RAJ ZA LJUBITELJE ČAJA

Novo mjesto kakvo Zagreb još nije imao! Ovdje će se održavati korisne radionice i moći saznati baš sve o čaju

Davor Kalvi uvozi čajeve iz Japana, Kine, Tajvana i drugih zemalja, a sada u novom prostoru planira njima posvećene radionice

U zagrebačkoj Ilici na kućnom broju 151 uskoro se otvara mala radnja Tea Time one, koja će vrlo brzo postati obavezna adresa svih poznavatelja tradicije ispijanja čaja. Davor Kalvi, sa svojom suprugom Željkom, stoji iza istoimenog brenda i jedan je od ambicioznijih hrvatskih dobavljača vrhunskih čajeva iz Japana, Kine, Tajvana i brojnih drugih zemalja.

image
Ivan Leko/Express Bar

Čajeve koje uvoze inače možete naručiti preko njihovog webshopa, ali i probati u zagrebačkom Express baru, bistrou Broom44 na Dolcu, u restoranima Yezi i Noel, kao i Krugu u Splitu, restoranu Nami u Opatiji, i tako dalje, dok se njihove ceremonijalne matche poslužuju diljem obale u kafićima kao što su Augusto Coffee Shop u Rovinju, Chi Coffee u Trogiru, Coffee Snob na Hvaru i slično.

image
Ivan Leko/Express Bar

image
Ivan Leko/Express Bar

Osim što će novi prostor djelovati kao sabirna točka za narudžbe s njihova webshopa i u njega će se moći svratiti po dogovoru, ovaj će bračni par u njemu održavati radionice kojima će sve zainteresirane uvesti u bogati svijet čaja: "Za početak planiramo tri radionice, od kojih će jedna definitivno biti posvećena matchi jer su ljudi za nju najviše i čuli", istaknuo je Kalvi.

image

Vlasnik Tea Time one Davor Kalvi

Ivan Leko/Express Bar

S obzirom na vrućine koje nam slijede, zamolili smo ga za preporuke čajeva od kojih se mogu spremiti ukusni hladni napici, na što nas je upozorio da po ljeti nije samo ledeni čaj aktualan, osobito ako pratite kinesku filozofiju koja kaže da postoje čajevi koji hlade tijelo i oni koji ga griju: "Kineza nećeš nikad vidjeti da ljeti pije hladnu vodu, nego je uvijek serviraju toplu da se ne šokira organizam. Trebali bismo zato ljeti piti tople napitke i to osobito zelene čajeve jer djeluju na organizam tako da ga hlade".

image
Ivan Leko/Express Bar

Ipak, za sve koji žele ovog ljeta piti ledene čajeve, preporučuje hladnu ekstrakciju: "Cold brew odnosno hladna priprema čaja je jako jednostavan proces. Listići čaja namoče se u vodi sobne temperature pa ih se ostavi od četiri do 12 sati u hladnjaku da taj čaj lagano otpušta svoje arome u vodu. Ovisno o vrsti čaja mijenja se njegova gramaža i trajanje ekstrakcije. Tako pripremljeni čaj ima puno manje tanina, kao i puno manji postotak kofeina pa ga mogu piti i djeca, trudnice i starije osobe kojima inače kofein ne odgovara. Da bi ledeni čaj bio još bogatijeg okusa, možete svašta u njega dodati, od meda i mente do limuna i drugog voća", objasnio je Davor Kalvi i istaknuo da bi se za ovu namjenu moglo koristiti tajvanski Peach Oolong čaj, zatim Oolong aromatiziran bergamotom koji čaju daje osvježavajuće citrusne note, zatim Sakurabacha od lista japanske divlje trešnje…

Otvorenje je najavljeno za 1. srpnja, a za sve dodatne informacije pratite objave na njihovim društvenim mrežama i na web-stranici Tea Time one.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 16:18