PREGRŠT NOVITETA

Obišli smo zagrebački Burger fest i isprobali sve, evo tko nam je na vrhu liste: ‘Čista petica!‘

Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
 Marko Miscevic/Cropix
Ovogodišnje izdanje Zagreb Burger Festivala donosi pregršt noviteta, dosad neviđenih lica i slasnih kombinacija okusa

U više od tjedan dana, od 2. do 13. rujna, ljubitelji burgera i ove će godine moći uživati u odabranim kombinacijama ponajboljih domaćih restorana. Osim već klasične ekipe iz RougeMarina, El Tora, Kaschete, Reshetke i Submarinea te chefova Mate Jankovića, Marka Mihelja, Marina Medaka i Marka Palfija, ovogodišnjem izdanju festivala pridružili su se i restorani Brewbites i Cheese bar te chefovi Ivan Pažanin i Goran Nišević. Prošetali smo do Strossmayerova trga i odlučili isprobati što vrijedi probati.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix

VRIJEDNOST ZA NOVAC: RougeMarin
Ekipa iz RougeMarina svake nas godine iznova iznenadi novim kombinacijama okusa, tekstura i mirisa, a isto su ponovili i na ovogodišnjem izdanju festivala. Osmislili su, naime, burger sa salsom od pečenih cherry rajčica i aioli majonezom upakiran u buhtla pecivo s dodatkom limunove korice. Limun smo zbilja osjetili i, priznajemo, ugodno se iznenadili, dok je salsa od rajčice još pojačala uživanje u ovom naizgled jednostavnom burgeru. Dojam? Tip burgera koji bismo rado pripremili na kućnom druženju. Buhtla burger koštat će vas samo 28 kuna.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix

KLASIKA VRIJEDNA POVRATKA: Institut za burgere Mate Jankovića
Chef Mate Janković, baš kao i prošle godine, i na ovom se izdanju festivala odlučio predstaviti s tri burgera različite ljutine, simbolično nazvana The Good, The Bad and The Ugly. Odvažno smo se odlučili isprobati The Ugly i zaključili kako je u pitanju burger savršen za klasičare, s dozom prihvatljive ljutine Jalapeño papričica. Cijene burgera na kućici Instituta za burgere kreću se od 49 do 55 kuna. Taman!

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix
image

Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix

Chefs Burger by Ivan Pažanin
Jedan od noviteta na ovogodišnjem Burger Festivalu je i kućica s potpisom chefa Ivana Pažanina. Ovdje smo isprobali aromatičan Basil Garlic Burger s junetinom iz domaćeg uzgoja, aiolijem od bosiljka, domaćom rajčicom, rikulom, dobrom dozom sira i majonezom od češnjaka. U pitanju je još jedan burger za one koji vole drugačije spojeve okusa, a zbog intenzivnije arome bosiljka idealan je za posljednje ljetne dane. Osim ovog, na kućici s potpisom chefa Pažanina pronaći ćete i Crispy kapula burger po cijeni od 55 kuna te Original Cheeseburger po cijeni od 49 kuna, dok će vas Basil Garlic koštati 53 kune.

Kitchen by Marko Palfi
Na kućici Marka Palfija pronaći ćete pak čak četiri različita primjerka burgera, od onog s čak dvije juneće pljeskavice, preko Dekadenta od mljevenog junećeg ribeye odreska iz suhog zrenja i Veggie Deluxa u kojem se umjesto mesa skriva falafel, popečak od slanutka, pa sve do divnog, nježnog i tako laganog Asian Fusion Lososa. Nakon dugog promišljanja, odluka je pala na losos u kombinaciji s kiselim krastavcima i koprom, majonezom od hrena i salatom od hrastova lista i, bit ćemo iskreni, nismo nimalo pogriješili. Ovaj burger svidjet će se ljubiteljima laganijih, jednostavnijih, ali još uvijek raskošnih burgera koji okusima podsjećaju na omiljene ljetne delicije.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix
image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix

