ZA POD ZUB

Ovo je najsočniji brownie koji sam ikad napravila, tajna je u omiljenom ljetnom plodu

 Lidija Lončarić/
Čak i ako pripadate timu "ne palim pećnicu na plus 30", kada napravite ovaj brownie, shvatit ćete da se preznojavanje isplatilo

Kad mi je aplikacija na mobitelu prošlog tjedna pokazala da napokon dolazi pad temperatura, pa čak i kiša, iskočila sam iz kreveta kao da mi je rođendan i dan je odmah bio bolji. Moram priznati, nisam jedna od onih isključivih koji čim stigne ljeto zaborave na pećnicu, ali kuhanje na plus 35 čak i mene čini pomalo nesretnom. No, sve do te granice, još uvijek je prihvatljivo. Posebice ako je razlog dobar, poput primjerice piletine s hrskavom kožicom, kakvih dobrih bruschetta s pečenim rajčicama ili sočnog biskvit kolača. U tom slučaju, upalit ću istovremeno pećnicu i klimu i prepustiti se izazovima.

image
Lidija Lončarić/

Stoga, kada je napokon stigla ta najavljena kiša, nisam previše razmišljala i iz hladnjaka sam brzinski izvukla dvije tužne tikvice koje su me iz ladice za povrće gledale punih tjedan dana. Kad sam krenula razmišljati što bi od njih zapravo mogla napraviti, ovaj brownie bio je jedna od prvih stvari koje su mi pale na pamet. I, bez lažne skromnosti, nije mogao bolje ispasti. Sočniji i ukusniji kolač dugo nisam jela, a dio sam odnijela i prijateljici za rođendan. Nisam joj rekla da je u igri tikvica sve dok sa mnom nije podijelila dojmove, a kada sam joj napokon otkrila tajnu sočnosti, bila je oduševljena. Pa eto, bez obzira na to jeste li tim "ne palim pećnicu na plus 30" ili onaj suprotni, zbog ovog brownieja isplatit će vam se čak i preznojavanje. Sama priprema i pečenje ionako traju manje od sat vremena, a to za ovakav kolač definitivno možete preživjeti.

P.S. Osim sezonskih bobica, koristiti možete i druge dodatke, poput pereca ili orašastih plodova.

image
Lidija Lončarić/

Za brownie s tikvicom i bobičastim voćem trebat će vam:

100 g šećera

60 g kokosovog ulja

2 jaja

1 žličica arome vanilije (koristiti možete i ekstrakt, naravno)

150 g ribane tikvice

80 g kakaa u prahu

50 g brašna

½ žličice praška za pecivo

80 g sjeckane čokolade

2 šake svježeg ili smrznutog bobičastog voća

Prstohvat soli

Cvijet soli

Priprema:

Izmiksajte najprije šećer i kokosovo ulje. Miksajte dok se sve skupa ne sjedini, a potom dodajte jaja i aromu ili ekstrakt vanilije. Ponovno miksajte dok se sastojci ne povežu. Dodajte naribanu tikvicu i pomiješajte špatulom, a potom laganim pokretima umiješajte i kakao u prahu, brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte prstohvat soli i smjesu prebacite u posudu za pečenje koju se premazali kokosovim uljem, maslacem ili drugom masnoćom i obložili papirom za pečenje. Po vrhu posipajte nasjeckanu čokoladu i voće i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Brownie ne smije biti pečen tako da čačkalica koju ste zaboli izađe čista, već mora ostati vlažan pa pripazite da ga ne ispečete previše. Kada je gotov, pustite da se kratko ohladi prije rezanja te ga pospite cvijetom soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:39