Velika završnica

Pobjednik prve sezone Hell‘s Kitchen Hrvatska je Viktor, evo kako je nadmašio Vehida

U napetom finalu gledali smo dva po mnogima najbolja kandidata ove sezone

Nakon što su u polufinalnoj večeri ulazak u veliku završnicu izborili Vehid Šaldić ispred Maura Renje te Viktor Vercoustre ispred Lucije Turčinov, večerašnji dvoboj napokon je otkrio i pobjednika prve sezone RTL-ova showa Hell‘s Kitchen, a on je - Viktor!

Nakon što su u svibnju morali replicirati njegovo jelo, dvojica finalista za kraj natjecanja su otputovala na Korčulu, kod chefa Marka Gajskog, koji je zajedno s chefom Tomom Gretićem kušao i komentirao njihova posljednja jela prije finala. Tek za nijansu, zbog odlično ukomponirane kvasine u jelo, prednost je preuzeo Vehid.

image

Finalisti Hell‘s Kitchena s chefovima Tomom Gretićem i Markom Gajskim

RTL/PRESS

Nakon toga, Vehid i Viktor, između kojih je 14 godina razlike, ponovno su se našli u Hell‘s Kitchen kuhinji u kojoj su proveli puna tri mjeseca. Zadatak finalne večeri bio je servirati večeru u pet sljedova koja je uključivala hladno i toplo jelo, riblji i mesni slijed te desert.

"Kuhajte najbolje što možete!", poručio im je chef Gretić prije nego što su prvi puta odjenuli mandure crne boje, baš kao i chef Hell‘s Kitchen kuhinje.

image
Screenshot

Za hladno predjelo Vehid je poslužio tartar i foie gras s pistacijom na koji chef nije imao zamjerki, a Viktor carpaccio hobotnice s majonezom od medvjeđeg luka, bobom i rikulom te hrskavom heljdom što je chef Gretić opisao kao "čisto i lijepo prezentirano" uz zamjerku da stavi mrvicu manje rikule i kiseline.

image
Screenshot

Sarma (ili kako je Vehid dobro primijetio - japrak) s foie grasom, šampinjonima i kiselom repom Viktorov je signature dish koji je chef kratko komentirao: "Wow! Senzacionalno! Tako lijepi okusi"! Vehidovo toplo predjelo bila je rolica od romba i brancina s ribljim čajem uz dodatak kamilice i mente. "Jako ugodno! No, nisam baš najsigurniji da je najsretnija prezentacija. Riba je mekana i ukusna, ali bilo bi bolje s mrvicu manje kurkume", dodao je Gretić.

image
Screenshot

Za riblje jelo, Vehid je servirao filet ribe na što je Gretić komentirao da mu je nedostajalo hrabrosti, dok je Viktorova grdobina bila jelo na koje chef nije imao baš nikakvu zamjerku. Za glavno mesno jelo Viktor je servirao janjeći kotlet, koji je bio "sjajno pečen, ali i prezentiran". Vehid je napravio file srne, prodimljen i serviran uz glaziranu mrkvu i pire od kruške za što je chef rekao da je "sjajno jelo".

image
Screenshot

Vehid je za desert osmislio tufahiju 2.0. "Wow! Moćna jabuka, dovoljno cimeta, ali nije preslatko", bilo je sve što je rekao chef Gretić. Dekonstrukcija torte od limuna, meringa od limete, gel od yuzua bio je Viktorov izbor. "Wow, bogme sam zadovoljan. Sve zajedno toliko lijepo radi u ustima. Baš sam zadovoljan!" rekao je Gretić na kraju prezentacije.

image

Finalisti Hell‘s Kitchena

RTL/PRESS

No, show je tu tek krenuo. Dečki su sva ta jela trebali iznijeti na 36 tanjura, nakon čega su im se kao ispomoć u kuhinjama priključili bivši kandidati. Kako je imao prednost, Vehid je odabrao crvenu kuhinju i cheficu Ivanu Bekavac te kandidate - Dominika, oba Roka, Chiaru, Eminu. Viktor je odabrao Domagoja, Maura, Luciju, Nikolu, Marka.

image

Konačno, chef Gretić bio je jako zadovoljan kandidatima u finalu

Privatni album

O pobjedniku su na kraju odlučili gosti restorana u Hell‘s Kitchenu, među kojima su bili još neki od kandidata ovogodišnjeg natjecanja, a koji su morali ocijeniti svako jelo. Ukupan zbroj bodova pobjedu je donio Viktoru te je osvojio 30 tisuća eura, praksu u LD restoranu chefa Marka Gajskog na Korčuli, ručno rađeni japanski nož i trofej prve sezone Hell‘s Kitchena.

