KREMA GELATO

O njemu svi pričaju: Isprobali smo sladoled za koji mnogi kažu da je trenutno najbolji u Zagreb

Toliko smo pohvala i preporuka za ovaj sladoled dobili, da smo se na prvi dan ljeta odlučili zaputiti do Burgeraja i isprobati ga

Otkad su prije nešto više od mjesec dana iz Burgeraja predstavili novi projekt, KREMA x Burgeraj, brend artisan sladoleda u nekoliko totalno drugačijih okusa, zagrebački gurmani o tome nisu prestali pričati. Prozvali su ih najzabavnijima u gradu, a neke od okusa opisali kao genijalne, pa smo, nakon što smo se na najtopliji dan ove godine zatekli u centru grada, po dozu osvježenja odlučili svratiti upravo u Vlašku 35, adresu na koju je nedavno preselio Burgeraj. Kao i obično, lokal je bio pun, no sladoled smo ionako odlučili uzeti za van pa nam je simpatično osoblje odmah prezentiralo koji se okusi trenutno nude.

image
Privatna arhiva

KREMA gelato je, dakle, kućni sladoled Burgeraja i na istoj adresi gdje se peku prema mnogima najbolji burgeri u gradu, miksaju se i kreme, umaci, džemovi, keksi i sve drugo što dodaju u svoje sladolede. Kako sami kažu, trude se da sastojci koje koriste dolaze od malih proizvođača, koriste mliječne proizvode malih mljekara, šećer od trske organskog podrijetla, a voće i sve ostale namirnice nabavljaju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili iz vlastitog vrta.

U ponudi trenutno imaju pet okusa, to su Pop my cherry, gelato od mlaćenice i pečenih trešanja s pucketavim mrvicama od kardamoma, zatim Wild sage od svjetova divlje kadulje s komadićima torte od maslaca, Mango sticky rice, točnije gelato od riže s umakom od manga, Garden rose, gelato od ruže s džemom od rabarbare te Choco stout, točnije gelato od čokolade i tamnog stout piva s hrskavcem od maslaca, karamele i pereca. Svi sladoledi dolaze u malim čašica, u količini otprilike klasične veće ili jedne i pola manje kuglice i cijena im je 3,50 eura, osim Choco stoutu, koji košta 4 eura.

image
Lidija Lončarić

Mi smo u Burgeraj svratili s ciljem da isprobamo dva voćna sladoleda, kakvih smo se u tom trenutku zaželjeli, no na kraju smo izašli s četiri različita okusa. Kupili smo, naime, sve osim gelata od cvjetova divlje kadulje. Taj smo ostavili za neki drugi put.

Budući da je vani bilo oko 35 stupnjeva, nakon 20-ak minuta vožnje na biciklu, sladoledi su se lagano otopili i bili taman dovoljno meki za kušanje. Krenuli smo s onim koji nas je zanimao najviše - Mango sticky rice. Nježna mliječna baza sa svježim, slatkastim, ljepljivim umakom od manga prilično nam se svidjela. Ovaj sladoled okusom, ali i mirisom zbilja podsjeća na klasik tajlandske kuhinje, koji se inače može isprobati na nekoliko adresa u gradu (odličan recept svojevremeno nam je otkrila Saralee Mandui iz Saralee‘s Thai Street Fooda), i u pitanju je, zapravo, odlična ideja i još bolja realizacija. Na kraju kušanja zaključili smo kako je ovaj okus možda najslađi od svih, ali i dalje nije presladak.

image
Lidija Lončarić/

Garden rose s rabarbarom i ružom bio je lagan, također ne previše sladak, ali da na pakiranju nismo pročitali od čega je napravljen, na prvi bismo zalogaj rekli da je u pitanju kakva delikatna jagoda. Umaka na vrhu nije bilo previše pa ružu baš i nismo doživjeli, ali ovaj sladoled zapravo je prilično dobra opcija na jako vrući ljetni dan, jer ne baca u šećernu komu, a lijepo osvježava.

image
Lidija Lončarić

Pop my cherry gelato na prvu nam je zvučao zbilja primamljivo, posebno zato što inače obožavamo pečeno voće intenzivnih okusa i često ga za različite namjene na taj način pripremamo i kod kuće. Kada smo otvorili čašicu, bili smo pomalo iznenađeni izgledom, jer nas je odmah podsjetio na kakvu kašicu ili brzinski sladoled od blendane banane, no srećom, okus nas nije razočarao. Svjež i kiselkast, bogatog okusa trešnje, s dodatkom komadića hrskavog tijesta (iako, bez ovog bismo dodatka mogli preživjeti), ovaj sladoled na kraju nam se, kao što smo se i nadali, baš svidio.

image
Lidija Lončarić

Za kraj smo ostavili Choco stout, kao najjači i najteži okus koji smo kupili. Ovaj nam se sladoled učinio najkremozniji od svih, a okusom je bio blago gorkast, tek u tragovima slatkast, težak i ozbiljno dobar. Već sam sladoled za sebe dovoljno je ukusan, a dodatak komadića prhkog tijesta, karamele i pereca čini ga još potpunijim i zbilja zabavnim. Iako ovo možda nije najbolji odabir za ekstremno vruć dan na zagrebačkom asfaltu, uvijek bismo ga, u bilo koje godišnje doba, odabrali ispred bilo kojeg čokoladnog kolača.

image
Lidija Lončarić

Svi KREMA sladoledi dobre su teksture, kremasti i zasitni pa je jedna čašica nakon burgera u Burgeraju ili uz usputnu šetnju u gradu, zapravo, sasvim dovoljna poslastica koja lijepo osvježava, a istovremeno u ustima i glavi ne ostavlja osjećaj težine, niti krivnje. Svi okusi uglavnom su nam se svidjeli i sada nam je jasno zašto je ovaj sladoled u tako kratkom vremenu postao toliko popularan. Trenutno se može kupiti samo u Burgeraju, no nadamo se da će ova ekipa u budućnosti razmisliti o barem manjem širenju proizvodnje pa svoj sladoled uvesti i u, primjerice, specijalizirane trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:56