Na večeri ste s prijateljima i unatoč veselom društvu i dobrom raspoloženju, ipak niste uspjeli dovršiti drugu bocu vina koju ste otvorili. Možda vam je prvi instinkt staviti bocu u hladnjak, no jeste li sigurni da je to prava metoda čuvanja otvorenog vina koje imate?
Imate li otvorenu bocu:
• laganog bijelog ili rose vina - čuvajte ga 5 do 7 dana u hladnjaku zatvoreno plutenim čepom
• bijelog vina punog tijela - čuvajte ga 3 do 5 dana u hladnjaku zatvoreno plutenim čepom
• pjenušavog vina - čuvajte ga 1 do 3 dana u hladnjaku zatvoreno posebnim čepom za pjenušava vina
• crnog vina - čuvajte ga 3 do 5 dana na hladnom i tamnom mjestu poput smočnice, zatvoreno plutenim čepom
• fortificiranog vina ili, pak, vina iz tetrapaka (ne sudimo) - čuvajte ga do 28 dana zatvoreno ili plutenim čepom ili klasičnim čepom na hladnom i tamnom mjestu
A što sa zatvorenom bocom vina koje ste kupili ili dobili na poklon?
Budući da na sobnoj temperaturi vino propada barem četiri puta brže nego kada se nalazi u kontroliranim uvjetima hladnjaka za vino ili u hladnijim podrumskim prostorijama, vrijedi uzeti u obzir gdje ćete ga skladištiti. Uvijek je najbolje za to odabrati hladno i mračno mjesto. Ako nemate mjesto za pravilno čuvanje vina, planirajte svoje kupnje tako da vino popijete tijekom najviše dvije godine jer će u prostorima u kojima temperatura neprestano varira vino puno lakše razviti mane zbog nepravilnog čuvanja.
Što je s temperaturom?
Pratite li temperaturu u svom hladnjaku, ali i prostoru, važno je da znate sljedeće:
• vino se zamrzava na temperaturama nižim od -1 °C
• idealni je raspon temperature za čuvanje vina od 10 do 21 °C
• raspon temperatura od -1 °C do 10 °C te od 21 °C do 26,6 °C je problematičan jer to znači da se vino čuva u prehladnim, odnosno pretoplim uvjetima, što može dovesti do razvijanja mana u vinu
• vino počinje kuhati na temperaturama višim od 26,6 °C
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....