image

Viktor Vercoustre

RTL/PRESS

Viktor Vercoustre (36) živi u Zagrebu i po zanimanju je kuhar. Majka mu je Hrvatica, a otac Francuz. Njegova kuharska karijera započela je kad je s 15 godina upisao francusku ugostiteljsku školu Le Touquet. Nakon završetka škole, piše RTL, radio je kao šegrt u jednom pariškom restoranu s Michelinovom zvjezdicom, no ubrzo odlazi u inozemstvo i kuha u restoranima u Londonu, ali i u Španjolskoj. Odlazak u Brazil na Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. nagnalo ga je da tamo ostane dvije godine. Radio je tada u jednom francuskom restoranu u Rio de Janeiru. Potom dolazi u Hrvatsku i radi sezone na otocima, a zatim se preselio u Zagreb i nastavio karijeru u restoranima. U Hell‘s Kitchen Hrvatska prijavio se na nagovor prijatelja.

image

Vehid Šaldić

RTL/PRESS

Vehid Šaldić (24) rodom je iz Gradačca pokraj Tuzle, no karijeru je počeo graditi u Hrvatskoj. Kao pomoćni kuhar počeo je raditi u jednom pulskom hotelu, no brzo je dogurao do pozicije sous chefa i šefa kuhinje, pa sve do privatnog kuhara, a pružao je i usluge consultinga. Kako piše RTL iza njega je već i pozicija korporativnog chefa. No, ni kulinarska nadmetanja nisu mu strana, jer je već bio na brojnim domaćim i međunarodnim kulinarskim natjecanjima, a jedan od najvećih uspjeha je onaj na ‘Biseru mora‘, najvećem kulinarskom natjecanju u ovom dijelu Mediterana i Europe. Prije dvije godine odnio je titulu juniorskog prvaka, a natjecao se u čak 12 kategorija. Da njegovoj ambiciji nema kraja, svjedoči i vlastiti brend profesionalnih kuhinjskih noževa koji je pokrenuo. Više o Vehidu doznajte ovdje.

image

Hrvoje Zirojević i Tom Gretić

RTL/PRESS

Podsjetimo, u polufinalnoj večeri, na kojoj je gostujući chef bio veliki Hrvoje Zirojević, chef splitskog Dvora, Vehid je odabrao kuhati protiv Maura nakon pobjede u izazovu, pa su tako drugi par bili Lucija i Viktor. Zadatak im je bio napraviti jela od namirnica jela gostujućeg chefa. Mauro je "za dlaku" bio lošiji od Vehida u pripremi tune s guščjom jetrom jer mu, kako je istaknuo chef Gretić, omjeri u jelu nisu bili najbolje pogođeni.

"Tu se tuna nažalost izgubila. No, prezentacijski je ovo jako lijep tanjur, sjajna ideja", komentirao je Gretić.

S druge, pak, strane, chef Zirojević komentirao je da je Vehid dobro pripremio tunu uz malu opasku: "Masline su ti previše prevladale. No, tehnički je ovo jako lijepo odrađeno. Opet je trebalo malo smanjiti snagu guščje jetre jer je bila prejaka", rekao je.

image

Polufinalisti Hell‘s Kitchena - Lucija, Viktor, Mauro i Vehid

RTL/PRESS

Drugi pretendenti za finale - Lucija i Viktor, po završetku jela kojemu je osnovna namirnica bila lignja također su dobili nekoliko dobrih savjeta, ali i pohvala. Lucija je chefovima pripremila njoke od graška i peršina te lignju punjenu kozicama i koromačem s raguom od lignje za koju je chef Gretić rekao da "miriše božanstveno", dok je Viktor pripremio tjesteninu od graška punjenu raguom od liganja, pire od luka i koromača te bisque od kozica i čips od koromača.

"Lucija, tu si više bila na tragu od Viktora, ali nadjev je bio problematičan, umak je bio dosta blag", rekao je chef Zirojević. Viktor, čije je jelo bilo bolje začinjeno tako je postao drugi finalist.

Ovu sezonu Hell‘s Kitchena pamtit ćemo kako po kandidatima tako i po nimalo laskavim tekstovima koji su pratili gotovo svako njihovo kuhanje, zbog očitog neznanja i nedostatka iskustva. No, ako ste ostali do kraja vjerni ovom formatu, tada ste vjerojatno i sami primijetili kako su mnogi kandidati iz emisije u emisiju napredovali. Na kraju smo vidjeli barem pet mladih ljudi kojima možemo i želimo predvidjeti uspješnu karijeru. Možda ne odmah u svojoj kuhinji, ali sasvim sigurno pod mentorstvom jakih imena na domaćoj sceni. Njihova ustrajnost, vjerujemo da ćete se složiti, na kraju se isplatila - kritikama unatoč ili usprkos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 09:17