MLADO ULJE

Plod masline je u 8.mjesecu bio veličine zrna riže, a zapravo je ovo najbolja berba u 10 godina

 Marijana Banko/ Cropix/Cropix
Tedi Chiavalon predstavio je Chivalonovo MLADO ulje u zagrebačkoj vinoteci Vivat fina vina

Jučer je u zagrebačkom Vivatu premijerno predstavljeno Chiavalonovo MLADO, ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno iz prva tri dana rane berbe. Chiavalonovo MLADO zapravo je hommage kultu mladog ulja i tradiciji nonića obitelji Chiavalon koji su s nestrpljenjem čekali prvo ulje, a kad bi konačno poteklo onda bi ga potoćali s malo starog kruha, soli i zalili žmulom terana.

image
Goran Sebelic/Cropix

Tedi Chiavalon osvrnuo se na još jednu ekstremnu godinu u kojoj nije bilo moguće ništa predvidjeti.

"Meta stanica nam je krajem rujna pokazala 400 litara kiše od 1.siječnja, s tim da je gotovo 200 litara palo samo u posljednjih mjesec dana. Cijela situacija bila je nepredvidiva i očekivali smo pravi fijasko. Plod masline je u kolovozu bio veličine zrna riže. Mislili smo da je potpuno nemoguće da se stvari preokrenu, ali tako je to s prirodom, iznenadi kad najmanje očekuješ. Kad smo krenuli brati shvatili smo da nam je ovo jedna od najboljih berbi u posljednjih 10 godina. Možda ne količinski iako je godina obilna, ali plod je zdrav! Recimo, ove godine nitko nije prskao jer nije bilo potrebe i svi će reći kako imaju ekološki pristup, ali to i nije daleko od istine jer se ove godine priroda sama pobrinula da nema nametnika" objasnio je Tedi Chiavalon.

Chiavalon je dodao da iako imaju mnogo iskustva u proizvodnji maslinovog ulja, svaka se godina može opisati ekstremnom. Nema prepisivanja, pozivanja na prošlo iskustvo ili tradiciju da ćeš nešto napraviti jer je tako radio tvoj nono ili otac ili tako piše u knjizi. Jedino što te može spasiti jest stalan obilazak maslinika i promatranje maslina.

image

Vodnjan, 061014.
Berba maslina u obiteljskom gospodarstvu Chiavalon. Braca Tedi i Sandro organiziraju berbu svojih i koperantskih stabala maslina. Dok radnici beru, u kusaonicu su im stigli americki turisti koji su dosli na testiranje maslinovog ulja.
Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Goran Sebelic/Cropix

Ovogodišnje MLADO je kombinacija buže, bjelice i leccina i znatno je pikantnije i moćnije nego prošlogodišnje, vrlo vjerojatno zbog dugih sušnih razdoblja, a boja je fluorescentno zelena i vibrantna. Budući da se o radi o ulji dobivenom od maslina koje su pobrane u prva tri dana, napravljena je limitirana serija od 2500 boca, a cijena je 160 kuna za pola litre ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 02:54