Najpoznatija Puljanka

O tome ne govori često: Lidia Bastianich otkriva što ona nikad ne bi stavila u neka jela

Također, otkriva poznata televizijska ličnost, kuharica te dobitnica Emmyja i neka od omiljenih jela

Lidia Bastianich, svjetski poznata kuharica, autorica brojnih knjiga i vlasnica brojnih restorana, a odnedavno i nagrade Emmy o čemu smo vam pisali ovdje, napravila je odličan potez kad se priključila društvenim mrežama. Zahvaljujući njima njena je popularnost nadišla granice Amerike, pa su tako za nju čuli i svi oni koji nisu imali priliku gledati njezin televizijski cooking show. U virtualnom svijetu ova vitalna i simpatična 77-godišnjakinja rodom iz Istre dijeli recepte, dobre savjete i preporuke, ali i promovira talijansku kuhinju, jela naših starih te tek ponekad ponešto iz privatnog života.

image

Lidia Bastianich

Neja Markičević/Cropix

Tako smo, primjerice, nedavno mogli doznati doista tužnu priču koja se krije iza njenog odlaska iz Istre, što joj na našim prostorima poneki zamjeraju ističući kako pred kamerama i u javnoj promociji nikad ne spominje svoje hrvatske korijene dok se onim talijanskim uvijek rado hvali.

Međutim, premda danas živi u Americi, gdje je Bastianich vrlo popularna, uvijek se voli vratiti u Istru, gdje je rođena i provela dio svog djetinjstva i za koju je vežu lijepe uspomene. Tako je ovdje redovito viđamo ljeti, ali i u proljeće kad je, kao ove godne, došla i u berbu šparoga. O Istri i noni se kratko jednom osvrnula i na hrvatskom jeziku dok je promovirala svoju kuharicu.

Odnedavno, ako je pratite na Instagramu, također možete doznati nešto više i o njezinim omiljenim jelima, ali i što ona nikad ne bi stavila u neke klasike čime je "pokupila" brojne lajkove svojih vjernih pratitelja. Tako je, primjerice, odgovorila na pitanje koje je izazvalo mnoge polemike u svijetu - prija li ananas na pizzi, ali i ide li u espresso šećer te recimo trebali stavljati sir na pastu s plodovima mora ili ribom. Pogledajte.

Prije toga je ova vlasnica brojnih restorana u suradnji s TLN TV-om napravila i listu omiljenih jela koje voli pojesti za predjelo. Od ponuđenih je tako na posljednje mjesto stavila arancine, prije njih je odabrala talijanski klasik - caprese salatu, a gdje su završile dinja s pršutom, bruschetta i pržene lignje, otkrijete u videu u nastavku.

Odgovarajući na "ili ili" pitalicu ove televizijske kuće otkrila je Bastianich u nastavku i bira li radije pastu ili pizzu, tiramisu ili gelato, slaninu s jajima ili croissant s kremom od lješnjaka, šugo (od rajčice) ili pesto, grappu ili limončelo, pršut ili mortadelu...

Podsjetimo, autorica brojnih kuharica, koja Amerikance uči pripremi tradicionalnih i modernijih talijanskih jela, rođena je u naselju Busoler, u predgrađu Pule, odakle je kao desetogodišnjakinja s obitelji prebjegla u Italiju, da bi dvije godine kasnije emigrirali u Ameriku. Jedna je od onih za koje se može reći da je ostvarila "američki san". Učinila je to mlada otvorivši prvi restoran u New Yorku koji ima i danas. Cijelu priču o Lidiji Bastianich možete pročitati ovdje.

ISPROBAJTE RECEPTE LIDIJE BASTIANICH

Parmigiana od patlidžana

Istarski klasik: Fuži s pilećim raguom

Teleća koljenica s rižotom od ječma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:45