DOMAĆI GIBANIK

Ovaj tradicionalni kolač od svježeg sira nekad je bio sirotinjsko jelo, a danas prava delicija

 Berislava Picek/Cropix/
Članice Udruge žena Vidovec ispričale su nam sve o vidovečkom gibaniku, deliciji s tikvom ili repom kojoj se sve češće vraćamo

Osim već dobro poznatih međimurskih i zagorskih specijaliteta kao što su gibanica, zlevanka, štrukli, makovnjača i kelešica, na listu onih koje svakako vrijedi isprobati stavite i gibanik. Riječ je o seljačkom kolaču koji se radi od brašna, vrhnja, sira, tikve ili repe, a kako su nam svojevremeno ispričale članice Udruge žena Vidovec, u pitanju je sirotinjski kolač koji se oduvijek radio od onoga što se imalo kod kuće. Danas je gibanik prava delicija, čak i regionalno prepoznatljiva te je zaštićen žigom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

"Nekad je sirotinja jela takve kolače jer su sve te namirnice imali doma, a danas je prava delicija pa im je takva i cijena. Domaće danas vrijedi zlata", rekle su nam Agata Bistrović, Anica Kučko, Ivanka Lonjak i Ivana Flegar.

image
Berislava Picek/Cropix/

Gibanik je okrugao, a kada je gotov reže se na trokute. Okusom je neutralan pa svatko za sebe može dodati još šećera ili soli, ovisno kako ga više voli. Ime mu dolazi od riječi "gibati", a radi se tako da se najprije napravi tijesto, zatim se dodaje sloj nadjeva, gibala, punjenja koje je toliko rijetko da se pri dodavanju na tijesto - giba. U pitanju je zapravo nadjev od sira, vrhnja, mlijekom razmočene žemlje, griza kuhanog na mlijeku, jaja, soli i šećera.

"Tri nas radi ovaj kolač i tek kad smo sve tri zadovoljne okusom, on je gotov. Dok se usuglasimo, nema kolača", rekle su nam članice Udruge žena Vidovec.

image
Berislava Picek/Cropix/

Obično se za pripremu koristi tikva i to ona koju imate pri ruci, no ako nema tikve, dobra će biti i repa. Gibanik se peče u cimpletu, glinenom protvanu, a kod pripreme je najvažnije da sloj nadjeva nije predebeo, već tek malo deblji od tijesta. Također, dobro je dodati, kad se tek izvadi iz pećnice, gibanik je gnjecav i potrebno ga je ostaviti da odstoji 15-ak minuta. Tada će postati kompaktniji i idealan za uživanje uz šalicu kave ili toplog čaja, za večeru ili nakon ručka.

Da je gibanik itekako delicija, jasno je i iz činjenice da bez ove poslastice u Vidovcu kraj Varaždina ne može proći niti jedno slavlje. Kada se radi na tradicionalan način, posao se raspoređuje te se dobro zna tko mijesi tijesto, tko ga valja, krpa, tko stavlja prvi sloj, a tko drugi. Na taj način, kada na kraju svi koji su sudjelovali u pripremi sjednu na stol, gibanik postaje još ukusniji.

Recept za tradicionalni gibanik ostavljamo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix/

Trebat će vam:

250 g glatkog brašna

250 g heljdina brašna

žlica masti

prstohvat soli

mlijeko po potrebi (da se zamijesi • glatko tijesto za valjanje)

Za gibalo (nadjev):

1 žemlja, natopljena mlijekom

500 g domaćeg svježeg kravljeg sira

2 žlice pšeničnoga griza

500 ml mlijeka

2 jaja

100 ml domaćeg kiselog vrhnja

1 žlica šećera

sol po potrebi

1 velika bijela repa ili naribana tikva

Za preljev:

200 ml domaćeg kiselog vrhnja

150 g maslaca

Priprema:

Naribajte repu i kuhajte je u zasoljenoj vodi 20 minuta, ocijedite i operite u dvije hladne vode. Narezanu žemlju stavite u zdjelu i prelijte mlijekom da bude dobro natopljena. Dvije žlice pšeničnoga griza skuhajte u pola litre mlijeka i ohladite. Ohlađeni gris i ohlađenu skuhanu repu dodajte u zdjelu k žemlji pa u nju stavite ostale sastojke: sir, vrhnje, jaja, šećer i sol. Zamijesite glatko tijesto od obje vrste brašna, soli, masti i mlijeka. Podijelite ga na tri dijela. Prvi dio razvaljajte na debljinu pola centietra i položite u cimplet (okrugli zemljani pekač), tako da tijesto visi preko ruba. Stavite polovicu gibala i prekrijte drugim dijelom tijesta. Na njega stavite ostatak gibala te krajevima tijesta koji prelaze preko ruba cimpleta preklopite nadjev i prekrijte trećim dijelom tijesta. Na izrađeni gibanik ravnomjerno rasporedite 200 ml vrhnja i narežite maslac na komadiće te ga rasporedite po jelu. Pecite 45 minuta na 200 °C, tako da vrhnje poprimi crvenkastu boju, a maslac se rastopi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 02:51