Želite napokon pobjeći iz zatvorenog, van na zrak, podružiti se s ekipom, i maksimalno iskoristiti suho vrijeme nakon više tjedana kiše? No, jednostavno vam se ne da baviti logistikom pripreme hrane, nabavljati deke i skupljati sve nužne potrepštine za nekoliko sati nedjeljnog izležavanja na travi, u maniri "Tko pjeva zlo ne misli"? Ako pitate ekipu iz zagrebačkog restorana Brunch, nema potrebe za nervozom! S dolaskom toplijeg vremena, u Brunchu su odlučili javnosti predstaviti svoje gotove košare za piknik, koje možete preuzeti u restoranu neposredno uz Maksimir, a na vama je samo da odaberete najbolju poziciju u najljepšem zagrebačkom parku.
Odlazak na piknik u ovim je okolnostima idealni oblik druženja, a usto možete uživati i u finoj hrani. I dok će nadobudni rado sami smišljati svoju idealnu košaru, za sve koji se samo žele opustiti, Brunch je spremio košaru u kojoj se nalazi narezana pohana piletina, paštete od bakalara i jetrica zatvorene u teglicama, domaći ukiseljeni luk, coleslaw salatica, marinirane masline i kriške tostirane domaće focaccie… Uz to, možete birati hoćete li na pikniku uživati u pjenušcu, boci vina, dvije litre svježe cijeđenog soka od naranče, ili, pak, domaćim ledenim čajevima. Sve što morate učiniti jest rezervirati svoju košaru dan ranije i pojaviti se, a deka i sav pribor koji vam je potreban, dolaze u sklopu košare.
"Dugoročno nam je cilj oživljavanje zagrebačkih parkova, počevši s Maksimirom, jer nalazimo se taman kod rotora na križanju Petrove i Bukovačke. Prijeđete cestu, i već ste u parku. Upravo je zbog Maksimira sve i započelo. Zamišljao sam što bih htio da se, recimo, s curom ili prijateljem idem prošetati parkom. Što bi nam falilo da odemo na jezero, sjednemo, lagano pijuckamo, jedemo i boli nas briga za cijeli svijet? Razgovarao sam o tome sa svojim timom, i razmišljali smo kako ćemo ljude izvesti van, kako im dati doživljaj restorana na otvorenom, a pritom se držati epidemioloških mjera. Nadam se da smo to postigli piknik košarama. Započeli smo sa sunčanim vikendom prošli tjedan, i odmah počeli dobivati pozive jer je svima super ideja, ljudi su fenomenalno reagirali", istaknuo je vlasnik Bruncha Pero Đangradović.
Prizori smeća razbacanog naokolo nakon korona-okupljanja po gradu u više su navrata zgrozili Zagrepčane, a kako se to ne bi ponovilo i u Maksimiru, Đangradović poziva sve ljubitelje piknika da obrate pozornost na to što ostavljaju iza sebe.
"Važno je ljudima poručiti da se ne srame vratiti smeće restoranu. Želimo da sve što ostane iza piknika, bilo teglice, bilo masni papir u koji umotamo piletinu da ostane topla, ubruse i slično, da stave u košaru i donesu nam da mi zbrinemo. Svi bismo trebali brinuti o okolišu, i ne ostavljati iza sebe smeće u prirodi", odlučan je.
ZA RADOZNALE IZLETNIKE
Uputite se u istraživanje kontinentalne Hrvatske kroz domaće specijalitete
Svaki tjedan jedva dočekate vikend da strpate svoje najmilije u automobil i samo krenete voziti se izvan grada, daleko od gužve i što dalje od betonskih zgrada? Onda ste spremni uputiti se na sat ili dva vožnje kako biste se okružili zelenilom te uživali u zasluženoj pauzi od svakodnevnog kaosa. Radite li to često, onda sigurno znate za stranicu www.piknika.hr koja omogućuje da se dan prije najavite kod čak pet različitih seoskih turizama kako bi vam pripremili hranu i piće za ponijeti, spakirane u biorazgradivu ambalažu i pospremljene u prave pletene košare! Ako vam i inače kada putujete itinerar određuje hrana koju želite probati, onda je ova opcija kao stvorena za vas jer što se sve nudi za čalabrcnut možete pogledati na stranici pa unaprijed odlučiti koji dio kontinentalne Hrvatske želite istraživati.
Portal Piknika.hr pokrenule su Ana Gašparović i Aleksandra Kuratko Pani, a s radom su počele tijekom ljeta 2020. koje su Hrvati proveli putujući zemljom i iznova je otkrivajući. S lošom situacijom u ugostiteljstvu, ponuda hrane za piknik je postala, pored klasične dostave, drugi praktični način kako privući goste.
"Obje imamo višegodišnje iskustvo u turizmu, a kolegica Aleksandra posebno u ruralnom turizmu pa smo cijelu priču pokrenule s ciljem da potaknemo održivo i odgovorno ponašanje u prirodi, kao i posjećivanje seoskih gospodarstava te, naravno, uživanje u hrani", objasnila nam je Ana Gašparović i dodala da svi piknici imaju jednake košare i biorazgradivu ambalažu, ali svako gospodarstvo nudi hranu sa svog jelovnika.
