TEKUĆA INOVACIJA

Otkrili kako do bogatih aroma odležanog viskija u samo nekoliko dana pa izazvali burne reakcije

 Dziggyfoto
Bespoken Spirits uvodi promjene u sektor alkoholnih pića i gastronomskim puritancima to se nimalo ne sviđa

Dok uvečer u čaši vrtite jantarni viski ili možda rum, čini li spoznaja da su bile potrebne godine da nastane vaše omiljeno piće vaš užitak većim ili vam je sasvim svejedno? Prema pravilima struke i profesionalnim proizvođačima viskija i drugih vrsta tekuće hrabrosti, odležavanje alkoholnih pića je ključni dio procesa proizvodnje zaslužan za bogate i raskošne arome, boju, pitkost i jačinu pojedine serije pića. No, izgleda da ne misle svi tako!

Osnivači američke tehnološke tvrtke Bespoken Spirits Stu Aaron i Martin Janousek tvrde da je taj višestoljetni model zastario i da je isti učinak moguće postići u samo nekoliko dana. Naravno, pomoću njihove ACTivation tehnologije koja izvlači ključne elemente iz same bačve u obliku mikročestica koje definiraju aromu, boju i okus pića koje nastaje, a njima daje mogućnost da precizno kontroliraju rezultat. Štoviše, ističu da svojim načinom proizvodnje eliminiraju gubitke koji obilježavaju tradicionalnu proizvodnju. Riječ je o takozvanom anđeoskom udjelu, dijelu pića koji ispari s prolaskom godina, a često doseže čak do 20 posto ukupne količine koja odležava u bačvama. I dok ga u destilerijama romantično predstavljaju kao danak koji plaćaju božanskim bićima, u praksi se radi o izgubljenim količinama i novčanoj šteti.

Gastronomski puritanci odmah su se pobunili protiv ideje da se u manje od tjedan dana može stvoriti viski ili primjerice rum kompleksnog okusa s argumentom da se time gubi i šarm i kvaliteta nastalih proizvoda, a oni koji su kušali proizvode Bespoken Spirits dostupne na tržištu ističu da njihovim pićima nedostaje zrelosti. No, činjenica ostaje da su na svjetskom natjecanju San Francisco Spirits Competition ove godine na slijepom testiranju za svoja pića dobili čak dvije zlatne, dvije srebrne i nekoliko brončanih medalja.

Samu tehnologiju proizvođači mogu kupiti kako bi ubrzali svoju proizvodnju, a već su je koristili u suradnji s trgovačkim lancima koji su na tržište htjeli izbaciti vlastitu marku alkoholnih pića. Kao jednu od prednosti svoje tehnologije ističu i mogućnost pretvaranja craft piva, koje je zbog pandemije covida-19 ostalo u skladištima i izgubilo željena aromatska obilježja, u kvalitetan viski, čime bi se spriječili veliki financijski gubici i spasili mali pivari. Svaka inovacija ima pozitivne i negativne strane, a vrijeme će pokazati koja će strana prevagnuti kod Bespoken Spirits tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 05:07