Hit namirnica

Od mladog graška radimo popečke i prefini namaz, a ni mahune mu ne bacamo

 Pinstock/Getty Images
Osjetljiva je ovo namirnica i brzo nakon branja gubi svoj okus pa ga je zato, kad je očišćen, najboje skuhati i pojesti ili zamrznuti

Tradicionalno ga volimo u rizi-biziju uz pohanu piletinu, u varivu s noklicama, gustim juhama, kremastim rižotima i tjesteninama, pa čak i u obliku aromatičnog namaza i hrskavih popečaka, a svojom zelenom bojom simbolizira pravo proljeće na tanjuru. Ako ste i vi jedva dočekali ovogodišnji mladi grašak, onda dobro znate da vas čeka ozbiljan posao kako biste iz svih mahuna izvukli zelene sjemenke koje će dati ugodan slatkasti okus jelima u kojima ga posebno volimo koristiti. Jednom odvojene, mahune u kojima se grašak nalazio nemojte odmah baciti! Umjesto toga, skuhajte ih prvo u povrtnom temeljcu kako biste mu dali dodatni sloj okusa, a potom ih bacite.

Mladi grašak je osjetljiv i brzo nakon branja gubi svoj okus pa ga je zato jednom očišćen najbolje odmah skuhati i pojesti ili, pak, zamrznuti kako bi zadržao što više hranjivih tvari.

Upravo je grašak odlična namirnica za zalihe u zamrzivaču jer predstavlja sjajnu opciju kad u posljednji čas otkrijete da ste potrošili drugo povrće, a baš vam se jede gusta i kremasta povrtna juha. Takav zamrznuti grašak nije potrebno prethodno odmrznuti, nego samo kratko prokuhati u kipućoj posoljenoj vodi dok ne omekša ili, pak, preliti kipućom vodom i pustiti da stoji nekoliko minuta pa zatim ohladiti vodom prije korištenja u receptima kao što su brojne salate i popečci. Kada je kuhan, grašak zadržava slatkasti okus, a izvrsno se slaže s namirnicama kao što su zreliji sirevi, razna morska hrana, ali i slanina. Kombinirajte ga s limunovim sokom, mentom, estragonom ili vlascem. Od povrća mu odgovaraju artičoke i šparoge, krumpir, tikvice i druge grahorice, ali i mladi luk te poriluk. Stoga nemojte dvojiti, neka se u vašem jelu ovog proljeća obavezno nađe i mladi grašak.

image
Oksanakiian/Getty Images/istockphoto

Popečci od graška i krumpira

  • 600 g hladnog pire krumpira
  • 400 g mladog graška
  • 5 mladog luka
  • 20 g svježeg vlasca
  • 20 g svježeg peršina
  • 2 žlice sušenog estragona
  • 2 žlice sušenog češnjaka u zrncima
  • sol i papar
  • ulje za pečenje

Mladi grašak kratko prokuhajte pa procijedite i stavite sa strane. Vlasac, peršin i mladi luk sitno nasjeckajte. U veliku zdjelu stavite ocijeđeni grašak, nasjeckano začinsko bilje, estragon, mladi luk, češnjak, sol i papar. Sve zajedno izmiksajte. Postupno umiješajte pire krumpir u smjesu i nastavite dok se sav pire dobro ne sjedini. Čistim rukama stišćući oblikujte kuglice od smjese. Na papiru za pečenje svaku kuglicu razvaljajte tako da dobijete oblik palačinke. Pomoću staklene posude obrežite svaku palačinku tako da vam ostane disk pravilnog oblika. U tavi zagrijte malo ulja pa na laganu vatru stavite dobivenu palačinku. Pecite sa svake strane oko četiri minute dok se palačinke ne skuhaju i ne porumene. Poslužite sa zelenom salatom i umakom od jogurta.

image
Qwart/Getty Images/istockphoto

Namaz od graška i slanutka

  • 400 g konzerviranog slanutka
  • 150 g svježeg graška
  • 2 žlice tahinija
  • 2 žličice soka od limuna
  • 1 režanj češnjaka
  • prstohvat soli i papra
  • listići svježe mente

Ocijedite slanutak nad zdjelom da skupite tekućinu, a zatim dodajte slanutak u blender ili multipraktik. Dodajte u blender i svježi grašak, zajedno s tahinijem, limunovim sokom, češnjakom, soli i paprom, kao i četiri žlice aquafabe, odnosno tekućine koju ste procijedili iz konzerve slanutka. Miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Po potrebi dodajte još malo aquafabe da dobijete gustu i kremastu konzistenciju. Poslužite s listićima svježe mente i komadima tostiranog kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 00:34