Nakon vrlo uspješne prve "Murterske promenade", dvodnevnog festivala nautike i gastronomije koji se održao u listopadu na Velikoj rivi u Murteru, murterski i kornatski chefovi od 19. do 31. prosinca gostuju u zagrebačkom Nautic Clubu Pojoda. Ovo "suho", zagrebačko festivalsko izdanje, koje je okupilo Murterane, njihove susjede i goste u samom središtu glavnoga grada, zapravo je prezentacija iduće Promenade, koju organizatori najavljuju u suradnji s partnerima i sponzorima. No, da baš ne bude tako suho, pobrinuli su se upravo gostujući chefovi i vinari, što je već lijepa Pojodina tradicija.
Posebnu čar festivalu, naime, donijet će bogata ponuda murterske i kornatske kuhinje. Posjetitelji će tako imati priliku uživati u specijalitetima renomiranih murterskih i kornatskih restorana: Konoba Opat, Konoba Boba, Konoba Smokvica, Restaurant Fabro i Restaurant Rebac, a pridružili su im se i pojedini vinari.
Već prvi dan, u četvrtak, gosti su mogli uživati u nekoliko vrlo lijepih jela s potpisom Ante Božikova, među prijateljima poznatijeg kao Dupin, iz kornatske Konobe Opat. Gospodin Dupin priredio je za tu priliku nekoliko jela: dagnje s bearnaise umakom i povrćem s uljem od rikule, rostbif s pinjolima u tamnom umaku s ukiseljenim koromačem, tartar od škampa na bruschetti s bisqueom i povrh svega škampom mariniranim u Coletti pjenušcu, orzoto s lignjama, pašticadu na murterski... Uz njegova su se jela posluživala vina Coletti, a gospodin Franjo Kolarić, vlasnik vinarije, tom je prilikom premijerno predstavio svoj novi pjenušac Blanc de Chardonnay, koji će se u prodaji naći na proljeće. Svjež, citrusnih nota, po mišljenju samog vinara još malo premlad, ovaj je pjenušac dočekan s veseljem i odobravanjem - baš svima se svidio. Kako će se izmjenjivati chefovi, tako i vinari - slijede Bibich, pa Cuj...
Nakon Božikova dva dana će kuhinju dijeliti chefovi Andrija Kero iz Konobe Smokvica i Bruno Mudronja iz Restauranta Fabr. U ponedjeljak opet suradnja chefova - kuhaju Lucija Turčinov iz restorana Rebac i Enrico Krluk iz restorana Capri s Kaprija, a Rebac će kuhinju samostalno preuzeti i na Badnjak. Nakon Božića, od 26. do 28. prosinca, i najpoznatiji murterski chef Vjeko Bašić iz Konobe Boba, a festival opet završava s dvodnevnim nastupom Ante Božikova Dupina koji će kuhati i na samu Staru godinu.
Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje dobre hrane da kušaju autentične okuse Dalmacije te se upoznaju s bogatom tradicijom i kvalitetom murterske gastronomije, a stol je obavezno rezervirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....