URADI SAM

Ovo je jedini ramen iz dostave u kojem možete uživati kada god poželite, a može se i smrznuti

 Vedran Peteh/Cropix
Zagrebački Takenoko u ponudu je uveo ramen kit i doskočio problemu dostave ovog japanskog specijaliteta

Možda tako nije bilo oduvijek, no u kojem god kutku svijeta danas spomenete ramen, baš svi će znati da ste u potrazi za najbogatijom zdjelicom japanskog jušnog jela. Iako originalno potječe iz Kine, najveću popularnost ovo jelo steklo je u Japanu, a zatim se tijekom desetljeća nametnulo kao jedan od najpopularnijih specijaliteta u svijetu uopće.

Svaki ramen sastoji se od četiri glavne komponente - bogatog temeljca, rezanaca ili noodlesa, tare umaka i dodataka. Svaka od navedenih komponenti ima svoju funkciju i na stol dolazi u točno određenom stanju pa tako rezanci ne smiju biti previše mekani kako se stajanjem u toplom temeljcu ne bi pretvorili u kašu, ali i kako bi se lakše srkali, što je u Japanu znak poštovanja i uživanja u jelu. Temeljac za ramen svrstava se pak u jednu od najkompleksnijih juha na svijetu te je glavni krivac za umami okus. Priprema se od svinjetine ili piletine uz dodatak dashija, temeljca u kojem se najčešće spajaju okusi morske alge kombu, sušenih gljiva i sušene tuna, a zatim je tu još i tare umak, spoj začina i dodataka poput soja sosa ili misa, koji su zaslužni za slanoću, te dodaci kao što su jaja, gljive i mladi luk.

image
Vedran Peteh/Cropix

Izazovi dostave

Iako su u svijetu instant-inačice ramena iz vrećice često bile poznatije od one izvorne, oko 1980-ih ramen je napokon stekao veliku popularnost i u svom izvornom obliku. Počeli su se otvarati restorani koji su veliku pozornost davali upravo pripremi tog specijaliteta i gurmanski se svijet brzo odmaknuo od instat-varijante i počeo uživati u onoj pravoj stvari.

Hrvatska gastronomska scena s ramenom se pak upoznala tek prije nekoliko godina. Domaćoj ga je publici u punom sjaju predstavio Vid Nikolić 2018. godine na zagrebačkom Fuliranju kada je zanimanje za taj japanski specijalitet naglo poraslo pa su mu se posvetili i drugi ugostitelji. Sve do zatvaranja lokala, u ramenu se uživalo u brojim zagrebačkim japanskim restoranima, a kad su ugostitelji bili prisiljeni uvesti dostavu, stvar se naglo zakomplicirala.

image
Vedran Peteh/Cropix

Naime, kad se u papirnato ili plastično pakiranje ubace sve komponente dobrog ramena, postoji velika vjerojatnost da će se u toplom temeljcu rezanci raskuhati, jaje prekuhati, a dio tekućine u dostavi, primjerice biciklom, jednostavno iscuriti. Tom je problemu na brilijantan način doskočio zagrebački restoran Takenoko. Oni su, naime, nedavno u ponudu uveli ramen kit koji dolazi u praktičnoj kutiji i sadrži sve komponente ramena upakirane u vakuumirane vrećice.

"Želimo omogućiti i pojednostavniti pripremu jednog vrhunskog jela, kod kuće ili na radnom mjestu. To je gotovi obrok koji je potrebno samo zagrijati i servirati. Svi sastojci su već pripremljeni i posebno pakirani u vakuum-vrećicama. Potrebno je zagrijati vodu do ključanja te u nju u vrećicama staviti meso, temeljac, ramen tjesteninu i jaje 5 minuta, kako bismo ih zagrijali. Ostale sastojke ne treba grijati. Svaki sastojak ramen kita pripremljen je netom prije dostave i vakuumiran, tako da su svi okusi, svježina i kvaliteta namirnica bolje sačuvani. Pri dostavi se zna dogoditi da se hrana ohladi, a za ramen je iznimno važno da bude vruć, nerijetko i kipuć", rekli su nam u Takenoku kad smo ih zamolili da nam pobliže objasne koncept njihova ramen kita pa dodali da je jedna od ideja bila i da se gostima, osim brzog uživanja u složenom specijalitetu, pruži mogućnost zamrzavanja pa je cijelo jelo pripremljeno tako da se vrlo jednostavno može konzumirati i nakon što je neko vrijeme provelo u zamrzivaču.

image
Vedran Peteh/Cropix

Sam svoj kuhar

"Smatramo da je upakirani ramen praktičnija opcija od onog klasičnog iz dostave jer si ga gost servira vrućeg i kad to želi, a može i izostaviti neki sastojak ako mu on ne odgovara", dodali su.

U njihovu ramen kitu je meso svinjskog vrata, ramen temeljac te ramen tjestenina, meko kuhano jaje, shimeji gljive, mungo klice, mladi luk, tare umak koji pripremaju od soje, mirina, đumbira i češnjaka te sezam. Za potrebe snimanja i sami smo se okušali u pripremi ramena na njihov način i, priznat ćemo vam, jednostavnije zbilja ne može. Dio sastojaka jednostavno smo ubacili u kipuću vodu, zagrijali ih, a zatim spojili u zdjelici pa uživali u omiljenom japanskom specijalitetu.

image
Vedran Peteh/Cropix


Ramen kit u Takenoku stajat će vas 90 kuna, a s obzirom na to da se u pakiranju koje stiže izravno na vaša vrata dobije porcija od koje se može najesti čak dvoje ljudi, cijena nam se čini prilično korektna. S time se, rekli su nam u Takenoku, čini se, slažu i drugi kupci.

"Zanimanje za naš ramen kit je veliko. Dobili smo mnogobrojne pozitivne reakcije na ideju, kvalitetu, ali i jednostavnost pripreme ovakvog ukusnog i nutritivno kvalitetnog jela", rekli su i dodali da se njihov ramen kit najjednostavnije može naručiti pozivom na telefon restorana, a onda nam otkrili da nije u pitanju kratkotrajna ponuda jer ramen kit namjeravaju zadržati i kad se restorani ponovno otvore.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:29