NAPAD ZBOG CIJENA

"Ovo nije hobi, ovo je posao od kojeg pokušavam živjeti, a ne ljetovati na Bahamima!"

 Matija Djanjesic/Cropix
Vlasnica brenda "Daj kolačić" na svom Instagram profilu pokrenula je raspravu na temu cijena u slastičarnicama

Lorena Otavijević iz Rijeke, koja stoji iza brenda Daj Kolačić i koja nam je u prošlom broju magazina Dobra hrana otkrila sve tajne svojih sjajnih torti, ovih je dana na Instagramu pokrenula zanimljivu raspravu. Naime, potaknuta upitom za tortu koji je primila izvan svog radnog vremena, a potom i napadnuta od osobe s druge strane slušalice nakon što je navela cijenu slastice, o problemu s kojim se u svijetu slastičarstva susreće već neko vrijeme odlučila je progovoriti na Instagram profilu.

Najprije se svoje pratitelje pitala koliko su spremni izdvojiti za tortu, a koliko za kolač, a potom napisala: "Odgovore ću podijeliti javno. Želim potaknuti raspravu o trenutnoj tržišnoj situaciji koja nam nije nimalo blagonaklona niti draga, ovo što ja i mnogi drugi ljudi radimo, uvelike ovisi o nabavnim cijenama sirovina. Dakle, činjenica je da su sve namirnice otišle gore. Počevši od banalnog ulja pa sve do pšeničnog brašna. Cijena čokolade je za 40% narasla, pritom ne mislim na surogate i zamjene za istu, već pravi proizvod od kakaovca. Logično je da, što kvalitetniji proizvod koristiš za izradu slastica, to će konačna cijena sukladno tome biti viša. Neprestano slušam zgražanja i uvrede (doslovno) na račun cjenika i vrijednosti ‘obične‘ torte. Ono što je vama ‘samo torta‘ ili ‘obični kolač‘ mene košta, osim vrhunskih sirovina, još nekoliko stvari: moje vrijeme, moje znanje i talent, moj trud, cijenu energenata, cijenu najma radnog prostora, ratu kredita za uređaje s obzirom na to da ne živim sama ili ‘na tuđoj grbači‘, nego kući imam još dvoje djece koji također trebaju nešto i jesti, ići u vrtić koji nije besplatan, imati odjeću, platiti režije, a u konačnici natočiti preskupo gorivo u auto, molila bih da me poštedite kritika oko cijene mojih proizvoda, uvijek će se naći netko jeftiniji i pristupačniji", napisala je slastičarka iz Rijeke.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Dodala je i kako smatra da svatko za svoj novac može odabrati što će i gdje kupiti, no kako ona sama odbija ići ispod određene razine. Dodala je i kako u svom poslu koristi samo kvalitetne sastojke i kako tortu jednostavno ne može napraviti ispod 230 kuna.

"Ovo mi je posao, ne hobi. Posao koji hrani nekoliko ljudi i od kojeg pokušavamo živjeti, ne ljetovati na Bahamima. Dakle, samo egzistirati", napisala je i dodala kako slastice danas jesu luksuz i nije ih nužno imati svakodnevno na stolu pa samim time nitko nikog ne nagovara da ih mora kupiti, ali kada se već kupuju, poručila je svojim pratiteljima, važno je ne podcjenjivati onoga tko ih izrađuje.

"Znam da vjerojatno zvučim bezobrazno, ali uopće mi nije žao. Slobodno nek me otprate neistomišljenici. Nikada se neću uspoređivati s kolegama iz branše, to nije kolegijalno niti pravedno. Ja svoj proizvod cijenim točno takvog kakav jest, jer znam što sam u njega stavila i znam koliko sam svog vremena i loših i teških dana unijela u taj ‘običan kolač‘..."

image
Matija Djanjesic/Cropix

"Svako jaje, svaki gram čokolade, svaki badem, lješnjak, pistacio imaju svoju cijenu. Uz moje znanje, vrijeme i trud se svaki od navedenih sastojaka pretvara u nešto što bi trebalo prijati nepcu i ukusni finalni proizvod. Svaki poduzetnik i obrtnik radi za dobit (plaću), dakle sve što moje dvije ruke naprave ima cijenu. Svaki dodatni macarons ili zlatni listić se dodatno naplaćuje jer nije pao s neba. Znači, ako netko želi zlatnu tortu, rado, al će ju platiti 5000 kn. Ja prva predlažem prihvatljiviju opciju za potrošača, jer nije mi cilj ‘oderati‘ i razbaštiniti nikoga, već ponuditi kvalitetnu suradnju. Hvala na pažnji", završila je svoju objavu Lorena Otavijević.

Potom je idućeg dana objavila i nekoliko videa u kojima objašnjava cijelu situaciju, a podijelila je i odgovore na pitanje koliko su ljudi spremni izdvojiti za kolač ili tortu. Odgovori su se uglavnom kretali od 200 do 600 kuna za tortu, dok su kupci za komad kolača spremni izdvojiti od 8 do 35 kuna.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Ako ste se u posljednje vrijeme zatekli u kakvoj boljoj slastičarnici, pa čak i pekarnici, jasno vam je kako za navedenih 8 kuna ne možete dobiti niti kakvo pristojnije pecivo ili keks. Cijene kolača u zagrebačkim slastičarnicama posljednjih nekoliko godina kreću se od 20 do 30-ak kuna, što je uglavnom sasvim pristojna cijena s obzirom na dobiveno. Primjerice, sjajan kolač s pistacijom i čokoladom nedavno smo pojeli u jednoj zagrebačkoj slastičarnici izvan centra grada i platili ga nešto više od 30 kuna. Nadalje, cheesecake u jednom lancu slastičarnica danas će vas koštati 25 kuna, tart s malinama u poznatoj slastičarnici u centru Zagreba 28 kuna, a četiri komada baklave s pistacijom ili lješnjacima u slastičarnici u trgovačkom centru koštat će vas oko 68 kuna. Zbunjujuće je, stoga, kakvi su to kolači od 8 i torte od 200 kuna koje u slastičarnicama očekuju gosti koji su svoje odgovore odlučili podijeliti s Lorenom Otavijević na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2024 21:03