ZA POD ZUB

Obožavam ovu slasticu, priprema ne može biti jednostavnija, a sve sastojke uvijek imam pri ruci

 Lidija Lončarić/
Kad vas pitaju ima li što slatko osim jabuka, recite: "Ima, crumble od jabuka!"

Dobar crumble jedna je od mojih omiljenih poslastica. Realno, nema se tu što ne voljeti, priprema je jednostavna, sve sastojke uglavnom imam kod kuće, a uvijek je tu i neko zaboravljeno voće koje treba potrošiti. Ako ništa drugo, barem jabuka uvijek ima. Za pozdrav ljetu i dobrodošlicu jeseni tako sam ovih dana odlučila napraviti varijantu od svega što sam pronašla.

Slatke kruške, posljednje ljetne smokve i kiselkaste jabuke prekrila sam hrskavim, mrvičastim prekrivačem, ubacila u pećnicu i za pola sata uživala u poslastici koju pod kolač - i to zdraviji - možete uvaliti čak i gostima koji na vrata pokucaju pola sata nakon što su se najavili. Igrajte se začinima, dodati možete čak i malo bijelog vina ako crumble pripremate za odrasle, a kada su u pitanju zaslađivači, možete koristiti i one zdravije varijante poput javorova sirupa ili meda. Također, dobar je dodatak kuglica sladoleda ako u zamrzivaču imate kakve zaostale ljetne zalihe. I upamtite, idući put kad vas ukućani pitaju ima li što slatko, a vi na stolu imate samo jabuke, napravite crumble i iznenadite ih.

image
Lidija Lončarić/

Za crumble s jabukama, kruškama i smokvama trebat će vam:

2 jabuke

2 kruške

10-ak komada smokava

2 žlice meda, javorova ili agavina sirupa ili šećera

1 žličica cimeta

1 žličica klinčića

Drugi začini po želji (anis, muškatni oraščić, ribana tonka)

Sok pola limuna

1 žličica ekstrakta vanilije

2 šake zobenih pahuljica

70 g pirova ili bijelog brašna

100 g maslaca

2 žlice smeđeg šećera

Prstohvat soli

Priprema:

Jabuke nasjeckajte na sitno. Isto napravite i s kruškama, a smokve narežite na četvrtine. Nekoliko smokava samo prepolovite, njih ćete staviti na vrh crumblea. Voće pomiješajte u većoj zdjeli, začinite cimetom, klinčićem, anisom i drugim začinima po želji. Dodajte šećer ili drugi zaslađivač i sok pola limuna. Prebacite ih u jednu veću ili više manjih posuda za pečenje koje ste premazali maslacem. U drugoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice i brašno, dodajte prstohvat soli i na kockice nasjeckani maslac. Dodajte šećer i prstima napravite mrvičasto tijesto. Ne smije biti kompaktno, nego se mora raspadati u mrvice. Rasporedite ga po voću i na vrh stavite pola smokve. Pospite je prstohvatom šećera. Crumble pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Poslužite toplo, najbolje uz kuglicu sladoleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:34