KOJA LUDA IDEJA!

Od sarma sushija do cannola! Na Instagramu izazvali chefove da naprave svoju varijantu sarme, rezultati su top

Ideja je bila da se koriste svi sastojci za sarmu, ali da se napravi drugačije, maštovito jelo. I mnogi su u tome itekako uspjeli

Sredinom studenog na društvenoj mreži Instagram pojavio se profil Sarma challenge i ubrzo postao veliki hit, i to ne samo među pratiteljima-zaljubljenicima u gastronomiju, već i među chefovima u cijeloj regiji. Ideja iza projekta bila je, zapravo, da se na jednom mjestu okupe gastro kreativci koji će sudjelovati u izazovu tema kojeg je rekonstrukcija omiljenog jela mnogih - sarme.

Projekt je inicirao Srđan Jerinkić iz Kikinde, a svi natjecatelji koji su sudjelovali za zadatak su, dakle, dobili osmisliti jelo koje će okusom podsjećati na tradicionalnu sarmu, ali će biti predstavljena u novom ruhu. Kako stoji na profilu, morali su koristiti suvremene tehnike i upotrebiti maštu, ali kod pripreme koristiti originalne sastojke.

Pristigle prijave mogu se vidjeti na Instagram profilu Sarma challenge, a među njima nalaze se, primjerice, sarme u bazlami, sarmopita, sarma s pireom od kukuruza, sarmushi koji izgledom podsjeća na, pogađate, sushi, sarma Wellington, zatim sarma u ljubičastom kupusu, potpuno drugačija sarma s krekerom od suhog mesa i sarmoli ili spoj sarme i cannola.

Nakon što su prikupili prilično velik broj prijava, žiri koji čine Brano Babić, Pavle Branković Paqito, Zoran Ostojin, Ivana Golubović, Ivan Kiralj i Igor Luković ocjenjivali su izgled sarme, ideju, kvalitetu namirnica, tehnike i kreativnost i izabrali pet finalista, među kojima se našao i Vuk Miljanović, sous chef hrvatskog restorana Moise, koji se nalazi u nedavno otvorenom hotelu The Isolano na Cresu. Osim Miljanovića, finalisti su i Marko Borota, student gastronomije te chefovi Mihajlo Vuković, Vladimir Kučera i Vuk Kokan.

Finale ovog zabavnog natječaja održat će se u Srbiji, u Mokrin Houseu, i to 25. siječnja. Do tada, svakako svratite na Instagram profil Sarma challenge i pregledajte sve objave, vjerujemo da ćete ostati više nego iznenađeni maštom nekih od natjecatelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. siječanj 2025 10:21