PROVJERENO DOBAR: El Toro
Slastan, sočan i s dovoljnom količinom dodataka, jedan od naših favorita svakako je Smokey burger s kućice restorana El Toro. Chef Mario Mihelj još nas je jednom osvojio zanimljivom kombinacijom okusa karameliziranog luka, dobrog cheddara i smokey spicy BBQ umaka, a dodatnu dozu iznenađenja postigao je kvalitetnim mesom braće Maturanec, vlasnicima prve Black Angus farme u zemlji. U ponudi El Tora pronaći ćete još i njihov Classic te Deep Cheese burger. Cijena Smokeyja je 65 kuna.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix

Brewbites
Leteće krme, burger s mesom crne slavonske svinje, bit će idealan odabir za one koji ponajprije biraju sočne i slasne, a ne pada im teško niti zaprljati ruke pri konzumaciji omiljenog sendviča. Već smo na prvi pogled zaključili kako ekipa iz Brewbitesa nije štedjela u normativima pri sastavljanju burgera, no voljeli bismo da je okus mesa ipak malo više došao do izražaja. Cijena ovog burgera je 72 kune.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix
NEW ENTRY

Uz nezaobilazne burgere, ponuda Burger Festivala ove se godine mrvicu proširila pa tako posjetitelji mogu uživati i u delicijama braće Nekić s Nekić Trucksa, posebice u neodoljivim krilcima, pulled pork nachosima i sjajnim gemištima, ali i Hug&Punch kavi.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix
image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix

Cheese Bar
Rahlo meso, slatkasti umaci i svježe, hrskavo povrće upakirani u meko pecivo na kućici Cheese bara nisu nas razočarali. Ovaj posljednji isprobani burger prozvali smo najjednostavnijim odabirom za usputno uživanje na Strossmayerovu trgu. Cheese bar u ponudi ima čak pet različitih varijanti burgera, a među njima i Wild burger s pljeskavicom od divljači te Boško s pljeskavicom od boškarina. Cijene se kreću od 45 do 75 kuna.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix
FAVORIT DOBRE HRANE

Najveće iznenađenje našeg testa bio je Submarineov La Fantaisie, burger s foie grasom, brie sirom, crnim kavijarom i umakom od istarskog bijelog tartufa, posve drugačiji od svih isprobanih, kremast i okusima bogat, sočan i slastan, a u isto vrijeme prilično elegantan. Ovom smo burgeru već na prvi zalogaj dodijelili čistu peticu i smjestili ga na sam vrh liste ovogodišnjih favorita. Cijena Submarineova La Fantaisie burgera iznosi 76 kuna.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix

Kascheta
Na Kaschetinoj kućici također smo se odlučili za Smoke burger, kombinaciju odležane junetine, dimljene bivolje mozzarelle i špeka crne gice uz dodatak rikule. Zaključili smo kako u ovom burgeru mesa ima najviše u odnosu na ostatak isprobanih, kako mu poštena količina papra daje zanimljivu aromu te da se najbolje osjeti taj "šmek" dima. Ovaj bismo primjerak također preporučili ponajprije ljubiteljima dobrih komada mesa. Cijena svih burgera na Kaschetinoj kućici je 60 kuna, osim XXL Crnog burgera za ekipu s 300 grama odležane junetine čija je cijena 90 kuna.

Reshetka International
Ekipa iz Đurine Hiže ove se godine predstavlja pod festivalskim imenom Reshetka International i gostima nudi tri slasne opcije. E buraz, Đurina, frende i Divlji Đuro kojim su prošle godine podigli ljestvicu među konkurencijom, njihovi su aduti ovogodišnjeg Burger Festivala. Odlučili smo se za burger Đurina, frende zvijezda kojeg je svakako dry aged meso, a društvo mu prave tek dva jednostavna dodatka, aromatičan pesto od rikule i majoneza od smeđeg maslaca. Idealan je za one koji u burgeru traže ponajprije kvalitetno, sočno i pažljivo pripremljeno meso. Za ovaj burger, ipak, morat ćete izdvojiti čak 99 kuna.

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix

Ne odlazite bez cheesecakea!

Ne smijemo zaboraviti niti hrskave krumpiriće French Fries by McCain, inovativne koktele na kućicama Mangosta i Gingle Bells, osvježavajuće Staropramen pivo i slatke zalogaje s Le Kolač kućice pastry chefa Roberta Hromalića. Cheesecake sladoled s malinom ne smijete propustiti!

image
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu
Foto: Marko Miscevic/Cropix
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 03:21