha.

Kava, čaj ili pivo?
Do popodnevnih sati kava. Nakon toga u posljednje vrijeme najčešće pivo. I baš mi paše Staropramen.

Najveći strah?
Volim imati financijsku sigurnost. I kontrolu. Što je normalno, jer sam chef.

Jesi li perfekcionist ili ležeran?
Perfekcionist.

Hobi izvan kuhanja?
Kućni ljubimac. Šetam sa svojim Aresom. On mi uzme vremena. Tu i tamo navečer odigram neku igricu.

Kad budem imao vremena, vratit ću se na stolariju. Dok sam bio bolestan i nisam radio zbog štitnjače, bio sam se posvetio tome. Gledao sam videe na YT i radio namještaj. Drvo je kao hrana. Koliko mu posvetiš pažnje, toliko ćeš i dobiti.

Što bi volio naučiti, a još nisi imao priliku?
Htio bih znati programirati. Mislim da bi mi to puno pomoglo u poslu. Da imam neki program s receptima, kalkulacijama, rasporedima, planovima, nabavom, menijima... Da si napravim svoju verziju Google kalendara. Osim toga, oduvijek volim kompjutere.

Prva stvar koju napraviš kad uđeš u kuhinju?
Pozdravim sve ljude. Dolaziš u tuđi dom.

Postoji li miris ili okus koji te podsjeća na djetinjstvo?
Lešo riba i češnjak.

Kako bi opisao svoj stil kuhanja?
Otkako sam se počeo baviti consultingom, nemam svoj stil. Kad kuham doma, to je domaće, hrvatsko, masno. Na kontinentu smo. Uvijek svim mladim kuharima kažem da je moderno super, ali prvo treba naučiti kuhati domaće, lokalno.

Michelinov restoran ili domaći bistro?
Bistro.

Kuhanje u restoranu ili doma?
Nije isto. Kuhanje doma je kuhanje. Kuhanje u restoranu je kuharstvo.

image

Melkior Bašić u kuhinji River puba

Neja Markičević/Cropix

Recept ili improvizacija?
Uvijek pročitam recept, ali isto tako i uvijek pratim kako se namirnica ponaša.

Okus ili prezentacija?
Okus.

Koje jelo uvijek naručiš kad jedeš vani?
Uvijek pitam po čemu je restoran poseban. Ako sam u gužvi - imate pizzu?

Najčudniji sastojak kojeg si ikada koristio?
Što je uopće čudno? Volim isprobati nove namirnice.

Najdraži začin?
Ništa bez soli. Bez timijana i harise se može, bez soli ne. Ona pokreće sve okuse.

Meso ili riba?
U školi smo učili da je i riba meso.

Najdraže pivo?
Staropramen.

Pivo iz boce, limenke ili točeno?
Volim malo točeno. Dva ili tri deca, da se ne grije.

Da praviš svoje pivo, koji bi sastojak stavio u njega?
Marakuju ili yuzu. Nešto takvo, kiselo. Obožavam gorko, ali uvijek volim imati kick kiselog.

Jelo koje bi uvijek mogao jesti?
Gulaš s tjesteninom. Uvijek ga možeš malo mijenjati.

Prvo jelo koje si naučio kuhati?
Jaja, hrenovke i pomfrit. No ako pričamo o nečem kompleksnijem, onda su to zeleni rezanci u umaku od lososa. Išao sam na praksu i tamo su imali to jelo pa sam ga kuhao doma uz tatino nadgledanje.

Najvažniji savjet kojeg si dobio u vezi kuharstva i kuhanja?
U vezi kuharstva - znanje služi da se dijeli. U vezi kuhanja - promatraj namirnicu.

Najveća inspiracija u kuhinji?
Moj tata.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zagrebačke pivovare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 15:11