Gdje za vikend

Okusi Mediterana i ritam flamenca: Nakon Portugala i Maroka, u Bolu gostuje renomirani chef iz Španjolske

Treću godinu zaredom održava se Meeteating Mediterranean, a mještanima i gostima kuhat će Hrvoje Zirojević i baskijski chef Beñat Ormaetxea

Od 21. do 23. lipnja, Bol na otoku Braču treću godinu zaredom bit će domaćin međunarodnog kulturno-gastronomskog susreta Meeteating Mediterranean u organizaciji Općine Bol i udruge Imena, a gost zemlja je Kraljevina Španjolska. Posebni gosti događanja su veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Nj. E. Juan Gonzalez-Barba Pera, predstavnici Instituta za turizam Turespana te renomirani baskijski chef Beñat Ormaetxea, vlasnik restorana Jauregibarria koji trenutno nosi jednu Michelin zvjezdicu.

image
Meeteating Mediterranean
image
Meeteating Mediterranean

Chef Ormaetxea zajedno će s našim proslavljenim chefom Hrvoje Zirojevićem mještanima i turistima na bolskoj Rivi pripremati autohtona mediteranska jela koja će predstavljati kuhinje Kraljevine Španjolske i Hrvatske.

"Velika nam je čast ugostiti Kraljevinu Španjolsku u Bolu na otoku Braču. Susret naših dvaju mediteranskih zemalja slavi zajedničke kulturne poveznice te doprinosi umrežavanju koje je danas iznimno važno. Autentičnost i kvaliteta ponude temelj su uspješne i održive turističke ponude, a iskustva gostiju danas su važan medij i njihov glas se daleko čuje. Meeteating Mediterranean nastoji pozicionirati Bol kao mjesto susreta i dijaloga te destinaciju koja promišlja turizam na održiv način" poručila je Maja Duka, autorica projekta Meeteating Mediterranean.

image

Hrvoje Zirojević

Damira Kalajžić/Press

Mediteranska prehrana je 2013. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, a Kraljevina Španjolska i Hrvatska su dvije od ukupno sedam zemalja predstavnica Mediteranske prehrane, koja je sve cjenjenija u svijetu. Upravo su otoci Brač i Hvar kao amblematske zajednice naši predstavnici na UNESCO-voj listi. U sklopu projekta, Bol je 2022. godine ugostio Portugal, a prošle godine Kraljevinu Maroko.

image
Meeteating Mediterranean

"Ovaj program, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, svake godine ima zemlju gosta koja predstavlja mediteransku prehranu. Nakon prisutnosti Portugala i Maroka prethodnih godina, dviju susjednih zemalja s velikim gastronomskim bogatstvom, ove godine je red na Španjolsku. Stoga, prisustvujemo i podržavamo događaj s oduševljenjem", istaknuo je Nj. E. Juan Gonzalez - Barba Pera.

Već tradicionalno, drugog dana u prijepodnevnim satima održat će se i bračka marenda "Trudna teća" na bolskoj pijaci uz teće iz restorana Ranč i Ribarska kućica te proizvode OPG Fitolikarija, a u programu će sudjelovati i Dječji vrtić Mali princ iz Bola.

image
Meeteating Mediterranean
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 07:45