Piše Saša Špiranec

Plavac mali, Amarone i Châteauneuf du Pape, tri stilska blizanca različitog podrijetla

Unatoč razlikama u sortimentu, načinu uzgoja, vinifikaciji i dozrijevanju stilistika je slična. No, plavac najviše klase jeftiniji je od bazičnih varijanti druga dva vina

Kada se ljubitelju vina, recimo iz inozemstva, trebaju pojasniti ili približiti svojstva najcjenjenijih plavaca, najlakše je povući paralelu s amaroneom ili châteauneuf du papeom jer se radi o stilski vrlo sličnim vinima, koja su toliko slavna da sugovornik nakon te usporedbe sasvim dobro razumije što ga čeka u boci ponuđenog plavca. Naravno, postoje i razlike, prije svega u načinu uzgoja, sortimentu i procesu vinifikacije i dozrijevanja. Plavac mali se uzgaja u grmolikom uzgoju, s trostrukom insolacijom sunca, mora i kamena i daje ekstremno male prinose, zbog čega se koncentracija dogodila već u grožđu na lozi. Grožđe za amarone se uzgaja na blagim i zelenim padinama, jednostruke insolacije, obično na žici u takozvanom pergola uzgojnom obliku koji je jako rodan i daje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:30