U sklopu Piknika.hr možete rezervirati hranu i uputiti se po nju u Seoski turizam Kezele pa s domaćim štrudlama, pohanom piletinom ili zlevkom krenuti na poučnu stazu prema jezeru Sudarica ili u obilazak Moslavine. Seoski turizam Zlatni klas Otrovanec blizu Virovitice nudi jela s koprivama, ali i tradicionalne specijalitete poput kotleta iz Otrovanca ili svinjske pisanice, a ako ne želite ostati kod njih na otvorenom, pripremit će vas za bezbrižan posjet podravskim krajevima.
U Međimurskim dvorima preuzmite meso z tiblice, trgance ili gibanicu te vino međimurskih vinarija pa krenite prema prvom proplanku s pogledom na vinograde kako biste se okrijepili. Uz jezero Čabraji nedaleko od Križevaca sjednite i guštajte u domaćem soku od bazge, a za prigrist će vam u Seoskom turizmu Rakić spremiti seljački piknik pladanj sa šunkom, kobasicama, špekom i raznim sirevima. U Seoskom turizmu Na malenom brijegu, koji se nalazi na prekrasnim obroncima Bilogore, za vas će pripremiti piknik roštilj i jela koja su radile nekada naše bake. Gotovo svi navedeni ugostitelji imaju prekrasno uređen vlastiti prostor ili su tek desetak minuta hoda od livada, jezera i šumaraka kao stvorenih za odmor pa zaista vrijedi odvojiti cijelo poslijepodne za pravi piknik doživljaj.
Pokretačice Piknika.hr kažu da platforma radi bez greške i da su prošle godine do listopada imale uspješnu sezonu, dok su ovu sve popularniji poklon-bonovi za rođendane, proslave i godišnjice.
"Ovo je odlična alternativa za obitelji s djecom koja nemaju dovoljno strpljenja biti mirna za stolom. S našim košarama možete sjesti kraj jezera, u vinograd i posvetiti se kvalitetnom druženju s obitelji", ističu.
ZA NADOBUDNE ORGANIZATORE PIKNIKA
Što ispeći za piknik, koju bocu vina staviti hladiti i gdje to sve spremiti?
Osnovna oprema za udoban i lijep piknik dobro je poznata: što veća deka, i to po mogućnosti ona s obloženom donjom stranom kako ne bi promočila i kako se poslije ne biste mučili s pranjem mrlja od trave, pokoja krpa za pomoć pri serviranju, dobro ohlađeno piće skriveno u termotorbi, dovoljno čaša za veselo društvo, kvalitetan sklopivi nož, termosica puna svježe skuhane kave, koja daskica, posude fine hrane koja se lako jede prstima te košara u kojoj ćete ponijeti sva ta čudesa.
Što pojesti?
Tko voli jesti, s guštom će večer prije ili to jutro pohati piletinu ili raditi brze povrtne popečke koje potom treba samo umočiti u fini umak od jogurta, mijesiti kifleke, slagati savijače ili neki drugi izdašni kolač. Pritom imajte na umu da bi hrana koju pripremate morala biti jednostavna za držanje u ruci jer tko se želi gnjaviti s tanjurima i priborom za jelo ako to zaista ne mora? Odličan primjer je zavrnuta pita sa špinatom koju Francuzi nazivaju Tarte Soleil jer nalikuje na sunce, a predstavlja dobar izbor jela za dijeljenje budući da se svaka "zraka Sunca" može otkinuti u brz i ukusan zalogaj u kojem će uživati sve generacije.
Na sreću svih koji se ne stignu s time pozabaviti, posjet jednom od specijaliziranih dućana za gurmane bit će dovoljan da se opreme raznim tvrdim sirevima, tanko narezanom mortadelom i pršutom, maslinama, džemovima i namazima koji će izlet u prirodu pretvoriti u pravu gozbu. Drugima će pak dobar jeger, domaći špek i kobasice biti i više nego dovoljni da nešto prigrizu, a sve što tome nedostaje su svježi kruh i čaša osvježavajućeg vina.
Imajte na umu da bi hrana koju pripremate morala biti jednostavna za držanje u ruci, a vino lagano i osvježavajuće
A što popiti?
Umjesto da se dohvatite prve boce vina na koju naiđete u supermarketu i onda ga morate miješati u gemišt kako biste ga mogli probaviti, zašto ne biste svoj piknik učinili posebnim događajem? Uzmite si malo vremena i potražite neke od prijedloga našeg suradnika Saše Špiranca, vinskog novinara i stručnjaka za sva pitanja o vinu, koji kaže da je najbolje vino za piknik suhi rosé, odnosno ružičasto vino koje je idealno i uz roštilj, ali i sva laganija jela koja se često pakiraju u košare i nose u prirodu.
Kako ne bismo zanemarili ni ljubitelje bijelog, odnosno crnog vina, izdvojio je za nas i po dva prijedloga za svaku tu kategoriju, imajući pritom na umu i vaš novčanik, pa na popisu možete naći vina za koja vrijedi izdvojiti i malo više, ali i one budget opcije u kojima ćete bez zadrške uživati.
Kada je o bijelim vinima riječ, za piknik je uvijek dobro odabrati lagane, aromatične i tek blago kiselkaste primjerke graševine ili pak svježu malvaziju, kojih je na tržištu zaista puno izvrsne kvalitete. Kod crnih vina možete se počastiti sočnim teranom, pinotom crnim ili pak kvalitetnom frankovkom. Ne zaboravite samo uzeti staklene čaše jer ova vina nisu zaslužila plastiku ni karton. Uzdravlje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....