NOVO U ZAGREBU

Petra Jelenić, Tvrtko Šakota i Cogito otvaraju novo mjesto s fokusom na tradicionalno i domaće

 Marko Miscevic/Cropix/
Salo će biti lokal u kojem ćete moći pojesti jela Tvrtka Šakote, a potom sve zaokružiti sjajnom kavom i slasticama Petre Jelenić

Domaćom gastronomskom scenom posljednjih se dana proširila vijest o novom projektu Petre Jelenić, Tvrtka Šakote i ekipe iz Cogita. Oni, naime, krajem godine na zagrebačkoj Opatovini otvaraju Salo, lokal u kojem će se fokusirati na tradicionalne okuse i jela pripremljena od domaćih, lokalnih namirnica malih proizvođača. Projekt je zamišljen kao mjesto gdje će s guštom stvarati jela koja u njima samima bude nostalgiju, poput dobrog ajvara, gibanice i zlevanke.

image

Tvrtko Šakota

Ustupljena fotografija

U razgovoru s Petrom Jelenić saznali smo detalje.

"Radit ćemo hrvatsku tradicijsku kuhinju na kojoj smo odrasli i ono što je meni osobno bitno, za koju nas vežu korijeni i nostalgična sjećanja. Držat ćemo se sezone pa ćemo tako imati pincu za Uskrs i krafne u veljači, ali ne i ostatak godine. Cilj nije raditi modernizirane varijante jela dovedene do neprepoznatljivosti već nešto domaće, naše i nešto što nas vraća korijenima.

Bit će tu makovnjače i orahnjače, ali bit će i kolača koji nisu toliko poznati, ali su tradicijski i potječu iz kontinentalne Hrvatske, oni za koje mislim da se o njima premalo zna. Obožavam raditi međimursku gibanicu, ali jednako tako volim i bregovsku pitu, koju nitko ne radi, a što je prava šteta", ispričala nam je Petra Jelenić i dodala kako će u ponudi imati i svoju slavnu Mak na konac tortu.

image
Mario Kucera/

Otkrila nam je i kako su veliku pažnju odlučili posvetiti sezoni te kako su usmjereni na povezivanje s malim proizvođačima od kojih će moći nabaviti najbolje moguće namirnice. Trenutno su, kako kaže, u fazi testiranja recepata i, iako svatko od njih ima svoje favorite, ponuda će na kraju ovisiti o tome što je dostupno i u kojoj količini, bez kompromisa.

"Želim raditi stvari koje su starinske, ali i nutritivno kvalitetne. Želim probuditi nostalgiju okusima kolača kakvi su se nekada jeli. Tvrtko također, on će raditi slane stvari kao što su, recimo, njegove fantastične jagle, a uz sve to Matija i ekipa iz Cogita kuhat će najbolju kavu. Zapravo me jako veseli što ću raditi u prostoru sa stvarno vrhunskom kavom, to mi je jedna od najdražih stvari ovog projekta", dodala je Petra Jelenić.

image

Matija Hrkač i Matija Belković iz Cogita

Darko Tomas/Cropix/Cropix

Lokal u kojem će biti otvoreno Salo smješten je tik do tržnice Dolac, na samom početku Opatovine i s radom bi trebao početi već ovog prosinca. U samom prostoru bit će nekoliko stolova, no kako nam je otkrila Petra, neće biti klasične vitrine s kolačima. Također, bit će nekoliko jela koja će se moći naručiti te pojesti u lokalu za brzi ručak, dok će se kava i većina slastica moći uzeti i za van.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:44