ŽIVJELI!

Pili smo prvi ovogodišnji, živahan, sočan i lepršav Beaujolais Nouveau 2024 Non Filtré

Podsjetio nas je kako u vinu treba uživati bez prevelike pompe, u veselom društvu i uz dobru hranu. Dok traje.

U četrvrtak nas je Tihomir Miletić Tač, vlasnik zagrebačkog ResTača, počastio prvim ovogodišnjim Beaujolais Nouveauom. Bio je to Non Filtré proizvođača Pierrea Duponda, čiji su vinogradi na južnom dijelu provincije Beaujolais, a u Hrvatsku ga uvozi Vivat. Ni Vivat, ni Tač kao ni sve ostale trgovine i restorani diljem svijeta prije ovog četvrtka nisu smjeli pustiti u prodaju novi beaujolais. Kao što je poznato, upravo je treći četvrtak u studenome dogovoreno vrijeme kada cijeli svijet počinje slaviti i uživati u ovom mladom vinu. Budući da, među nacijama koje drže do ovog lijepog običaja, dan najprije počinje Japancima, oni prvi i proslavljaju Beaujolais Nouveau. I navodno su, kao i za još nekim zapadnjačkim navadama, posljednjih godina ludi za njim.

image
Beaujolais Noveau Non Filtre 2024

Nije uvijek bilo tako. Naime, običaj istodobnog puštanja ovog mladog vina u optjecaj počeo je još 1951. godine, ali je tada dogovoreni datum lansiranja bio 15. studenoga. No, kako taj datum povremeno pada i na vikend, vinarima se to pokazalo logistički nespretnim, pa je tako 1985. odlučeno da to uvijek bude trećeg četvrtka u studenome. A, tko zna, sudeći prema sve ranijim terminima berbi uzrokovanih klimatskim promjenama, možda se u budućnosti i taj običaj promijeni.

Beaujolais Nouveau mlado je vino koje nosi ime provincije iz koje dolazi, u južnoj Burgundiji, sjeverno od Lyona. Tradicionalno se radi od sorte gamay, lijepe je rubinske boje, ne previsokih alkohola, stvoreno da se pije baš takvo, dok je mlado, uz različita jela s jesenskog menija. Nisu svi oduševljeni njime, neki ga smatraju neozbiljnim vinom, zamjeraju mu nedovoljno odležavanje, ali je na sreću i vrlo mnogo onih koji ga ne mogu dočekati. O njegovoj popularnosti dovoljno govori podatak da na njega otpada čak trećina ukupne proizvodnje vina u Beaujolaisu, gdje tradicija vinogradarstva i vinarstva seže do starorimskih vremena, a godišnje se proda 55 milijuna boca. Beaujolais Noveau nije vino za čuvanje pa se te količine redovito popiju u prva dva ili tri mjeseca od izlaska na tržište, iako se i ta predrasuda polako gubi jer neki vinari Beaujolaisa dokazuju kako njihova vina nisu samo za brzu potrošnju.

image
Plateresca/Getty Images

Ovaj Beaujolais Noveau Non Filtré 2024 napravljen je, napominje vinar, baš onako kako se radio i prije stotinu godina. Svjež je, pitak i živahan, lijepih kiselina, a gospodin Miletić preporučuje ga kao idealnu pratnju klasičnim pečenjima, krvavicama i kobasicama sa zeljem ili repom...

- Moram priznati da ni mi u Taču zadnje dvije ili tri godine nismo imali beaujolais u ponudi, činio mi se nekako banalnim... No onda sam lani posjetio Beaujolais i uvidio koliko je to ozbiljna priča. Ovaj tradicionalni, nefiltrirani jako mi se svidio, baš uživamo u njemu - kaže Tihomir Miletić, inače poznat po svojoj dugogodišnjoj strasti prema prirodnim vinima.

Beaujolais Nouveau, čini se, doživljava drugu mladost. Jer nakon što se početkom 70-ih godina prošlog stoljeća prodavao u vrtoglavim količinama od više od 70 milijuna boca, do kraja stoljeća njegova se prodaja prepolovila, da bi u ovom stoljeću, osobito s probojem na azijsko tržište, ponovo rasla.

I ne zaboravimo, na kraju, u svemu tome spomenuti naš portugizac (naš i austrijski, slovenski, mađarski, slovački) koji, kao sorta koja na kontinentu najranije dozrijeva, na tržište dolazi i prije beaujolaisa. I njemu želimo da sa sebe odbaci stigmu manje vrijednog vina, jer neki su, osobito plešivički, vinari pokazali da se u njemu itekako može uživati. I portugizac, baš kao beaujolais, podsjeća nas kako u vinu treba uživati bez prevelike pompe, u veselom društvu i uz dobru hranu. Dok traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:52