Pet lica prokulica

Prošetate li se tržnicom u potrazi za sezonskim namirnicama, sigurno ćete naići na prokulice ili kelj pupčar.

To se povrće uzgaja u Belgiji još od srednjeg vijeka pa otud i njegov engleski naziv – Brussels sprouts. Najčešće se priprema kao prilog na malo masnoće, a slaže se dobro s lukom i đumbirom.

Mi ga jako volimo u njegovoj najobičnijoj varijanti, s lešo krumpirom i malo češnjaka i malsinova ulja, ali katkada je lijepo na stol iznijeti i nešto drukčije. A, naravno, ima i onih koji prokulice uopće ne vole pa je neki od dolje navedenih načina možda baš ono što je potrebnod a od njih napravite preobraćenike.

Gospođica prokulica u pet varijanti:

1. Prokulice sa sojinim umakom i češnjakom

2. Zapečene prokulice s heljdinim žgancima

3. Zapečeni kelj pupčar s lješnjacima

4. Gratinirani kelj pupčar

5. Kelj pupčar u umaku od senfa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 22:53