Urania bar u novom ruhu svoja je vrata otvorio tek nedavno, početkom jeseni, a već je ogroman hit među Zagrepčanima. Nalazi se u bivšem, preuređenom prostoru Cogita na Kvatriću, točnije na adresi Trg Eugena Kvaternika 3-3, i s dolaskom nove ekipe koju, među ostalima, čine i barmen Karlo Ferenčak i Marko Markota, ovo je mjesto itekako oživjelo.
I dalje ovdje možete popiti Cogito kavu, ali i matchu, sokove, smoothieje ili kombuchu koju rade sami, a kada smo prošlog vikenda svratili na kasni doručak i jedva pronašli mjesto, isprobali smo i neka od jela koja nude za brunch. Između sendviča, tosta, štrudlica od gljiva, humusa na raženom kruhu i granole izabrali smo konkretan Breakfast Sandwich sa šunkom, sirom i jajima između dvije kriške sourdough kruha te salatom i štrudlice od gljiva sa salatom i veganskom majonezom. Oba jela bila su ukusna, porcije su bile poveće i zasitile su nas, a za kraj smo se i zasladili keksom s komadićima čokolade. Cijene brunch jela u Urania baru kreću se 4,50 do 8,40 eura, a deserte ćete platiti oko 3 eura.
A kada smo već bili ovdje, raspitali smo se i o njihovoj večernjoj ponudi, kada glavnu ulogu igraju kokteli i mali zalogaji, za koje je zadužen chef Dante Accardo. Na meniju tako trenutno imaju 10-ak koktela, nekoliko slanih i dva slatka zalogaja koji ih dobro prate, a samo neki od njih su, primjerice, pohane punjene paprike s espumom od krumpira, arancini i humus. Sva jela napravljena su s malim pomakom, a cijene se kreću oko 5 eura po tanjuru. Cijene koktela, koje mućka Ferenčak, inače jedan od iznimno cijenjenih i priznatih domaćih barmena, uglavnom su 8 do 9 eura.
Dobro je dodati i da doručak i brunch poslužuju od 8 do 15 sati, a s poslijepodnevnom i večernjom ponudom jela kreću od 18 sati i nude je sve do 22 i 30.
Kako smo saznali u kratkom razgovoru s osobljem, Urania bar od samog ponovnog otvaranja radi odlično, vikendom se traži i mjesto više, što smo, na kraju krajeva, uočili i sami. Za vrijeme našeg boravka tamo, gosti su se neprestano izmjenjivali, atmosfera je bila opuštena i dobili smo dojam da je Kvatrić ovakvo mjesto baš trebao. Uz to, zanimljivo je vidjeti koliko se razvila kultura uživanja u sporom doručku koji se nerijetko protegne i iza podneva. Naime, nije se samo ovdje tražilo mjesto više. U nedavno otvorenom 201 Studiju Ivane Bekavac, gdje se također nudi brunch, u zagrebačkoj Petrovoj ulici, tek 2 minute hoda od Kvatrića i Urania bara, gosti su također u redu ispred lokala čekali svoje mjesto za jednim od stolova.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....